Cecul

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Cele trei persoane care sunt puse in legatura prin cec fac toate operatiile legate de acest instrument in nume propriu : tragatorul emit cecul , posesorul legitim il incaseaza , iar trasul il plateste . Cecul este un instrument de plata , prin care tragatorul dispune de fondurile pe care le are la o societate bancara , trasul , aceasta obligandu-se sa-i faca serviciul de casa . In acest scop [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cecul

Cele trei persoane care sunt puse in legatura prin cec fac toate operatiile legate de acest instrument in nume propriu : tragatorul emit cecul , posesorul legitim il incaseaza , iar trasul il plateste . Cecul este un instrument de plata , prin care tragatorul dispune de fondurile pe care le are la o societate bancara , trasul , aceasta obligandu-se sa-i faca serviciul de casa . In acest scop , societatea bancara elibereaza clientului sau , tragatorul , mai multe formulare necompletate , pe care aceasta le va putea transforma in cecuri , in limitele disponibilitatilor proprii .

Tragatorul poate emite un cec numai in conditiile existentei la tras a unor fonduri proprii , disponibile , in momentul emiterii instrumentului , care sa-i faca posibila trasului efectuarea platii . Disponibilul tragatorului poate proveni dintr-un depozit bancar , dintr-o deschidere de credit , din operatiuni de incasari si alte asemenea . Disponibilul trebuie sa fie constituit prealabil emiterii cecului si de valoare mai mare sau egala cu aceea a cecului .

Disponibilul trebuie sa fie lichid , cert si exigibil , adica sa nu existe nici un impediment de ordin juridic sau material care sa impiedice efectuarea platii cecului . Dupa modul de incasare cecurile se clasifica astfel : cec nebarat ( se plateste cash sau in cont ) , cec barat ( beneficiarul este obligat sa recurga la serviciile unei banci printr-o unitate apartinand acestei si care sa primeasca plata in locul sau ) , cec de virament ( plata cecului se face numai scriptural , creditandu-se contul beneficiarului ) ,cec certificat ( o banca aflata in pozitia de tras confirma ,

inaintea remiterii cecului catre beneficiar , existenta fondurilor necesare efectuarii platii ordonate ; de asemenea trasul are obligatia ca in caz de neplata sa despagubeasca beneficiarul ) , cec circular ( este platibil la vedere , in termen de 30 de zile de la emitere ,cat si emitentul se obliga definitiv sa efectueze plata cecului in favoarea beneficiarului care este si clientul sau ) , cec de calatorie ( se emite in suma fixa exprimandu-se atat in moneda proprie , cat si in valuta ) .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.