Celula 3

1x punct

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Putine celule, cum ar fi oul de gaina sau cel de broasca, sunt suficient de mari pentru a putea fi vazute cu ochiul liber; majoritatea celulelor sunt invizibile pentru vederea umana. Din acest motiv studierea celulei nu a fost posibila pana la inventarea microscopului la jumatatea secolului al saptesprezecelea. Studiile de microscopie electronica si biochimie au dat posibilitatea sa se cunoasca ul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Celula 3

Putine celule, cum ar fi oul de gaina sau cel de broasca, sunt suficient de mari pentru a putea fi vazute cu ochiul liber; majoritatea celulelor sunt invizibile pentru vederea umana. Din acest motiv studierea celulei nu a fost posibila pana la inventarea microscopului la jumatatea secolului al saptesprezecelea. Studiile de microscopie electronica si biochimie au dat posibilitatea sa se cunoasca ultrastructura, compozitia chimica si organizarea moleculara a diferitilor constituenti celulari, a particularitatilor biologice si genetice ale celulelor.

STRUCTURA CELULEI ANIMALE STRUCTURA CELULEI VEGETALE
Organizarea procariota este unitatea de structura caracteristica bacteriilor oi algelor albastre, iar cea eucariota caracterizeaza celelalte alge, ciupercile, briofitele, plantele vasculare oi intreg regnul animal.Deosebirile existente intre procariote oi eucariote reprezinta cea mai mare discontinuitate evolutiva cunoscuta in lumea vie. Deoi se apreciaza ca nu exista organisme cu o structura celulara intermediara, D. Dodge (1971} propune, pe baza observatiilor efectuate asupra dinoflagelatelor, un grup intermediar intre procariote oi eucariote, denumite mezocariote.

Dinoflagelatele prezinta atat caracteristici de procariote, cat oi de eucariote; majoritatea structurilor intracitoplasmatice sunt de tip procariot.Materialul genetic este alcatuit din mai multi cromozomi cu aspect fibrilar, dar cu structura moleculara de tip bacterian, fiind inconjurat de o membrana prevazuta cu pori, asemanatoare cu membrana nucleara de la celula eucariota.Existenta unor trasaturi comune procariotelor oi eucariotelor a sugerat ideea ca aceste doua tipuri de organizare celulara n-au evoluat impreuna, separarea lor avand loc intr-un anumit moment al evolutiei printr-un mecanism inca neelucidat.
Pentru a explica originea organismelor eucariote s-au emis mai multe ipoteze, dintre care amintim pe cele acceptate de majoritatea cercetatorilor.

M. Margulis (1971) considera ca unele organite celulare, ca de ex. cloroplastele oi mitocondriile sunt de origine simbiotica. Descoperirea unei analogii in privinta structurii oi functiei organitelor celulare cu bacteriile a dus la ipoteza potrivit careia organismele eucariote ar fi luat naotere dintr-un organism procariot, amiboid, care intr-un anumit moment al evolutiei sale a ingerat un procariot mai mic care a devenit simbiont intracelular. in continuare, acest organism a evoluat ca o entitate unica. Alti autori considera ca procariotele sunt rezultatul evolutiei celulare care au aparat prin "scaparea"
ocazionala din celula eucariota a unor organite care au dobandit o suficienta autonomie pentru a trai pe cont propriu oi de a-oi elabora un perete celular.

Procariotele cuprind numai microorganisme, in timp ce organismele eucariote, datorit potentialitatilor multiple, au format sisteme pluricelulare, diferentiate oi care cuprind majoritatea organismelor vii. Studiile de microscopie electronica oi biochimie au dat posibilitatea sa se cunoasca ultrastructura, compozitia chimica oi organizarea moleculara a diferitilor constituenti celulari, a particularitatilor biologice oi genetice ale celulelor procariote oi eucariote.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.