Ceasul molecular al vietii

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.98

nivel: Liceu

In trecutul geologic, cand Pamantul s-a racit, la suprafata sa s-a format o atmosfera, un invelis de gaze, care s-a dispus in jurul materiei solide. In timpul racirii, apa eliberata de pe suprafata fierbinte sub forma de vapori, s-a condensat, formand, prin ploi torentiale care au durat milioane de ani, oceanele. Probabil ca atmosfera primitiva nu continea deloc sau continea foarte putin oxigen; o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ceasul molecular al vietii

In trecutul geologic, cand Pamantul s-a racit, la suprafata sa s-a format o atmosfera, un invelis de gaze, care s-a dispus in jurul materiei solide. In timpul racirii, apa eliberata de pe suprafata fierbinte sub forma de vapori, s-a condensat, formand, prin ploi torentiale care au durat milioane de ani, oceanele. Probabil ca atmosfera primitiva nu continea deloc sau continea foarte putin oxigen; oxigenul existent astazi in atmosfera si de care depinde intreaga viata actuala, a fost probabil produs de organismele fotosintetice care s-au dezvoltat, mult mai tarziu.

Compozitia atmosferei terestre primitive este o problema de o foarte mare importanta. Pana acum 10-15 ani exista convingerea ca atmosfera primitiva era foarte puternic reducatoare. Daca gazele s-au eliberat de pe suprafata fierbinte a crustei terestre inainte ca fierul metalic sa se fi separat de crusta terestra, atunci atmosfera ar fi trebuit sa fie puternic reducatoare, continand cantitati mari de H2, CH4 (metan), NH3, precum si CO (monoxid de carbon). Daca insa doar o cantitate mica de fier metalic a ramas la suprafata pentru a reactiona cu aceste gaze, atunci atmosfera primitiva trebuie sa fi fost formata din CO2, putin CO si, si mai putin, CH4 si NH3.

Majoritatea opiniilor actuale pledeaza pentru caracterul neutru al atmosferei primitive. Oricum, hidrogenul sulfurat a fost prezent in ambele cazuri. Sursele principale de energie care au putut produce modificarile chimice ale gazelor atmosferice (sau ale gazelor dizolvate in apa), au fost radiatiile solare si descarcarile electrice. Nu trebuie neglijat nici rolul activitatii vulcanice, intensa in acele timpuri.

O importanta deosebita se acorda in ultimul timp lifturilor oceanice, acestea fiind considerate ca principalele situsuri ale sintezei prebiotice a moleculelor organice. Existau abundent in aceste regiuni, sulfurile, fosforul si catalizatorii minerali, iar NH3 si CH4 s-au putut forma mult mai probabil la acest nivel, ceea ce a asigurat atomii necesari sintezelor organice precum si energia necesara declansarii reactiilor chimice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.