Ce este politica industriala

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Liceu

O politica industriala "laissez-faire", de neamestec si neimplicare a guvernului, este caracterizata prin atentia fundamentala ce o acorda realizarii unui mediu macroeconomic stabil si previzibil pentru industrie, investind in infrastructura si capital uman, evitarii "stabilirii companiilor lideri", mentinerii deschiderii pietei si a politicii privind investitiile straine directe, utilizand un reg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ce este politica industriala

O politica industriala "laissez-faire", de neamestec si neimplicare a guvernului, este caracterizata prin atentia fundamentala ce o acorda realizarii unui mediu macroeconomic stabil si previzibil pentru industrie, investind in infrastructura si capital uman, evitarii "stabilirii companiilor lideri", mentinerii deschiderii pietei si a politicii privind investitiile straine directe, utilizand un regim antitrust procompetitiv si sustinand Cercetarea & Dezvoltarea(C&D) la nivel precompetitiv (cercetari fundamentale si implimentarea rezultatelor pentru realizarea prototipurilor non-comerciale)

Politica industriala agresiva sau dirijata ce cuprinde spectrul, de la economia de comanda, de tip sovietic, ce incerca sa elaboreze si sa adopte practic toate deciziile ce guvernau relatiile economice, pana la modelul indicativ-planificat a Frantei sau Japoniei, bazat pe consensul intre industrie si Guvern. Elementele unei politici dirijabile includ in sine stabilirea sectoarelor tinta prin acordarea de facilitati fiscale (reduceri de taxe), procurari, subsidii si politici comerciale; suportul C&D ce tinde sa ajunga dincolo de faza precompetitiva si politica antitrust ce limiteaza competitia.

Diferite state au utilizat diferite mixaje ce implicau politica dirijabila si permisiva la diferite etape ale dezvoltarii. In SUA, care se considera o economie de piata fara planificare, programul de achizitii militare din perioadele anilor a50 si a60 a fost un stimulent important pentru industria americana de calculatoare si al aviatiei civile. In Japonia, orientarile pe un puternic aparat de planificare centralizat nu a spulberat posibilitatea structurii de subcontarctare in industria de automobile.

In Europa, politicile industriale nationale fluctuau pentru a face fata conditiilor economice, de la politica de neimplicare a lui Thatcher pana la politica excesiv de dirijata in Franta anilor a60. Mai multi cercetatori in domeniu au demonstrat ca, in timp ce valorile politice si culturale sunt importante in explicarea de ce politica industriala a unui stat a evoluat diferit de la celelalte, factorii situationali sau obiectivi (nivelul dezvoltarii economice; structura institutionala, financiara si legala; alocare de resurse si perspectiva mediului de afaceri) sunt la fel de importanti.

Statele aflate in perioada de evolutie spre o economie dezvoltata au tendinta de a aplica politica industriala mult mai interventionista decat statele cu o economie dezvoltata. Un alt factor cheie este relatia dintre Guvern si comunitatea oamenior de afaceri, care poate fi dusmanoasa, exemplu poate servi Marea Britanie in perioada guvernarii lui Thatcher, dar si situatia actuala din Moldova, pana la una de colaborare fructuoasa in Franta si Germania. Ambele elemente (factori obiectivi si relatia Guvern-oameni de afaceri) explica in mare masura evolutiile politicii industriale europene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.