Ce vede pasarea - Augustin Ioan

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Fotografia ridica - mai acut decat alte arte bazate pe reprezentare - intrebarea cu privire la rosturile privirii noastre catre lume in general, respectiv a privirii propuse si exercitate de catre artist. Dupa descoperirea renascentista a perspectivei conice, arta occidentala isi propune in chip deliberat reprezentarea fidela a lumii. Dar, in postmodernitate, excesul de vedere in experierea artelo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ce vede pasarea - Augustin Ioan

Fotografia ridica - mai acut decat alte arte bazate pe reprezentare - intrebarea cu privire la rosturile privirii noastre catre lume in general, respectiv a privirii propuse si exercitate de catre artist. Dupa descoperirea renascentista a perspectivei conice, arta occidentala isi propune in chip deliberat reprezentarea fidela a lumii. Dar, in postmodernitate, excesul de vedere in experierea artelor (si, interesant aici, intr-un album in care casele sunt personaj principal, mai cu seama in experierea arhitecturii), a fost sever criticat, cu deosebire de catre teoreticienii si filosofii artelor de descendenta fenomenologica.

In aceasta atentie excesiva acordata privirii - a privirii normate de artificialitatea perspectivei, de fapt, este localizata una dintre crizele artei contemporane. Ceea ce pare sa fie o mai mare atentie acordata lucrurilor insele, este de fapt, ni se spune, o rescriere deliberata a acestora, astfel incat ele sa se conformeze canoanelor privirii perspective. Asta in ceea ce priveste modul de a privi la realitate. Neindoielnic, criza de incredere in capacitatea artei de a fi o copie a realitatii, in mimesis, ??!!

Cat despre conformarea reprezentarii la aceasta realitate depictata, fotografia devine centrala in formularea crizei descrise mai sus. Raporturile iconice dintre fotografie si obiectul fotografiat au fundat multa vreme pretentiile acestei arte de a fi cea mai veridica (sau, poate, mai "verista") dintre toate. Stim acum, dupa relativismul si circumspectia la care ne-au invitat postmodernismul si implicatiile epistemologice ale acestuia, ca pretentia de veridicitate este, in fapt, refuzata si stiintelor insele, necum vreuneia dintre arte care, oricum, nu ne ofera in cel mai bun caz decat copii ale copiilor - ne invata filosoful.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.