Ce posibilitati au Guvernele Statelor membre UE sa respecte prevederile Pactului si, pe de alta parte, sa asigure sustenabilitatea finantelor publice?

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.36

nivel: Facultate

O problema a finantelor publice este redistribuirea veniturilor. Resursele finantelor publice se trag din veniturile inregistrate de intreprinderi, institutii publice, populatie si persoane fizice/juridice rezidente in strainatate. In mare parte, resursele provin din PIB iar apoi din avutia nationala si transferurile primite din strainatate. Aceste lucruri nu fac decat sa ilustreze modul in care s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ce posibilitati au Guvernele Statelor membre UE sa respecte prevederile Pactului si, pe de alta parte, sa asigure sustenabilitatea finantelor publice?

O problema a finantelor publice este redistribuirea veniturilor. Resursele finantelor publice se trag din veniturile inregistrate de intreprinderi, institutii publice, populatie si persoane fizice/juridice rezidente in strainatate. In mare parte, resursele provin din PIB iar apoi din avutia nationala si transferurile primite din strainatate. Aceste lucruri nu fac decat sa ilustreze modul in care sunt colectate fondurile publice.

Problema este ca aceste fonduri nu sunt colectate in mod eficient - si anume dezavantajeaza o mare parte a populatiei, care va fi mai incurajata sa nu isi declare veniturile. Aceasta situatie este frecvent intalnita in tarile subdezvoltate (de exemplu Romania, Bulgaria) si are consecinte grave asupra mediului economic. In speta asupra intreprinderilor care contribuie in mare parte la cresterea PIB.Distribuirea veniturilor, se face in mare parte pe domenii precum: invatamant, sanatate, cultura, asigurari sociale si protectie sociala, gospodarie comunala si locuinte, aparare nationala, ordine publica, actiuni economica, datorie publica.

Si aici se observa discrepanta dintre tarile dezvoltate care prefera sa foloseasca aceste fonduri in mare parte pentru actiunile cu caracter socio-cultural, si cele in curs de dezvoltare care prefera sa "investeasca" mai mult in actiuni economice decat in cele sociale. Chiar mai mult, greselile comise de autoritati, pot provoca efecte adverse. Spre exemplu: in cazul in care fondurile redistribuite de stat nu sunt alocate eficient este foarte probabil ca acest fapt sa limiteze progresul economico-social.

Guvernele folosesc instrumentele financiare si in scopul influentarii proceselor economice si al inlaturarii dezechilibrelor economice. Astfel, in perioadele inflationiste se iau masuri pentru atenuarea presiunilor inflationiste, iar in perioadele de recesiune prin facilitati fiscale ori prin alocatii. Contractarea de imprumuturi pentru acoperirea deficitului bugetar este una dintre cele mai des folosite metode.

Insa prin aceasta actiune se urmareste completarea resurselor financiare interne si folosirea lor pentru atingerea obiectivelor propuse. Guvernele pot influenta consumul prin impozite si anume cand se urmareste reeducerea consumului aceasta se poate realiza fie prin majorarea cotelor de impozitare fie prin introducerea unor noi impozite. Cand se are in vedere orientarea cererii catre un anumit produs, statul poate manevra diferit cotele de impozitare astfel incat acel produs sa fie mai avantajos.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.