Celula animala

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.81

nivel: Liceu

Microtubii si microfilamentele sunt responsabile si cu deplasarea celulei. Unele tipuri de celule, cum ar fi leucocitele, se deplaseaza lent prin corp, asemanator unor amoebe. Forta lor de miscare este generata de un proces ce se desfasoara intr-un ritm rapid: microtubii se grupeaza intr-o parte a citoplasmei, apoi sunt separati si se grupeaza din nou in alta parte a celulei, si tot asa. Toate pro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Celula animala

Microtubii si microfilamentele sunt responsabile si cu deplasarea celulei. Unele tipuri de celule, cum ar fi leucocitele, se deplaseaza lent prin corp, asemanator unor amoebe. Forta lor de miscare este generata de un proces ce se desfasoara intr-un ritm rapid: microtubii se grupeaza intr-o parte a citoplasmei, apoi sunt separati si se grupeaza din nou in alta parte a celulei, si tot asa. Toate procesele chimice din organismul nostru au nevoie de energie. Unele dintre cele mai importante organite sunt mitocondriile. Ele au o forma alungita si prezinta o pliere a membranei interne sub forma unei creste. Majoritatea celulelor au cel putin cateva mitocondrii. Ele au rolul de a produce energia celulara.

Reticulul endoplasmatic
Proteinele sunt alcatuite din formatiuni sferice prezente in citoplasma, numite ribozomi. Acestia pot fi grupati in citoplasma si atunci sunt numiti poliribozomi. De cele mai multe ori ribozomii se gasesc atasati reticulului endoplasmatic. Proteinele sunt alcatuite din 20 de tipuri de particule costituente, foarte mici, numite aminoacizi. Ribozomii preiau din citoplasma rezerve de aminoacizi si ii unesc in ordinea potrivita, pentru a forma diferite proteine; energia necesara acestui proces este furnizata de moleculele de ATP.

Exista doua tipuri de reticul endoplasmatic, sau RE. Unul care are atasati ribozomi si se numeste RE rugos (din cauza faptului ca privit la microscop apare neregulat); are rol in preluarea proteinelor. Celalalt tip de reticul endoplasmatic nu prezinta ribozomi si datorita aspectului sau este denumit RE neted; este implicat in producerea unui grup important de molecule, lipide (acestea formeaza stratul interior si exterior al membranei celulare)

Unele proteine sunt invelite in membrane subtiri, formand pachete de proteine, numite vezicule. Acestea pot fi la randul lor grupate si depozitate impreuna cu alte vezicule in apropierea nucleului, formand aparatul Golgi (numit asfel in 1898, dupa cel care l-a descoperit-italianul Camillo Golgi).

Anumite enzime au rolul de a separa proteinele in cadrul procesului de digestie sau de distrugere a anumitor parti din celula, scoase din uz. Imediat ce sunt produse, aceste enzime sunt impachetate in membrane lipidice, numite lizozomi. In acest fel este impiedicat contactul necontrolat cu proteinele celulei, aflate in citoplasma. In caz contrar aceste enzime “devoratoare de proteine” ar incepe sa digere celula din interior spre exterior.

Lizozomii sunt utilizati pentru digestia controlata a anumitor substante din celula. Lizozomul isi goleste continutul pe o particula de hrana sau un germen ce a patruns in celula; germenul sau respectiva particula sunt practic distruse. De asemenea lizozomii au un rol important in transportul enzimelor digestive in stomac si intestine. Lizozomii depoziteaza enzimele ce sunt “exportate” in celula.

Nucleul
In majoritatea celulelor cea mai importanta si cea mai mare organita este nucleul. Nucleul este invelit intr-o membrana dubla care prezinta gauri si goluri. Membrana nucleului se afla in legatura cu membrana RE si prin intermediul acesteia cu membrana celulei. In nucleu se gasesc nucleolii, care produc anumite parti ale ribozomilor. Nucleul este centrul de control al celulei. El coordoneaza si controleaza activitatea celorlalte organite si parti ale celulei. Nucleul transmite instructiuni cu privire la ce proteine, lipide sau alte molecule necesare vietii sa se produca. Nucleul controleaza forma, marimea si activitatea celulei si durata ei de viata. Toate acestea sunt posibile deoarece nucleul contine codul de baza al vietii-genele.

TESUTURILE

Tesutul este o grupare de celule cu aceeasi origine, structura si functie. Tesuturile au luat nastere ca urmare a multiplicarii si diferentierii celulelor din foitele embrionale. Tesuturile omului se clasifica in: epiteliale, conjunctive, musculare si nervoase.

Tesutul epitelial
Tesuturile epiteliale acopera suprafata externa a corpului, captusesc cavitatile organelor interne, formeaza parenchimul glandelor exocrine si endocrine si membranele specializate in receptionarea stimulilor externi. Deci, dupa functia pe care o indeplinesc tesuturile epiteliale sunt de mai multe feluri: de acoperire, glandulare si senzoriale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.