Ce sunt si ce nu sunt afacerile

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.78

nivel: Facultate

Iar Louis Brandeis ,Judecator la Curtea Supremă de Justitie din SUA, spune : »Competiția constă în a încerca sa faci un lucru mai bine decât ceilalți ; aceasta înseamnă să produci ori sa vinzi un articol mai bun la un preț mai scazut ori să prestezi un serviciu de mai bună calitate.

Nu e vorba despre o întrecere similara celei din ringul de box, in care scopul este acela de a-ti fac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ce sunt si ce nu sunt afacerile

Iar Louis Brandeis ,Judecator la Curtea Supremă de Justitie din SUA, spune : »Competiția constă în a încerca sa faci un lucru mai bine decât ceilalți ; aceasta înseamnă să produci ori sa vinzi un articol mai bun la un preț mai scazut ori să prestezi un serviciu de mai bună calitate.

Nu e vorba despre o întrecere similara celei din ringul de box, in care scopul este acela de a-ti face adversar Ko,cu alte cuvinte să-i ucizi pe concurenți »Iar Solomon adauga « Nici o afacere nu are succes prin simpla eliminare a concurenței și nici un manager sau director executiv nu a reușit vreodata prin simpla distrugere a rivalilor »

Mediul de afaceri ca masinărie eficienta de făcut bani

Mai puțin violentăși sângeroasă metafora mașinăriei poate fi si mai dezumanizantă decât metafora junglei și cea a câmpului de luptă.Ce este omenesc dispare și se transformă în ceva rece și mecanic,Gândurile, sentimentele ,intuițiile și relațiile interumane sunt înlocuite de cauze si efecte.Corporațiile nu se mai identifică cu oameni și personalități care intra în alcătuirea lor și sunt privite ca niște sisteme funcționale în care oameni sunt simple componente ce pot fi inlocuite oricând.

Corporatiile devin masini de facut bani iar managementul se face cu cifre.Produsul vizat este profitul contabil iar satisfacerea consumatorilor devine un mijloc printre altele de a face bani, iar daca mecanismul nu dă randament trebuie sa fie înlocuit.

Cei care privesc afacerile din acest punct de vedere sunt obsedați de ideea de control,dar tocmai excesul de control genereaza cele mai dificile probleme.

Afacerile ca joc

Imaginea analogică a afacerilor cu sportul si jocurile se înrudește cu metafora războiului însa lipsită de violența acestuia și cu o mai mare atenție față de interesele împartășite și regurile de fair play.Imaginea benignă a câștigării unui joc s-a raspandit rapid in societatea noastra amatoare de întreceri sportive

Privită ca niște jocuri afacerile devin un scop în sine avînd legatură accidentală cu productivitatea . A introduce o minge în poarta nu are valoare intrinsecă ci este realizarea unui joc de fotbal,iar dacă afacerile sunt privite ca intreceri sportive ceea ce conteaza este scorul si victoria adica realizarea unor profituri cât mai mari pierzându-se din vedere scopul esențial al afacerilor, anume satisfacerea unor nevoi sociale reale.

Miza e mult mai mare și privește prea multa lume pentru a considera afacerile ca un simplu joc.Privite ca un simplu joc afacerile sunt scoase din contextul lor, oameni devin cifre iar mijloacele devin scopuri.

« Unele dintre cele mai dezastruase politici corporatiste din ultimii ani, spune Solomon, pot fi puse pe seama mentalității de jucator, care ii face pe executivi să se concentreze exclusiv asupra viictoriei, orbindu-i față de impactul lor asupra celor din afara jocului sau,din chiar acest motiv, asupra coechipierilor.

Executivii care la inceputul anilor 90 au concediat salariații fideli și capabili, numai de dragul unor creșteri de scurta durata a acțiunilor pe piețele bursiere, s-au aventurat într-un astfel de joc.Strategii de la Ford , care au calculat că ar fi mai ieftin să achite daune clientilor care i-ar fi dat in judecată decât să retragă de pe piată și să remedieze imperfectul model Pinto,au făcut de fapt un astfel de joc. Dacă ar fi dat in schimb atentie suferințelor cauzate de decizia lor ,cu siguranță n-ar mai fi privit totul ca pe un joc și ar fi adoptat un cu totul alt mod de actiune.

Ce este o afacere ?

În general spunem ca o afacere este o activitate menita sa aducă proprietarilor (patroni sau acționari) un anume profit. A scoate un profit dintr-o afacere înseamnă a înregistra anumite câștiguri bănesti prin vânzarea unor bunuri și servicii.Putem face o paranteză aici și să menționam că contrabanda cu alcool și tigări , prostitutia, vânzarea de droguri și armanent sunt în sensul menționat afaceri( și chiar afaceri profitabile ) pentru că ofera consumatorilor bunuri și servicii, dar sunt afaceri ilegale.Iar afacerile în afara legii nu constituie un subiect de discuții în etica afacerilor, pentru ca ilegalitatea nu se poate justifica din punct de vedere legal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.