Cehia in secolele al XIV-lea si al XV-lea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Liceu

In secolul al XIV-lea a avut loc in Cehia un puternic avant economic, care incepuse inca din secolul precedent. Industiria miniera a acestei tari a inregistrat noi succese. S-a intensificat extragerea fierului si a cuprului. S-au imbunatatit procedeele de topire a fierului, folosindu-se cuptoarele in care aerul era alimentat prin foale puse in miscare cu ajutorul energiei hidraulice. Au aparut cio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cehia in secolele al XIV-lea si al XV-lea

In secolul al XIV-lea a avut loc in Cehia un puternic avant economic, care incepuse inca din secolul precedent. Industiria miniera a acestei tari a inregistrat noi succese. S-a intensificat extragerea fierului si a cuprului. S-au imbunatatit procedeele de topire a fierului, folosindu-se cuptoarele in care aerul era alimentat prin foale puse in miscare cu ajutorul energiei hidraulice. Au aparut ciocanele mecanice, a caror intrebuintare reprezinta o mare realizare in domenuiul metalurgiei medievale.

In secolul al XIV-lea au capatat o mare insemnatate noile exploatari ale zacamintelor de argint din regiunea Kutna Hora. Exploatarea minelor de argint din regiunea Kutna Hora, Jilhava si altele a inlesnit indeosebi dezvoltarea monetariei. Grosul din Praga a devenit moneda de baza a circulatiei monetare, raspandindu-se si in Germania, Polonia si in marele canezat al Lituaniei. Se extragea si aur in cantitati destul de mari.

Relatiile marfa-bani patrunsesera tot mai adanc in toate sferele economiei feudale; s-a marit capacitatea pietei interne, s-a largit comertul extern. Dezvoltarea economica a regiunilor cehe din secolul al XIV-lea s-a oglindit mai ales in cresterea orasului Praga si a altor orase. La Praga, alaturi de vechiul oras, au crescut Orasul Nou si Mala Strana. Prin a doua jumatate a secolului al XIV-lea orasul Brno numara 8 000 de locuitori, Plzen si Hradec-Kralove - cate 5 000 de locuitori etc. Mestesugurile orasenesti au adoptat definitiv organizarea in bresle.

In unele orase existau peste 50 de bresle (ca la Praga sau Plzen), fapt care dovedeste specializarea mestesugurilor si marile progrese ale productiei mestesugaresti. Numarul produselor mestesugaresti a crescut, s-a imbunatatit calitatea lor, s-a largit sortimentul. Sticla ceha a capatat un renume european, a crescut faima "cristalului de Boemia".
Baza economiei a ramas totusi agricultura, care de asemenea s-a dezvoltat intens. Aceasta se vede din folosirea tot mai fregventa a ingrasamintelor, din cultivarea plantelor furajere si din perfectionarea uneltelor de munca.

Pretutindeni a sporit numarul morilor, atat al celor de apa, cat si al celor de vant. Au luat amploare semanaturile de in si canepa, se dezvolta intens cresterea oilor si a porcilor, a crescut simtitor numarul viilor nou plantate, au aparut elestee in multe locuri din tara.
Dezvoltarea relatiilor marfa-bani a avut ca rezultat marirea cererii de produse agricole. Tendinta de a-si marii veniturile indemna pe feudali sa-si intinda domeniile. Arhiepiscopia din Praga, de exemplu, poseda in a doua jumatate a secolului al XIV-lea peste 900 de sate, targuri, cetati si orase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.