Celula 5

1x punct

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

ORGANITELE COMUNE, in functie de structura lor, sunt de 2 tipuri: organite veziculare cu membrana simpla (aparat Golgi, RE, lizozomi) si cu membrana dubla (mitocondria) si organite corpusculare (ribozomi, centrozom, citoschelet).Reticulul endoplasmatic este o retea de canalicule si vezicule aplatizate intracitoplasmatice cu rol de sistem de transport (circulatie) al substantelor prin celula, rol i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Celula 5

ORGANITELE COMUNE, in functie de structura lor, sunt de 2 tipuri: organite veziculare cu membrana simpla (aparat Golgi, RE, lizozomi) si cu membrana dubla (mitocondria) si organite corpusculare (ribozomi, centrozom, citoschelet).Reticulul endoplasmatic este o retea de canalicule si vezicule aplatizate intracitoplasmatice cu rol de sistem de transport (circulatie) al substantelor prin celula, rol in definitivarea sintezei proteice (realizeaza modificarile posttranslationale), rol in sinteza de lipide si de membrane si rol de depozit de Ca.

Exista 2 varietati: REN (Reticulul Endoplasmatic Neted) care nu prezinta ribozomi pe suprafata si este responsabil cu sinteza de lipide si de membrane, ca si cu depozitarea Ca si RER (Reticulul Endoplasmatic Rugos=aspru) care prezinta ribozomi pe suprafata membranelor constituente si are rol in biosinteza proteica.

Aparatul Golgi (dictiozomi) este reprezentat de vezicule (cisterne) aplatizate = saculi si micro- si macrovezicule sferice desprinse din saculi; este situat in apropierea nucleului; are rol in elaborarea produsilor de secretie, impachetarea lor in vezicule si trimiterea catre membrana plasmatica in vederea exocitarii.

Lizozomii sunt vezicule sferice care contin enzime hidrolitice care realizeaza digestia intracelulara a particulelor exogene, dar si a componentelor celulare senescente sau deteriorate structural si functional.

Mitocondria
Organit alungit sau sferic, cu membrana dubla - membrana externa neteda si membrana interna cutata spre lumenul (cavitatea) mitocondriei formand criste. Intre cele doua membrane se afla spatiul intermembranar. In cavitatea mitocondriei se gaseste substanta fundamentala = matrice mitocondriala. La nivelul cristelor si in matrice se gasesc enzimele care realizeaza oxidarea (arderea) substantelor nutritive si eliberarea de energie. Energia este stocata in ATP care o va elibera treptat pentru realizarea proceselor metabolice de sinteza. Procesul de degradare, in prezenta oxigenului, a substantelor nutritive pana la CO2, apa si energie se numeste respiratie celulara.

Ribozomii
Sunt corpusculi sferici foarte mici alcatuiti din ARN si proteine, cu rol in realizarea sintezei de proteine; sunt liberi in citoplasma sau atasati reticulului endoplasmatic rugos (RER).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.