Cele doua porti ale Pesterii Nimfelor si circuitul sufletelor intre pamant si stele

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Numenius si prietenul sau Cronius ne spun ca se afla iii cer doua puncte extreme: tropicul de iarna, la marginile de sud; tropicul de vara la marginile de nord. Tropicul ds vara este in Cancer; cel de iarna in Capricorn" 2. Pentru a-l putea urmari pa Porphirius, trebuie sa avem prezente in memorie citeva notiuni de astronomie antica. In revolutia sa anuala in jurul cerului, soarele parcurge (sau p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cele doua porti ale Pesterii Nimfelor si circuitul sufletelor intre pamant si stele

Numenius si prietenul sau Cronius ne spun ca se afla iii cer doua puncte extreme: tropicul de iarna, la marginile de sud; tropicul de vara la marginile de nord. Tropicul ds vara este in Cancer; cel de iarna in Capricorn" 2. Pentru a-l putea urmari pa Porphirius, trebuie sa avem prezente in memorie citeva notiuni de astronomie antica. In revolutia sa anuala in jurul cerului, soarele parcurge (sau pare sa parcurga) cele douasprezece constelatii zodiacale care jaloneaza ecliptica. Berbecul, Taurul, Gemenii sint cele trei etape de primavara; vara, viziteaza rind pe rind Cancerul, Leul, Fecioara; Balanta, Scorpionul, Sagetatorul marcheaza drumul sau de toamna; iarna, intra in Capricorn, Varsator, Pesti3.

Dar a.2 ce numeste Numenius Cancerul si Capricornul cele doua margini, de nord si de sud, ale soarelui ?
Semicercul, pe care il descrie zilnic soarele deasupra oriAZzontului nostru, nu trece, vara si iarna, prin aceleasi puncte de pe cer. Dupa echinoxul de primavara, traiectoria solara se deplaseaza zilnic spre nord: la solstitiui de vara, cind soarele se ridica in constelatia Cancerului, el a atins punctul extrem al derivei sale catre nord: el pare sa se opreasca si sa se intoarca 4. De acum incoio o va lua in fiecare zi mai catre sud si la tropicul de iarna, cind va intra In Capricorn, el va atinge curba cea mai sudica.

Daca luam in considerare pozitia centurii zodiacale pe sfera cereasca se vede ca este oblica in raport cu ecuatorul: cele doua semne echinoxiale, Berbecul, Balanta sint singurele care taie ecuatorul; toate celelalte sint fie dedesubt, fie deasupra; iar cele doua constelatii solstitiale, Cancerul si Capricornul, se afla una la extremitatea nordica a eclipticii, cealalta la extremitatea sudica. Iata ce intelege Numenius, cind vorbeste de tropicul de iarna, "la marginile de sud" si de tropicul de vara, "la marginile de nord".

In raport cu un observator din emisfera boreala, Cancerul, care este si el tot boreal, este mai aproape decit Capricornul. Astrologii au pornit de la aceasta impresie pentru a distribui planetele in diferite semn^ ale zodiacului si a le atribui fieAZcareia, ca domiciliu, una din constelatiile menajeriei ceresti: planeta luna, cea mai apropiata de pamint, a primit ca domiciliu Cancerul, cel mai apropiat si el de Pamint; si celei mai indepartate dintre plante, Cronos sau Saturn, i s-a dat ca domiciliu indepartatul Capricorn5.

Sufletele care vin la nastere pleaca din sfera stelelor fixe si trebuie sa umble pina pe Pamint. Dar ele nu pot cobori din orice punct al cerului instelat: ele pornesc din constelatia cancerului. Dupa moarte, sufletele care urca in lacasurile ceresti iau o cale opusa: ele ajung la cerul stelelor fixe prin constelatia Capricornului 6.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.