Ce este meloterapia?

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.75

nivel: Liceu

Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Ea este cunoscuta in traditiile lumii, ca facand parte dintr-un domeniu magic de activitati. De asemenea este unul dintre cele mai eficiente si puternice instrumente de acces, prin fenomenul de rezonanta la planurile subtile ale universului. Muzica este o minune a lumii deoarece trezeste spi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ce este meloterapia?

Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Ea este cunoscuta in traditiile lumii, ca facand parte dintr-un domeniu magic de activitati. De asemenea este unul dintre cele mai eficiente si puternice instrumente de acces, prin fenomenul de rezonanta la planurile subtile ale universului. Muzica este o minune a lumii deoarece trezeste spiritul de libertate, constiinta, indeparteaza pesimismul si melancolia, calmeaza si inlatura insomnia.

Desi folosita din timpuri stravechi, meloterapia a luat o forma sistematica abia de 40 de ani, fiind folosita mai intai in Germania, Argentina si Brazilia. Unul dintre pionierii meloterapiei este Rolando Benenzon, compozitor si psihiatru. R. Benenzon s-a interesat de meloterapie inca din 1962. Benenzon considera ca a vorbi despre meloterapie este de fapt a te gindi la o succesiune de metodologii si de tehnici diferite care au drept scop comunicarea. Exista mai multe tipuri de interventii, pe care meloterapeutii le utilizeaza in functie de locul terapeutic. In ceea ce priveste meloterapia receptiva, sedintele se pot practica individual.

Daca se practica in grup, derularea unui ciclu de meloterapie receptiva consta in discutia si intilnirea individuala meloterapeut-pacienti. Sedintele de meloterapie activa functioneaza la fel ca si meloterapia receptiva. In sedintele de grup ale meloterapiei active, intilnirea dintre pacienti este din dorinta de a cinta si de a-si folosi impreuna ideile. Aceasta face din meloterapie un mijloc privilegiat de comunicare si de exprimare. Intr-un exercitiu terapeutic, pacientii trec prin toate fenomenele specifice unui grup: lider, colider, care poate vorbi sau canta, monopolul expresiei, inhibitia etc.

Lumea invaluita de mister a sunetelor ne influenteaza viata cotidiana, comportamentul, starea mentala si sufleteasca. Trebuie sa retinem, insa, faptul ca muzica poate fi benefica, dar si malefica, in functie de gradul nivelului de vibratie ce poate fi celest sau mai grosier. Muzica este in legatura cu energia universala, activeaza centrii energetici ai fiintei si astfel este la baza mentinerii unei stari cat mai bune de sanatate. Vom putea urmari in articolele viitoare ce insemnatate avea muzica si cum a fost ea folosita de-a lungul timpului si pana in prezent in diverse traditii ale lumii.

Inainte de anul 1900, inginerul si muzicianul Gogu Constantinescu elaborase pe baze matematice o teorie a acordurilor muzicale. Astazi, aceasta teorie e utilizata in proiectarea si constructia sintetizatoarelor de sunet si instrumentelor muzicale electronice. Ulterior, inginerul roman isi extinde cercetarile si asupra altor vibratii. De aici si pana la SONICITATE nu a mai fost decat un pas. S-a stabilit in Anglia in 1910. Ii placea sa numeasca noua stiinta "o fiica a armoniei muzicale".

In modestia sa, afirma ca sonicitatea inglobeaza "doar o mica parte din materialul vast de cunostinte profunde, de arta, de clarviziune, de spirit de pionier, de facultate de inventie, de hotarare, de inspiratie, experienta si mai presus de orice, de credinta in victoria finala". Spunea ca "inrudirea este cam neasteptata, deoarece ar parea ca muzica n-are ce cauta in chestiuni de masini, locomotive, automobile si alte aplicatii ale stiintei sonice.

Sunt, dealtfel, multi care obisnuiesc a separa arta de stiinta si sunt si mai multi cei care pretind ca, pentru a fi om de stiinta, trebuie neaparat sa stai inchis intr-un laborator cu sticle sau masini, iar daca vrei sa studiezi o problema de fizica-matematica, nu e absolut necesar sa te ocupi de Haydn, Beethoven sau Mozart". In presa occidentala a vremii, inginerul Gogu Constantinescu aparea in randul deschizatorilor de drumuri ai secolului XX alaturi de Edison, Marconi, Einstein, Kelvin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.