Cele trei parti ale sufletului

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Thynios-ul lui Homer ar fi deci analog cu sufletul, asa cum il defineste Porticul: un suflu umed si arzator. 12 Iar sufletul ar fi, pentru Homer, o realitate materiala.Platonicienii s-au inscris desigur in fals impotriva acestei pretentii. Homer este spiritualist, iata marele argument care o dovedeste, asa cum il raporteaza Pseudo-Plutarh. Homer nu foloseste niciodata soma pentru a numi pe omul vi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cele trei parti ale sufletului

Thynios-ul lui Homer ar fi deci analog cu sufletul, asa cum il defineste Porticul: un suflu umed si arzator. 12 Iar sufletul ar fi, pentru Homer, o realitate materiala.Platonicienii s-au inscris desigur in fals impotriva acestei pretentii. Homer este spiritualist, iata marele argument care o dovedeste, asa cum il raporteaza Pseudo-Plutarh. Homer nu foloseste niciodata soma pentru a numi pe omul viu, ci doar cadavrul; el refuza sa inglobeze sub numele de "corp" o realitate spirituala; dovada ca el crede in sufletul "necor-poral" ca Platon si Aristotel.

Un rationament fara prea mare forta. Stoicii par a fi mai aproape de adevar; sa retinem din consideratiile lor ca la Homer thymos este analog cu un focar de iata pe care il intretine respiratia, sau cu un suflu de viata care, trecind prin piept atita focul nostru interior si se incalzeste. In acest sens thymos nu este un al doilea suflet, care s-ar adauga la psyche, u ci adevaratul resort al psihismului uman in timpul vietii.

De asemeni Homer atribuie lhymos-u\ii aproape toate activitatile acestui psihism: teama, bucurie, minie, dorinta sint legate de thymos, adesea chiar de gindire. 15 Cum vom vedea, stoicii au putut acumula citate pentru a dovedi, impotriva lui Platon, ca pasiunile si gindirea salasluiesc in acelasi loc cu thytnos-u, in apropierea inimii.
In calitatea de "suflu de viata", thymos-v nu are rapor turi cu cuvintul nostru "inima"; insa cind il privim ca resorl a diverselor activitati umane, "inima" este cuvintul care i traduce cel mai bine.

Insa thymos are si sensul abstract 1( de "impetuozitate", "inflacarare", "elan vital". El desemAZneaza curajul (cuvint pe care noi insine il derivam de h inima), nu curajul rece, intelectualizat, ci cel care purcede>> din furie, din dorinta de a ucide. Thymos este atunci sinonimi cu "minie".Aceasta notiune homerica de thymos, atit de complexa| si de greu de definit, va avea o mare influenta asupra inAZtregii psihologii grecesti, prin intermediul lui Platon. . Notiunea corespunzatoare de phrcnes, care nici ea nu| este mai clara, va avea mult mai putine repercusiuni.

Ce este de fapt phren sau phrenes ? Grecii au spus si crezut dintotdeauna ca era diafragma, membrana care desparte plaminii de intestine. S-a sustinut recent ca erau plaminii. 17 Este curios, pe de-o parte, ca aceasta membrana, a carui nume si existenta este adesea ignorata de popor, joaca un astfel de rol in psihologia unui poet. Ar fi curios, pe de alta parte, ca Platon si ceilalti greci sa fi schimbat, dupa Homer, semnificatia cuvintului phrenes...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.