Cei care folosesc limbajul pozitiv ii apreciaza pe cei care merita

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dr. Seligman a identificat trei scari principale ale optiAZmismului si pesimismului in limbajul de zi cu zi al unei persoane sau, cu alte cuvinte, "stilul sau explicativ". Cind se confrunta cu evenimente pozitive, oamenii care vorbesc pozitiv le descriu in termeni ce se subscriu categoriilor de "universal", "intern" si "permanent". Pesimistii neajutoAZrati tind sa puna evenimentele pozitive pe sea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cei care folosesc limbajul pozitiv ii apreciaza pe cei care merita

Dr. Seligman a identificat trei scari principale ale optiAZmismului si pesimismului in limbajul de zi cu zi al unei persoane sau, cu alte cuvinte, "stilul sau explicativ". Cind se confrunta cu evenimente pozitive, oamenii care vorbesc pozitiv le descriu in termeni ce se subscriu categoriilor de "universal", "intern" si "permanent". Pesimistii neajutoAZrati tind sa puna evenimentele pozitive pe seama unor facAZtori "specifici", "externi" si "temporari".

"Universal" inseamna sa observati ca aveti succes nu doar intr-o situatie anume, ci in toate aspectele vietii dumAZneavoastra. "Specific" inseamna sa percepeti situatiile poAZzitive drept evenimente izolate.
Termenul "intern" indica faptul ca va asumati responAZsabilitatea, ca va recunoasteti propriul rol in obtinerea rezulAZtatelor pozitive si ca va apreciati pentru aceasta. Un stil exAZplicativ "extern" inseamna ca atribuiti succesul unui factor aflat in afara controlului dumneavoastra -- "norocului".

Termenul "permanent" identifica evenimentele pozitiAZve drept dovezi continue ale unui sablon normal al succeAZsului. O descriere de genul "temporar" sugereaza un fel de noroc chior, ceva ce se intimpla numai din cind in cind.Cind o mama care foloseste limbajul pozitiv vede ca baAZiatul ei a avut o contributie care i-a permis echipei din Liga juniorilor la care joaca sa cistige meciul, ii spune acestuia:
"Baiete, sint tare mindra de tine. Ai facut o treaba groAZzava, iar toate antrenamentele tale au dat roade.

Ai jucat foarte bine in ultimul meci si pun pariu ca in continuare o sa joci si mai bine. Vad ca mergi mai bine si cu scoala, ti-ai terminat treburile la timp si nu mai maninci atitea prostii. Se pare ca ai succes in toate meciurile."Puteti detecta cu usurinta stilul ei universal, intern si permanent.O mama care nu acorda importanta la ceea ce le spune copiilor le va vorbi in felul urmator."De data asta ai avut noroc. Tipul ala ti-a aruncat o minge pe care numai un prost ar fi ratat-o. Si e bine ca vin-tul batea catre stinga.

Pacat ca nu joci asa mai des. Ar fi bine sa te bucuri de glorie atit cit poti. Miine ai testul aceAZla la stiinte si stii ca la materia asta nu esti asa de bun."Parintele negativ foloseste pentru acelasi eveniment o descriere specifica, externa, temporara. Succesul copilului este un eveniment izolat, datorat unor factori externi si cu siguranta nu un lucru care va continua. Care parinte preAZsupuneti ca va avea un copil mai fericit si mai realizat?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.