Cercetare de marketing

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.93

nivel: Facultate

Cercetarea de marketing este o procedura de investigare a mediului de afaceri, a firmelor si oamenilor care cumpara sau ar putea sa cumpere produsele si serviciile pe care firma le ofera acum si in viitor. Orice procedura de documentare, investigare, experimentare, testare si simulare care asigura baza informationala necesara fundamentarii unei decizii de marketing, poate fi numita cercetare de ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cercetare de marketing

Cercetarea de marketing este o procedura de investigare a mediului de afaceri, a firmelor si oamenilor care cumpara sau ar putea sa cumpere produsele si serviciile pe care firma le ofera acum si in viitor. Orice procedura de documentare, investigare, experimentare, testare si simulare care asigura baza informationala necesara fundamentarii unei decizii de marketing, poate fi numita cercetare de marketing sau studiu de piata.

Notiunea de studiu de piata se poate referi in mod concret la documentatia prezentata sub forma raportului final de cercetare. Cercetarea de marketing priveste: Durata studiului va depinde de volumul informatiilor care trebuie culese pentru realizarea unui studiu bun. In cazul in care firma dispune de o baza de date, intr-o forma exploatabila, studiul va putea fi realizat mult mai rapid si va fi mai putin costisitor. In cazul in care se impune o culegere de informatii specifice, cel mai rapid si recomandat va fi studiul de tip exploratoriu, insa trebuie stiut faptul ca acest studiu nu are un caracter sistematic.

Durata si costul studiului cresc semnificativ in cazul in care firma are in vedere obiective multiple, si va urmari in acelasi timp: atat explorarea si intelegerea situatiei (culegerea si analiza datelor secundare, analize exploratorii si teste asupra conceptului de produs); cat si descrierea unui esantion mai larg (analiza multidimensionala a preferintelor); precum si verificarea (explicarea unui fenomen sau prognoza), dupa realizarea produsului si stabilirea mixului, utilizand o serie de teste de piata.

Managerul se va afla in fata unei dileme: sa efectueze sau nu studiul, si sa stabileasca dimensiunile procesului de cercetare, in functie de obiectivele stabilite? Amploarea procesului de cercetare va depinde de unicitatea sau multitudinea obiectivelor cercetarii.Fiecare studiu, intr-o anumita masura, pune in practica inductia sau deductia. Demersul inductiv constituie o baza importanta a procesului de cercetare, in special daca este un domeniu de cercetare nou. Cu ajutorul unui demers inductiv, se pleaca de la observatii limitate, potrivit carora se vor emite ipoteze si teorii. Acesta este un demers obisnuit, in cazul unui studiu sau a unei faze exploratorie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.