Ce fel de economie?

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.68

nivel: Facultate

Trebuie tinut cont si de faptul ca chiar si pentru cei care isi realizeaza foarte bine interesele individuale prin jocul pietei, progresul calitatii vietii lor, are o dependenta crescanda de bunurile publice pentru ca un segment mare din trebuintele lor nu poate fi acoperit decat prin ceea ce este de natura publica. Noua economie se formeaza si va functiona beneficiind de caracterul democratic al [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ce fel de economie?

Trebuie tinut cont si de faptul ca chiar si pentru cei care isi realizeaza foarte bine interesele individuale prin jocul pietei, progresul calitatii vietii lor, are o dependenta crescanda de bunurile publice pentru ca un segment mare din trebuintele lor nu poate fi acoperit decat prin ceea ce este de natura publica. Noua economie se formeaza si va functiona beneficiind de caracterul democratic al SI-SC. Rolul determinant revine, desigur, politicii economice care "fixeaza" optiunile generale in domeniu, prin testarea acestora in ciclurile electorale.

Asemenea optiuni vor trebui fundamentate stiintific, sa nu aiba caracter electoral-demagogic. Oamenii politici nu mai pot si nu mai trebuie considerati "buni in toate domeniile"; rolul lor trebuie sa se limiteze la polarizarea celor mai multe optiuni sau a celor majoritare in orientarea economiei si apoi, prin functiile pe care le vor ocupa in structura politica, sa "vegheze" daca ceea ce se realizeaza corespunde sau contrazice optiunile electorale. Punerea in aplicare, detalierea si executarea acestora revine, de drept si de fapt, tehnocratilor. Fara profesionalism nu se mai poate; societatea cunoasterii impune profesionalismul in economie si tehnocratia ca ferment al noii economii.

Noua economie va consacra tehnocratia, dar aceasta trebuie sa dispuna de o buna pregatire, ceea ce induce ideea asigurarii unei prioritati in dezvoltarea invatamantului si cercetarii stiintifice. Relevant, Friederich von Hayek spunea cu mai multi ani in urma ca "Numai participantii directi la procesele economice dispun de cunoasterea necesara pentru a lua decizii eficiente"[Hayek, 1991]. Invatarea devine procesul general caracteristic noii economii, pentru ca economisirea resurselor si orientarea actiunilor in directia satisfacerii nevoilor mai mari si mai diferite cu resurse limitate, in logica proceselor circular active la care ne-am mai referit, presupune cunoastere, generalizare, invatare pentru toti membrii SI-SC.

Pentru a face activitate economica intr-un anumit fel, trebuie sa existe cunostintele necesare in acest sens, iar pentru a le asigura, cunoasterea trebuie sa fi avut loc inaintea actiunii economice. Deci neaparat trebuie acordata prioritate proceselor generatoare de cunostinte noi, cercetarii tehnico-stiintifice. Rezultanta generala a invatarii trebuie sa fie cresterea evidenta a eficientei in general si a celei economice in special.

Desigur, odata cu aceasta se pune si problema comensurarii adecvate a proceselor economice, inclusiv a eficientei insasi, pentru a dobandi mai multa relevanta si fidelitate fata de fenomenele respective. Dar aceasta poate constitui un alt segment al demersului nostru.
Promovarea noii economii in Romania inseamna acum o apropiere de standardele economiilor dezvoltate si ale structurilor euro-atlantice, atat prin caracteristici generale cat si prin tendintele pe termen lung.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.