Cele 10 ciudatenii ale antichitatii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

In mormintele incasilor din Peru au fost descoperite in secolul trecut peste 1.100 de pietre funerare, dintr-o piatra cunoscuta sub numele de andezita, care uimesc prin imaginile gravate pe ele. Vechimea pietrelor Ica, asa cum sint cunoscute, este de 500-1.500 de ani, dar pe ele se pot vedea fie imagini ale unor imagini preistorice, presupuse a fi disparut cu milioane de ani in urma, fie desene re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cele 10 ciudatenii ale antichitatii

In mormintele incasilor din Peru au fost descoperite in secolul trecut peste 1.100 de pietre funerare, dintr-o piatra cunoscuta sub numele de andezita, care uimesc prin imaginile gravate pe ele. Vechimea pietrelor Ica, asa cum sint cunoscute, este de 500-1.500 de ani, dar pe ele se pot vedea fie imagini ale unor imagini preistorice, presupuse a fi disparut cu milioane de ani in urma, fie desene reprezentind operatii pe cord deschis sau transplanturi de creier.

Trebuie mentionat faptul ca localitate unde au fost gasite majoritatea acestor pietre, Ica, este situata in apropiere de faimosul platou Nazca, celebru pentru straniul desen de linii vizibile din spatiu. Cel care le-a adus in atentia comunitatii stiintifice a fost antropologul Javier Cabrera care, in 1966, a primit cadou un exemplar de la un bastinas. Pe unele dintre aceste pietre sint infatisati dinozauri si brontozauri sau oameni zburind pe spinarea unor pterodactili. In schimb, pe altele se pot vedea de pilda oameni scrutind cerul cu ajutorul unor instrumente ca niste telescoape.

4 Dispozitivul din Antikythera
Acum un secol, in 1900, o echipa de scufundatori a descoperit pe o epava scufundata in apropierea insulei grecesti Antikythera (la nord-vest de Creta), un mecanism extrem de ciudat, de origine necunoscuta. Printre statuetele de marmura si bronz, ce constituiau incarcatura epavei, oamenii au gasit un soi de cutie din bronz care adapostea un mecanism compus din numeroase rotite. Inscriptia de pe cutie indica faptul ca obiectul data din anul 80 i.Hr. si a fost construit in Insula Rhodos. Intr-o prima etapa, expertii au hotarit ca ar fi un astrolab, un instrument folosit de astronomi.

O analiza cu raze X a dezvaluit insa faptul ca mecanismul era cu mult mai complex decit parea la prima vedere, fiind vorba de un mecanism traductor de rotatie, de tipul cutiei de viteze, urmasa contemporana a primelor angrenaje inventate abia in 1575. Oamenii de stiinta se intreaba si astazi de unde aveau grecii antici o tehnologie atit de avansata si de ce s-au pierdut extraordinarele cunostinte de care dispuneau. Unii recomanda o reconsiderare a modului in care sint interpretate textele antice, in care apar descrieri ale unor mecanisme foarte complexe, descrieri care, de cele mai multe ori, sint ignorate de cititorul modern.

5 Bateria de la Bagdad
Stiinta moderna consemneaza ca bateria a fost inventata in 1800 de contele Allessandro Volta, dar totusi in ruinele unei asezari din apropierea actualei capitale irakiene a fost gasit un obiect asemanator, vechi de circa 2000 de ani. Cunoscut drept "Bateria din Bagdad", obiectul a fost descoperit in 1957, in ruinele unei asezari datind din vremea parsilor, care au stapinit Bagdadul modern in perioada 248 i.Hr. - 226 d.Hr. Antica baterie este formata dintr-un vas de ceramica alba, masurind 12 centimetri inaltime. Inauntru se gasea un cilindru de cupru, iar in interiorul acestuia - o bara de fier oxidat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.