Celule stem

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.60

nivel: Facultate

In 1998, oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a cultiva in laborator, in cantitati mari, un tip de celule numite celule stem umane. Aceste celule stem se pot dezvolta devenind aproape orice tip de celula din cele peste 200 de tipuri care exista in organismul uman, inclusiv celule pancreatice. Potrivit unui raport intocmit de Institutul American al sanatatii, "celule stem ar putea detin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Celule stem

In 1998, oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a cultiva in laborator, in cantitati mari, un tip de celule numite celule stem umane. Aceste celule stem se pot dezvolta devenind aproape orice tip de celula din cele peste 200 de tipuri care exista in organismul uman, inclusiv celule pancreatice. Potrivit unui raport intocmit de Institutul American al sanatatii, "celule stem ar putea detine cheia inlocuirii celulelor care se pierd in multe boli dev 848h76i astatoare". Cateva dintre aceste boli ar fi: boala Parkinson, diferite forme de diabet, bolile cardiace cronice, bolile renale in ultima faza, insuficenta hepatica si cancerul".

Celulele stem pot produce si sange, ceea ce i-a determinat pe unii sa afirme ca s-ar putea sa nu mai fie nevoie nici macar de banci de singe. De fapt, medicii folosesc celule stem de mai multi ani pentru a trata anumite boli de sange. Aceste terapii implicau, in general, un transplant de maduva osoasa, bogata in celule stem care produc singe; in prezent insa, medicii prefera sa obtina celule stem din singele circulator. Intrucat terapiile cu celulele stem ofera speranta regenerarii unor tesuturi noi, sanatoase, ele au ajuns sa poarte numele generic de "medicina regenerativa".

Totusi, unele aspecte legate de aceasta stiinta aflata la inceput de drum sunt foarte controversate. Multi oameni, inclusiv un mare numar de oameni de stiinta, considera ca folosirea celulelor stem umane - mai ales a celor obtinute din embrioni sau fetusi - considera o desconsiderare a sfinteniei vietii umane. Aceasta chestiune a devenit atat de controversata, incat a fost asemanata cu un "teren minat pe plan etic si politic".

De ce este un subiect controversat?
In mainile unui olar iscusit, o bucata de lut moale poate lua practic orice forma. Celulele stem embrionare constituie echivalentul viu al unei astfel de bucati de lut moale; ele au potentialul de a produce practic toate cele peste 200 de tipuri de celule ce alcatuiesc corpul uman. Cum reusesc acest lucru? Sa vedem ce se intampla cu un ovul fertilizat de putin timp.Imediat dupa fertilizare, celula-ou rezultata incepe sa se divida. La om, dupa cinci zile de diviziune celulara, se ajunge la o minuscula sfera de celule, numita blastocist.

In esenta, acesta este o sfera cavitara alcatuita dintr-un strat exterior de celule asemanator unei coji si un mic grup de celule (circa 30 la numar) numit buton embrionar, fixat de peretele sferei, in interiorul acesteia. Din stratul exterior se formeaza placenta, iar din butonul embrionar, embrionul uman.In stadiul blastocist insa, celulele din butonul embrionar nu sunt inca specializate in tipuri de celule cu rol bine definit, cum ar fi celule nervoase, renale sau musculare. Prin urmare, ele sunt numite celule stem. Intrucat celulele stem pot produce aproape toate tipurile de celule din corp, se spune despre ele ca sunt pluripotente. Pentru a intelege mai bine entuziasmul si controversele generate de acest tip de celule, sa vedem in continuare ce au facut cercetatorii pana in prezent si care sunt obiectivele lor. Sa incepem cu celulele stem embrionare.

Celulele stem embrionare
Iata ce se spune intr-un raport intitulat Stem Cells and Future of Regenerative Medicine ( Celulele stem si viitorul medicinei regenerative): "In ultimii trei ani s-a reusit sa se extraga celule stem [embrionare umane] din blastocist si sa fie pastrate in laborator in stare nediferentiata in linii celulare de cultura". In cuvinte mai simple, celulele stem embrionare pot fi cultivate cu scopul de a produce un numar nelimitat de copii identice.

Din celule stem embrionare prevelate de la soareci (cultivate pentru prima oara in 1981) s-au obtinut in laborator miliarde de duplicate! Intrucat toate aceste celule raman nediferentiate, oamenii de stiinta spera ca, folosind triggerul biochimic corespunzator, celulele stem sa se dezvolte practic in toate tipurile de celule ce ar putea fi necesare pentru terapia de inlocuire a tesuturilor. Cu alte cuvinte, celulele stem sunt privite drept o potentiala sursa inepuizabila de "piese de schimb".

In cadrul a doua studii efectuate pe animale, cercetatorii au manipulat celule stem embrionare obtinand celule care produc insulina, pe care apoi le-au transplantat la soareci diabetici. Intr-un studiu, simptomele asociate cu diabetul au fost eliminate, in schimb, in celalalt studiu, noile celule nu au reusit sa produca suficienta insulina. Oamenii de stiinta au inregistrat succese partiale si in cadrul altor studii similare in ce priveste restabilirea functiei nervoase in caz de traumatism al maduvei spinarii si in corectarea simptomelor bolii Parkinson.

"Aceste studii ofera sperante, dar nu si dovezi care sa ne convinga ca terapii asemanatoare pot fi eficiente si la om", precizeaza Academia Americana de Stiinte Naturale. Dar de ce sunt cercetarile asupra celulelor stem embrionare umane un subiect atat de controversat?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.