Celulele stem

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.10

nivel: Liceu

Uneori cuplurile care incearca sa aiba un copil creaza mai multi embrioni (prin metoda in-vitro) dar nu sunt toti folositi. Ei ii pot dona pentru cercetare, alfel vor fi distrusi. O alta metoda de creare a embrionilor este prin tehnica numita clonare terapeutica. Aceasta tehnica contopeste o celula (de la pacientul care are nevoie de terapia prin celule stem ) cu un ovul donat.

Nuc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Celulele stem

Uneori cuplurile care incearca sa aiba un copil creaza mai multi embrioni (prin metoda in-vitro) dar nu sunt toti folositi. Ei ii pot dona pentru cercetare, alfel vor fi distrusi. O alta metoda de creare a embrionilor este prin tehnica numita clonare terapeutica. Aceasta tehnica contopeste o celula (de la pacientul care are nevoie de terapia prin celule stem ) cu un ovul donat.

Nucleul ovulului este inlocuit cu nucleul din celula pacientului. Acest ovul este stimulat chimic sau electric sa se divida, iar embrionul rezultat va purta materialul genetic al pacientului astfel scazand sansele ca organismul sa respinga celule stem implantate. Ambele metode sunt controversate (folosirea de embrioni existenti, sau creare de embrioni in scopuri terapeutice ).

Inmultirea celulelor stem in laborator
Un embrion dupa 3-5 zile este numit blastocist. Un blastocist este format din aproximativ 100 de celule.Cercetatorii extrag celule stem din blastocist si le cultiva (sunt depuse intr-o solutie bogata in nutrienti ) in eprubete in laborator.

Dupa ce celule s-au divizat de cateva ori , si au devenit prea multe ptr o eprubeta sunt depozitate in mai multe eprubete. In numai cateva luni se pot obtine milioane de celule stem. Celulele stem embrionare aflate in cultura dupa cateva luni , fara a se specializa sunt asa numitele linii de celule stem. Liniile de celule pot fi inghetate si distribuite catre laboratoare.

Celule stem adulte sunt mai greu de extras si produs decat cele embrionare. Celule steam adulte, pe langa faptul ca sunt foate greu de gasit, dar sunt si foarte dificil de manipulat. Dar si celule stem embrionare sunt greu de manipulat si controlat in conditii de laborator. Cercetatorii inca mai au probleme in modul de obtinere a unui anumit tesut

Utilizarea celulelor stem in tratarea bolilor
Celule stem pot fi folosite pentru vindecarea unor celule sau tesuturi care au fost distruse de boli sau leziuni. Acest tip de tratament este cunoscut ca terapie bazata pe celule. O potentiala aplicatie ar putea fi injectarea in inima a unor celule, pentru a le substitui pe cele moarte in urma unui atac de cord. In Clinica Mayo cercetatorii studiaza acest scenariu pe soareci. Li se induce un atac de cord dupa care li se injecteaza in inima celule stem embrionare.

Celulele stem implantate, se transforma in celule musculare pentru a inlocui tesutul muscular afectat, imbunatatind astfel functionarea inimii. Celule stem pot fi folosite si la tratarea maladiei Parkinson. La pacientii ce sufera de Parkinson, celule ce produc substanta chimica numita dopamina sunt in deficienta. Fara dopamina, miscarile lor sunt bruste si necoordanate, si insotie de un tremur incontrolabil. In studii , cercetatorii au implantat in creierul unor soareci , celule embrionare.

Celulele stem transplantate, au inceput sa produca dopamina imbunatatind conditia soarecilor suferinzi. Bolile care ar putea tratate prin celulele stem ar putea fi: parkinson; diabet; bolile de inima; accidentele la coloana vertebrala; arsuri; alzheimer; pierderi de vedere.

Celulele si politica
Celulele stem au fost motiv de dezbatere in alegerile prezidentiale din 2004. In timpul campaniei prezidentiale candidatul John Kerry vroia sa ridice interdicatia de cercetare in domeniul celulelor stem, pentru ca ar fi o metoda de tratament suferinzi de diferite disabilitati. Presedintele George W. Bush a spus ca este de acord cu cercetarea pe actualele linii de celule, dar din motive etice nu este de acord cu producerea de unele noi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.