Cele trei dinastii regale din China

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Liceu

inca de la inceputul secolului VII! i.H., istoria arata ca cei din dinastia Ciu erau secatuiti de puteri. Virtutea lor era epuizata si dezastrele naturale au dovedit-o. Dezastre asemanatoare se produsesera si la sfarsitul dinastiei Hia, ca si la sfarsitul dinastiei Yin. Ultimii suverani din fiecare dinastie erau foarte orgoliosi si actionau asa cum doreau ei, in loc sa resAZpecte Virtutea care era[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cele trei dinastii regale din China

inca de la inceputul secolului VII! i.H., istoria arata ca cei din dinastia Ciu erau secatuiti de puteri. Virtutea lor era epuizata si dezastrele naturale au dovedit-o. Dezastre asemanatoare se produsesera si la sfarsitul dinastiei Hia, ca si la sfarsitul dinastiei Yin. Ultimii suverani din fiecare dinastie erau foarte orgoliosi si actionau asa cum doreau ei, in loc sa resAZpecte Virtutea care era identica cu Ordinea naturala.

Ei nu mai conduceau dupa mandatul dat de Cer si Cerul i-a abandonat, nemaitratandu-i ca pe Fii resAZpectuosi, deoarece Virtutea regala se obtinea doar prin indeplinirea ordinelor ceresti.Dinastia Hia
Yu cel Mare, intemeietorul dinastiei Hia, avea toate caracteristicile unui adevarat Suveran; mai mult chiar, nici un alt Suveran nu se asemana cu un semizeu mai mult decat acest creator al Regalitatii. Yu era activ, serviabil, capabil, harnic... se imbraca si manca simplu si arata o deosebita evlavie fata de puterile divine; avea o locuinta umila, dar cheltuia mult pentru canalele de irigatii.

Detinea in el Virtutea necesara pentru unirea Imperiului si i-a asezat in locuri potrivite atat pe chinezi cat si pe barbari; Imperiul a cunoscut atunci Marea Pace. Respectand riturile, el a calatorit pana la cele Patru Orizonturi, pentru a stabili granitele LuAZmii si ale Chinei. Toate acestea le-a facut, pe vreAZmea cand era doar ministru al lui Suen care I-a prezentat Cerului si, dupa moartea lui, a trebuit sa domneasca. Ca orice Suveran, el si-a numit un minisAZtru, pe Kao-yao si, apoi, la moartea acestuia, pe Yi (sau Po-yi), care se pare ca a fost fiul lui Kao-yao.

Cand Yu a murit, seniorii l-au parasit pe Yi, s-au dus ia K'i si i-au spus: "Printul nostru este K'i, fiul lui Yu, Suveranul". Astfel a fost stabilit principiul ereditatii dinastice.Lui Yu, regele civilizator, i-a urmat, deci, K'i, reAZgele razboinic. Dar istoria ii cunoaste o singura vicAZtorie, jirin care a intarit opera pasnica a tatalui sau.
inainte de a ajunge la Kie, ultimul din dinastia Hia, istoria mai vorbeste de regele K'ong-Kia, caruia Cerul i-a trimis o pereche de dragoni, din care regele a mancat-o pe femela.

Unii vad in acest dar ceresc o confirmare a Virtutii regale si fac din K'ong-Kia un intelept care respecta intru totul vointa Cerului. Altii insa vad in el un amator de magie care a instaurat dezordinea si "a pervertit Virtutea celor din dinastia Hia".Ultimul rege, Kie, a distrus definitiv aceasta VirAZtute. Nu era un suveran incapabil, dar era un tiran. Iubea luxul si se destrabala cu prizonierele aduse din expeditii. Un vasal pe care Kie I-a inchis si apoi I-a eliberat, Tang, sprijinit de alti vasali ai lui Kie si de seniori, a ridicat o armata cu care I-a invins si I-a alungat pe Kie de pe tron.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.