Ceahlaul alpinism

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Alte trasee se gasesc in peretii Ocolasului Mare, Ocolasului Mic, Claia lui Miron si Turnul lui Budu. Baza principala este Cabana Dochia, asezata pe platoul Ceahlaului (l 800 m). O retea deasa de poteci marcate asigura accesul dinspre Bicaz si vaile inconjuratoare.
Zona Cheilor Bicazului este considerata a treia mare regiune de alpinism din Romania, dupa Bucegi si Piatra Craiului. Pentru mu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ceahlaul alpinism

Alte trasee se gasesc in peretii Ocolasului Mare, Ocolasului Mic, Claia lui Miron si Turnul lui Budu. Baza principala este Cabana Dochia, asezata pe platoul Ceahlaului (l 800 m). O retea deasa de poteci marcate asigura accesul dinspre Bicaz si vaile inconjuratoare.
Zona Cheilor Bicazului este considerata a treia mare regiune de alpinism din Romania, dupa Bucegi si Piatra Craiului. Pentru multi alpinisti, Cheile Bicazului se afla chiar pe primul loc, prin numarul mare de trasee de maxima dificultate, care depaseste numarul traseelor de gradul VI din Bucegi (scor 10: 6).

La aceasta, se adauga avantajul ca se poate face zilnic cite un ,,VI" (daca conditia fizica este corespunzatoare), caci pentru a agata carabiniera in primul piton este suficient sa se intinda mina direct din soseaua asfaltata a Cheilor.Apele tumultoase ale Bicazului, deversind din Lacul Rosu, au taiat in calcarul jurasic al masivului Hasmas, Cheile Bicazului, lungi de 6 km si adinci de peste 300 m. Pornind din statiunea Lacul Rosu, primele trasee sint cele din Peretele Sudic al Suhardului Mic, versantul acestui munte catre Lacul Rosu.

Fata in fata cu Suhardul Mic, la intrarea in Chei, se ridica Surducul, cu Peretele Fagetul Ciucului, perete sudic ce adaposteste Traseul Fetelor. Intrind in Chei, pe partea dreapta a drumului se inalta Peretele nord-vestic din Fagetul Ciucului cu Hornul cu Fereastra. Dupa cabana Cheile Bicazului apare in stinga Piatra Altarului (Turnul Bardosului). Coborind pe serpentine se pot vedea: in stinga impresionantul perete al Politelor Bardosului, prin care conduc cele mai dificile trasee din Cheile Bicazului, iar pe dreapta Peretele nord-estic al Virfului Piatra Poienii, care este strabatut de doua trasee.

Salbaticia Cheilor culmineaza la Gitul Iadului, la confluenta Bicazului cu Bicajelul, dincolo de care se ridica, pe dreapta, Piatra Surducului cu peretii sai: peretele vestic al Turnuletului, peretele nord-vestic al Pintenilor si peretele nordic cu celebrele sale trasee.Accesul la Cheile Bicazului se face prin Gheorghieni sau Bicaz (statii de cale ferata) legate prin drumul national l2 C, care traverseaza Cheile.Cele mai dificile trasee de stinca din Carpatii Romanesti se afla, cu exceptia Traseului Sperantei din Bucegi, in Cheile Bicazului.

Aici, in inima Carpatilor Orientali, piriul nascut din Lacul Rosu a taiat chei adinci de 300 m, in roca de calcar, creind un paradis al cataratorilor. Inainte de a aborda traseele de maxima dificultate este insa indicat a se face acomodarea gradat, incepind cu Peretele Sudic al Suhardului Mic si sfirsind cu Fisura Neagra. Intrarea in Fisura Neagra se face din dreapta soselei, la km 30 + 500. Acolo, la poalele Turnului Negru, o cruce ridicata in memoria unui alpinist constituie un sever avertisment si un indemn la prudenta, cunoasterea fortelor proprii si la respectarea regulilor jocului.

Traseul, de cinci lungimi de coarda, supune cataratorul la cea mai variata gama de probe: cataratura libera, fisura, horn, surplomba, cataratura artificiala, culminind cu frumoasa fisura finala, in diagonala spre stinga, ce se escaladeaza in bavareza.1) Fisura Artei. Un traseu alpin e o opera de arta. O opera de arta poarta amprenta artistului si un Durer este usor de deosebit de un Rembrandt. Aceste ginduri iti vin escaladind Fisura Artei, superbele pasaje ale Fisurii Albastre, ale Fisurii Mari si ale Lespezilor Lirei.

Pentru a intra in traseu se urca din sosea, de la km 31 + 300 m, vilcelul catre dreapta, care duce la baza peretelui, unde o uriasa arcada se continua cu un horn, ce despica in intregime peretele.
Folosind pitoanele existente, se urca o prima lungime de coarda, apoi se face angajarea pe hornul ce formeaza latura stinga a arcadei. Dupa trecerea fina a unei placi dificile se urca pe linia hornului, care, alternativ, este deschis sau se transforma intr-o teava zidita in perete, prin care se face un ramonaj, pentru a iesi la lumina prin ferestrele naturale ale traseului.

Acest ramonaj prin maruntaiele muntelui devine predominant dupa ce se depaseste largul horn ierbos, unde se ramifica spre dreapta traseul denumit "Fisura Surducului Mare". Dupa numarul regruparilor efectuate, traseul prezinta 12--15 lungimi de coarda si se termina in padurea somitala. Coborirea se face pe o poteca catre stinga.

2) Fisura Surducului Mare. Cele doua trasee formeaza un Y in Peretele nordic al Pietrei Surducului. Prima parte a traseului (5 lungimi de coarda) este comuna cu a traseului Fisura Artei. De aici in sus, in timp ce Fisura Artei se continua pe ramura din stinga a Y-ului, cu aspect de horn inchis in roca, Fisura Surducului Mare continua pe ramura din dreapta, unde o fisura deschisa urca spre creasta, pe o diferenta de nivel de circa 170 m.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.