Cel din urma Armas

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Liceu

Sunt expuse in roman, in deosebi masurile lui Maiorescu care au starnit nemultumire in randului cadrului didactic. Un om in toate privintele superior, nu numai cu multa dorinta ci si cu mare pricepere, dorea ca in licee sa se predea si limba romana, care nu figura pana atunci printre materiile de invatamant.

Romancierul ne introduce in aceasta lume a intelectualilor prin intermediu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cel din urma Armas

Sunt expuse in roman, in deosebi masurile lui Maiorescu care au starnit nemultumire in randului cadrului didactic. Un om in toate privintele superior, nu numai cu multa dorinta ci si cu mare pricepere, dorea ca in licee sa se predea si limba romana, care nu figura pana atunci printre materiile de invatamant.

Romancierul ne introduce in aceasta lume a intelectualilor prin intermediul lui Iorgu Armas, prezentat aici ca un tanar intelectual, intors de cateva luni in tara de la studii din strainatate si pe care Titu Maiorescu incearca sa il convinga da faptul ca cea mai frumoasa dintre toate carierele este aceea de profesor si il indeamna spre aceasta meserie.

Sunt surprinse in roman si alte personalitati politice si culturale ale vremii, oameni de un inalt statut cultural care ne raman intipariti in memorie si pe care ii recunoastem dupa faptele marete pe care le-au savarsit de-a lungul vietii si carierei lor si datorita a ceea stim deja despre ei. Astfel, T. Rosetti este surprins ca fruntas politic, sceptic si cu un pronuntat spirit declarativ. Caragiale este evocat in mai multe randuri, mai ales in ceea ce priveste discutiile din redactia "Timpului" purtate cu Eminescu, in legatura cu gramatica limbii romane.

Caragiale este infatisat in pelegrinarile sale citadine, cunoscator desavarsit al vietii burgheziei si a legaturilor de familie ale acesteia. Este mare amator de conversatie, de o mare vioiciune si spontaneitate, un om cu care pana si celui mai ursuz individ i-ar fi placut sa stea si sa-l asculte: " Pe giovinele Ioan Luca Caragiale il gasesti pretutindeni unde n-are ce sa caute... Eu nu grabesc niciodata caci nu am nici o treaba. Sunt cel mai liber dintre oamenii din romania libera, alias Belgia Orientului." [2]

Dascalimea prezinta de asemenea interes, profesorii organizeaza intruniri care se desfasoara atat la universitate cat si la redactia ziarului "Timpul", unde colaborau Mihai Eminescu, I.L.Caragiale si Haralamb Grandea. Aceste intruniri reuneau profesori din cele mai diverse specialitati si acest lucru apare mentionat si in roman, unde scriitorul insira mai multe nume de o mare importanta in lumea intelectuala: Anghel Demetrescu (istorie si literatura clasica), D,A,Laurian (filosifie), I.Marescu (istorie), A.Nestor (latina) si altii tot la fel de importanti.

Acestea erau preosuparile dominante in cercurile intelectuale bucurestene, iar Slavici zugraveste acest tablou din perspectiva sa proprie dar pornind de la o baza istorica, de la fapte reale si de o mare importanta. Iorgu Armas si Alina Ionescu sunt surprinsi intr-o etapa a vietii lor petrecuta printre intelectuali, ei sunt proiectati in lumea burgheziei si in cea a culturii si nume mari precum Titu Maiorescu, P.P. Carp, T.Rosetti iau parte la actiunea din roman alaturi de aceste doua personaje.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.