Cenzura si libertatea de expresie

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.89

nivel: Facultate

Din perspectiva etimologica, cenzura este legata de cens (recensamantul cetatenilor romani si al averii acestora). Nu exista un reper temporal cert, de la care sa putem vorbi despre cenzura, in acceptiunea sa curenta. Practica examinarii si interzicerii scrierilor se identifica cu istoria culturii si civilizatiei.Definitie: Cenzura este actul oricarei entitati politice, religioase, militare, ori a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cenzura si libertatea de expresie

Din perspectiva etimologica, cenzura este legata de cens (recensamantul cetatenilor romani si al averii acestora). Nu exista un reper temporal cert, de la care sa putem vorbi despre cenzura, in acceptiunea sa curenta. Practica examinarii si interzicerii scrierilor se identifica cu istoria culturii si civilizatiei.Definitie: Cenzura este actul oricarei entitati politice, religioase, militare, ori administrative, de a conditiona exprimarea sau difuzarea de informatii, opinii, idei sau, in sens larg, creatii intelectuale pe care publicul are dreptul sa le cunoasca.

Acest act de a conditiona inseamna revendicarea dreptului de a controla si interzice informatii, produse intelectuale si artistice, integral ori partial, sub aspectul formei si / sau continutului, pentru perioade de timp determinate sau nu, sub diferite sanctiuni.. Cenzura preventiva a fost prima, in ordine istorica; prin acest tip de cenzura se urmarea eliminarea tuturor elementelor considerate ca inoportune pentru publicare. Ea se practica anterior producerii bunului cultural, sub forma interventiilor asupra planului editorial sau in momentul elaborarii produsului cultural, in faza de manuscris, montaj de film etc.

Institutionalizarea cenzurii preventive s-a realizat sub forma privilegiilor, licentelor, brevetelor sau autorizatiilor prealabile.
Sistemul privilegiilor presupunea existenta unui raport bine definit intre putere si solicitant, in sensul ca se recunostea celui de-al doilea de a produce si difuza informatii, opinii, creatii intelectuale in regim non-concurential.Fiind o parghie de tip juridic si nu economic, Puterea selecteaza din ansamblul celor ce doresc sa intemeieze o intreprindere de presa, pe aceia pe care ii considera de incredere, deci pe aceia care, prin comportamentul anterior si prin interese, apar ca potentiali sustinatori.

Categoria licentelor si a brevetelor - prin intermediul lor, Puterea acorda dreptul de a produce si difuza informatii, opinii, creatii intelectuale, intr-o asemenea maniera, incat controlul si sanctionarea sa fie posibile.Autorizatia - reprezinta un alt instrument al cenzurii, prin care Puterea se asigura de adecvarea politicii editoriale la interesele ei, precum si de disponibilitatea solicitantului de a respecta normele impuse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.