Cei drepti - Piesa in cinci acte

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

ANNENKOV: El e. Iese. Dora asteapta nemiscata. Annenkov se inapoiaza cu Stepan, pe care-1 tine pe dupa umeri. ANNENKOV: El e! Uite-1 pe Stepan.
DORA (se indreapta spre Stepan si ii ia mina): Ce fericita sint, Stepan! STEPAN: Buna ziua, Dora. DORA (il priveste): S-au si implinit trei ani. STEPAN: Da, trei ani. in ziua cind m-au arestat tocmai veneam la tine. DORA: Noi te asteptam. Timpul tre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cei drepti - Piesa in cinci acte

ANNENKOV: El e. Iese. Dora asteapta nemiscata. Annenkov se inapoiaza cu Stepan, pe care-1 tine pe dupa umeri. ANNENKOV: El e! Uite-1 pe Stepan.
DORA (se indreapta spre Stepan si ii ia mina): Ce fericita sint, Stepan! STEPAN: Buna ziua, Dora. DORA (il priveste): S-au si implinit trei ani. STEPAN: Da, trei ani. in ziua cind m-au arestat tocmai veneam la tine. DORA: Noi te asteptam. Timpul trecea si inima mi se stringea din ce in ce mai tare. Nici nu mai indrazneam sa ne uitam unul la altul.

ANNENKOV: A trebuit sa ne mutam, inca o data. STEPAN: Stiu. DORA: Si acolo, Stepan? STEPAN: Acolo? DORA: La ocna. STEPAN: De-acolo se evadeaza.
ALBERT CAMUS
ANNENKOV: Da. Am fost foarte multumiti cind am aflat ca ai putut sa ajungi in Elvetia.
STEPAN: Elvetia e alta ocna, Boria.
ANNENKOV: Ce spui? Macar sint liberi.
STEPAN: Libertatea este o ocna cita vreme un singur om e rob pe acest pamint. Eram liber si nu incetam sa ma gindesc la Rusia si la robii ei.
Tacere.

ANNENKOV: Sint fericit, Stepan, ca partidul te-a trimis aici.
STEPAN: Trebuia. Simteam ca ma sufoc. Sa fac ceva, sa fac si eu, in sfirsit, ceva... (Se uita la Annenkov.) il vom ucide, nu-i asa?
ANNENKOV: Cu siguranta!
STEPAN: il vom ucide pe calau. Tu esti seful, Boria, te voi asculta.
ANNENKOV: Nu e nevoie sa-mi fagaduiesti, Stepan. Sintem frati cu totii.

STEPAN: E necesara o disciplina. Am inteles asta la ocna. Partidul socialist revolutionar are nevoie de disciplina. Disciplinati, il vom ucide pe marele duce si vom zdrobi tirania.
DORA (indreptindu-se spre el): Stai jos, Stepan. Trebuie sa fii obosit dupa o calatorie atit de lunga.
STEPAN: Nu sint niciodata obosit.
Tacere. Dora se asaza.
STEPAN: Totul e pus la punct, Boria?
ANNENKOV (schimbind tonul): De o luna de zile doi dintre ai nostri studiaza toate deplasarile marelui duce. Dora a strins materialul necesar.

STEPAN: Proclamatia e intocmita?
ANNENKOV: Da. intreaga Rusie va afla ca marele duce Serghei a fost executat prin aruncarea unei bombe de catre un grup de lupta al partidului socialist revolutionar, pentru a grabi elibeAZrarea poporului rus. Curtea imperiala va afla totodata ca sintem hotariti sa exercitam teroarea pina in clipa cind pamintul va fi inapoiat poporului. Da, Stepan, da, totul e pus la punct! Se apropie clipa.
CEI DREPTI

STEPAN: Ce trebuie sa fac?
ANNENKOV: Pentru inceput, ii vei da o mina de ajutor Dorei.
Schweitzer, pe care-1 inlocuiesti, lucra cu ea. STEPAN: A fost omorit? ANNENKOV: Da. STEPAN: in ce fel? DORA: Un accident.
Stepan se uita la Dora. Dora isi fereste privirea. STEPAN: Si dupa aceea? ANNENKOV: Dupa aceea vom vedea. Trebuie sa fii gata sa ne
inlocuiesti, daca va fi cazul, si sa pastrezi legatura cu Comitetul
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.