Centrul istoric al Romei si San Paolo Fuori le Mura

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Liceu

In centrul lumii crestine, ridicate pe sapte coline, multe lucruri s-au mentinut in forma provizorie secole intregi. Istoria a demonstrat ca, spre deosebire de oras, statuile romane, care mai demult impodobeau centrul celui mai mare si mai durabil imperiu al antichitatii, nu sunt vesnice. Intr-adevar toate sculpturile care au supravietuit invaziilor barbare si cele care in evul mediu nu au fost to[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Centrul istoric al Romei si San Paolo Fuori le Mura

In centrul lumii crestine, ridicate pe sapte coline, multe lucruri s-au mentinut in forma provizorie secole intregi. Istoria a demonstrat ca, spre deosebire de oras, statuile romane, care mai demult impodobeau centrul celui mai mare si mai durabil imperiu al antichitatii, nu sunt vesnice. Intr-adevar toate sculpturile care au supravietuit invaziilor barbare si cele care in evul mediu nu au fost topite pentru a fi transformate in ghiulele pentru tunuri sau folosite ca mortar pentru constructii, au fost mai grav atinse de poluarea mediului din ultimele decenii decat in cele doua milenii anterioare.

Cu scopul de a proteja aceste opere de arta si pentru a le feri de "cancerul bronzului", astazi cele mai valoroase se afla la adapost in importante muzee. Pana in prezent nimeni nu a aflat cum se poate stopa procesul de deteriorare, destul de avansat al valorilor antichitatii fara a periclita viitoarea dezvoltare a capitalei italiene. La propunerea UNESCO, autoritatile au ales o zona de protectie care coincide cu perimetrul cuprins intre zidurile construite in timpul lui Aurelianus (270-275 d.H.), imparatul care i-a invins pe germani, i-a alungat pe goti si pe vandali pana la Dunare, s-a autoproclamat "Suveran si Zeu", a introdus cultul soarelui, si, in sfarsit, a reusit sa restabileasca unitatea vastului Imperiu Roman.

Principalele monumente arheologice din zona de protectie sunt Forumul Roman, Amfiteatrul, Templul lui Hadrian, Panteonul si diferitele terme. Totusi, in afara ariei delimitate de zidurile ridicate de Aurelian, au ramas o parte a Trastevere-ului medieval, cartierul Gianicolo, Catacombele, Via Appia precum si marile bazilici din vremea lui Constantin, exceptandu-se doar San Paolo Fuori le Mura unde se pastreaza Mormantul Sfantului Apostol Pavel, singura constructie neconstantiniana din Roma care mai pastreaza aspectul unei bazilici imperiale crestine.

Desi biserica a fost distrusa intr-un incendiu devastator in anul 1823, arhitectul care a reconstruit-o la jumatatea secolului al XIX-lea a stiut sa reproduca perfect imaginea originala a templului. Un fapt curios este ca, la fel ca si bisericile Santa Maria Maggiore si San Giovanni din Laterano si cateva palate, San Paolo Fuori le Mura este o posesie extrateritoriala a Vaticanului, drept pentru care apartine patrimoniului umanitatii din Italia si Vatican.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.