Cei mai mari ghetari din lume

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.84

nivel: Liceu

GHETARII CONTINENTALI, se formeaza acolo unde linia zapezilor este situata la o altitudine foarte mica.
Cei mai mari doi ghetari continentali, unul care acopera cea mai mare parte a Antarcticii si celalalt aproape intreaga Groenlanda, sunt numite platouri glaciare sau banchize.
Platoul glaciar al Antarcticii acopera peste 13 milioane kmAC si are grosimea maxima de 4,87 km. Suprafet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cei mai mari ghetari din lume

GHETARII CONTINENTALI, se formeaza acolo unde linia zapezilor este situata la o altitudine foarte mica.
Cei mai mari doi ghetari continentali, unul care acopera cea mai mare parte a Antarcticii si celalalt aproape intreaga Groenlanda, sunt numite platouri glaciare sau banchize.
Platoul glaciar al Antarcticii acopera peste 13 milioane kmAC si are grosimea maxima de 4,87 km. Suprafetele mai mici, ca cele din Islanda sau Norvegia, sunt numite calote glaciare. Cea mai mare calota glaciara din Europa este in Islanda si acopera aproximativ 19500 kmAC.

Antarctida reprezina singurul contintent acoperit aproape in intregime de gheata, cu exceptia unei suprafete de uscat foarte reduse (2500 kmAC) care reprezinta numai 0,02% din intinderea lui totala. Continentul nu are granite precise si bine stabilite, unii cercetatori socotesc drept granita limita zonei de gheturi plutitoare. In jurul Antarctidei, gheata de pe continent se prelungeste mult in apele Oceanului Planetar, formind o platosa relativ unitara, inalta pina la 90 m, numita banchiza, de la care se rup mari blocuri de gheata numite aisberguri, care, datorita curentilor de apa oceanici, plutesc in largurile oceanului.Ghetarii din Groenlanda, Antarctica si Antarctida transporta anual cantitati imense de gheata in mari.

GHETARII MONTANI, se formeaza la altitudini mari, unde temperatura in cursul anului este sub 0 grade C.
Ghetarii de vale sunt forme de relief mai mici. Ei sunt mase de gheata care se deplaseaza incet in josul vailor montane. La capul multor ghetari montani este un bazin, numit zona de acumulare, unde zapada se comprima si se transforma in gheata. Cand bazinul se umple, gheata se revarsa peste marginea bazinului si incepe sa curga. In timpul miscarii suprafata ghetarului crapa si formeaza crapaturi numite crevase. Unele crevase apar pe partile laterale ale ghetarilor deoarece gheata din centru se deplaseaza mai repede decat la margini.

Cand un strat de roci mai dure, rezistente scimba unghiul de inclinare al pantei, ghetarul se sfarma, creand o masa de crevase care se intersecteaza, creste si culmi de gheata. Aceste zone se numesc cascade de gheata.Cei mai mari ghetari montani se gasesc in peninsula Alaska (din America de Nord), in muntii Himalaya, Hindukus (din Asia), Pamir, Alpi, Caucaz, Karakorum, Anzi, Cordilieri s.a.Ghetarii montani sunt de mai multa tipuri, in functie de gradul lor de dezvoltare.
Cei mai mici sunt ghetarii de circ (sau pirineeni); ei nu au limba, deoarece zapada cazuta, pe de o parte, si gheata topita, pe de alta parte, sunt aproximativ egale cantitativ; se gasesc situati in apropierea limitei zapezilor persistente, ca de exemplu cei din Pirinei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.