Celti, germani, traci si geti

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.60

nivel: Liceu

Nu mai putin importanta este confirmarea adusa de arheologie in legatura cu difuzarea si continuitatea cultului craniilor. De la cilindrii de calcar decorati cu capete stilizate, descoperiti la Yorkshire si datand inca din secolul al XVIII-Jea i.Hr. si pana in Evul Mediu, craniile si reprezentarile de "capete taiate" sunt atestate in toate regiunile locuite de triburi celtice. S-au scos la lumina [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Celti, germani, traci si geti

Nu mai putin importanta este confirmarea adusa de arheologie in legatura cu difuzarea si continuitatea cultului craniilor. De la cilindrii de calcar decorati cu capete stilizate, descoperiti la Yorkshire si datand inca din secolul al XVIII-Jea i.Hr. si pana in Evul Mediu, craniile si reprezentarile de "capete taiate" sunt atestate in toate regiunile locuite de triburi celtice. S-au scos la lumina cranii depuse in nise sau incastrate in peretii sanctuarelor, capete sculptate in piatra, nenumarate imagini din lemn scufundate in izvoare.

Or, importanta religioasa a craniilor a fost dezvaluita de autorii clasici si, in pofida interdictiei Bisericii, exaltarea "capului taiat" joaca un rol important in legendele medievale si in folclorul britanic si irlandez4. Este vorba, desigur, de un cult care isi afunda radacinile in preistorie si care a supravietuit in mai multe culturi asiatice pana in secolul al XIX-lea5. Valoarea magico-religioasa originara a "capului taiat" a fost intarita apoi de credintele care localizau in craniu sursa primara a lui semen virile si sediul "spiritului".

La celti, craniul constituia prin excelenta receptaculul unei forte sacre, de origine divina, care il ocrotea pe proprietar de toate primejdiile si ii asigura sanatate, bogatie si victorie.
Pe scurt, descoperirile arheologice fac sa reiasa, pe de o parte, arhaismul culturii celtice, si, pe de alta parte, continuitatea anumitor idei religioase centrale din protoistorie in Evul Mediu. Numeroase dintre aceste idei si obiceiuri apartineau vechilor tezaure religioase ale neoliticului, dar ele au fost asimilate de timpuriu de catre celti si partial integrate intr~un sistem teologic mostenit de la stramosii lor indo-europeni.

Uimitoarea continuitate culturala demonstrata de arheologie permite istoricului religiei celtice sa foloseasca izvoare tarzii, si, in primul rand, textele irlandeze redactate intre secolele al VI-lea si al VlU-lea, dar si legendele epice si folclorul care au supravietuit in Irlanda pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.Mostenirea indo-europeana
Arhaismul culturii celtice este confirmat si de alte izvoare. Se regasesc in Irlanda numeroase idei si obiceiuri atestate in India antica, iar prozodia este asemanatoare cu aceea din limba sanscrita si hittita;

dupa cum arata Stuart Piggot, este vorba de "fragmente ale unei mosteniri comune din mileniul al II~lea"6. Ca si brahmanii, druizii acordau memoriei o importanta considerabila (cf. ss 172). Legile irlandeze vechi erau compuse in versuri, pentru a usura memorizarea lor. Paralelismul dintre tratatele juridice irlandeze si hinduse se verifica nu numai in forma si tehnica lor, ci si in ceea ce priveste dictia lor, uneori7. Amintim cateva exemple de paralelism indo-celtic: postul ca mijloc de a intari o cerere juridica; valoarea magico-reliAZgioasa a adevarului8; intercalarea in proza narativa epica de pasaje in versuri, in special dialoguri; importanta barzilor si raporturile lor cu suveranii9.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.