Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie de Mihai Eminescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.75

nivel: Liceu

Romania, patria cantata de Eminescu este simbolic personificata si asemuita unei tinere mirese, ce „strage-n brate” poporul luptator. Spatiul romanesc este calea de a „gusta fericirea raiului ceresc”. Aseamanarea „ingerului de iubire” sau a „ingerului de pace” cu insusi poporul roman, este subinteleasa. Ingerul ce vegheaza si „cu lampa-i zboar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie de Mihai Eminescu

Romania, patria cantata de Eminescu este simbolic personificata si asemuita unei tinere mirese, ce „strage-n brate” poporul luptator. Spatiul romanesc este calea de a „gusta fericirea raiului ceresc”. Aseamanarea „ingerului de iubire” sau a „ingerului de pace” cu insusi poporul roman, este subinteleasa. Ingerul ce vegheaza si „cu lampa-i zboara lumea luminand” este forta si curajul neamului pregatit sa se jertfeasca in orice moment. Poporul strans in brate este facut altare. Acesta imagine artistica este memorabila.

„Poporul mare, romanesc” facut altare semnifica jertfa neamului pentru patrie. Oastea romana de odinioara s-a jertfit pe altarul tarii, pe pamantul atator batalii, pentru apararea neamului, a identitatii nationale, mai mult de atat s-a jertfit pentru un ideal, acela al valorificarii spatiului romanesc. Spiritualitatea romaneasca reinviata in aceasta poezie este spiritualitatea din care „nu ne-am trezit noi, s-au trezit secolii din urma noastra si ne-au scuturat din somn”.

Poezia „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie” este un imn prin care poetul si exprima afectiunea, patriotismul si dragostea de tara, este de asemenea un imn in care se canta gloria, sufletul romanesc, si bucuria de a fii roman. Eminescu plaseaza valorile nationale din trecut in vesnicie, „viata in vecie” fiind o sintagma relevanta pentru aceasta idee. Trecutul este o mandrie a neamului ce va fii vesnica, „visul de vitejie” este vazut de poet ca o dorinta permanenta a poporului dupa glorie. Dorinta lui Eminescu pentru tara este de fapt dorinta lui pentru statornicia spiritului romanesc autentic in fiecare om. „Fala si mandria” sunt obligatorii pentru „dulcea Romanie” si pentru „fii ei”.

Istoria, trecutul, sunt doua mari teme ale liricii eminesciene care domina acesta poezie. Dragostea de tara este relevanta pentru acest imn inchinat „dulcei Romanii” de catre poet. Eminescu impleteste cu o finete extraordinara patriotismul cu idealul, fapt ce duce la existenta unor creatii edificatoare precum este si poezia „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.