Cel mai mare imperiu dacic

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Limba dacica este cunoscuta in istorie sub numele de "latina vulgara", fiind de fapt limba Imperiului. Scriitorul roman Lactantius in "Romanos Dominarentur" (Fontes II, 6-7) se plange ca dacii nord-dunareni au ajuns stapanii romanilor, iar toata suita lui Galerius cel Batran provenea din dacii de la nordul Dunarii.Astfel ca DIN CUCERITI, DACII AU DEVENIT CUCERITORI, SCHIMBAND NUMELE IMPERIULUI ROM[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cel mai mare imperiu dacic

Limba dacica este cunoscuta in istorie sub numele de "latina vulgara", fiind de fapt limba Imperiului. Scriitorul roman Lactantius in "Romanos Dominarentur" (Fontes II, 6-7) se plange ca dacii nord-dunareni au ajuns stapanii romanilor, iar toata suita lui Galerius cel Batran provenea din dacii de la nordul Dunarii.Astfel ca DIN CUCERITI, DACII AU DEVENIT CUCERITORI, SCHIMBAND NUMELE IMPERIULUI ROMAN IN IMPERIUL DACIC, aceasta fiind concluzia celui mai mare dusman al dacilor de atunci, Lactantius in 325 d.H.

Galerius cel Tanar, fiu al sorei lui Galenius cel Batran, a fost numit inainte de a ajunge imparat, cu numele dacic cel adevarat, Dara (Petru Maior, "Istoria", pagina 294). Acesti doi mari conducatori ai Imperiului Dacic, ridica la Salonic un Arc de Triumf in cinstea apogeului ascensiunii dacice.Tot noua, dacilor, ne datoreaza crestinii libertatea cultului lor. Galerius cel Tanar, imparatul Daciei in anul 311 d.H., elibereaza o lege de toleranta prin care se acorda credinciosilor crestini libertatea cultului, cu conditia sa se roage lui Dumnezeu pentru el si pentru stat ("Istoria Bisericilor Universale", I, 79).

Dupa profesorul D.Balasa, in timpul celor doi imparati Galerius, statul imperial al Daciei se reorganizeaza in provincii conduse de un voievod ("voievod" fiind un cuvant dac cu sens de luptator, razboinic, el corespunzand cuvantului slav "cneaz"). El s-a pastrat de-a lungul secolelor nu numai in istoria noastra, dar si prin locurile unde am fost si mai suntem... ca de exemplu, tinutul Voievodinei din Yugoslavia.
Tot D.Balasa, in "De la regina Hestia la imparatii Daciei" mentioneaza ca intre daco-romani, cel dintai voievod, necunoscut pana in prezent, a fost Vlahernus (nume provenind de la cuvantul Vlah, cum de altfel inca ii numesc pe macedoneni, grecii...)

Ca si cum doi imparati daci in fruntea Imperiului nu ar fi fost de ajuns, lui Galenius cel Tanar ii urmeaza la conducerea Imperiului Dac, un altul nascut la Nis... Constantin Cel Mare, cel ce ridica Arcul de Triumf de la Roma, pe care apar o parte din figurile comandantilor daci. Tot el reconstruieste podul de piatra de peste Dunare (CONSTRUIT DE STRABUNUL SAU BUREBISTA SI NU DE... TRAIAN), adaugandu-i un castru cu patru turnuri si un edificiu cu numeroase incaperi.De ce oare cineva ar fi avut interesul sa cheltuiasca sume mari de bani, atunci in antichitate, ca sa reconstruiasca un pod acolo, departe peste Dunare, cand "ROMANII SE RETRASESERA DEJA... IAR LOCURILE ERAU PUSTII..." cum le place unor istorici vecini sa sustina?...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.