Cazurile in care se poate declansa recursul in anulare

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.47

nivel: Facultate

Art. 410 , Codul de Procedura Penala , prevede ca hotararile definitive de condamnare , de luare a masurilor educative , achitare sau incetare a procesului penal pot fi atacate cu recurs in anulare in urmatoarele cazuri :

1. Cazurile in care recursul are efect cu privire la situatia partilor din proces:

• Instanta nu s-a pronuntat asupra unei fapte retinute in s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cazurile in care se poate declansa recursul in anulare

Art. 410 , Codul de Procedura Penala , prevede ca hotararile definitive de condamnare , de luare a masurilor educative , achitare sau incetare a procesului penal pot fi atacate cu recurs in anulare in urmatoarele cazuri :

1. Cazurile in care recursul are efect cu privire la situatia partilor din proces:

• Instanta nu s-a pronuntat asupra unei fapte retinute in sarcina inculpatului prin actul de sesizare;

• Cand nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni sau cand instanta a pronuntat o hotarare de condamnare pentru o alta fapta decat pentru care condamnatul a fost trimis in judecata , cu exceptia cazurilor prevazute in art. 334-337 ( schimbarea incadrarii juridice , extinderea actiunii penale , extinderea procesului penal la persoane sau fapte noi );

• Cand inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala;

• Cand s-au aplicat pedepse gresit individualizate sau in alte limite decat cele prevazute de lege ori cand pedepsele au fost gresit calculate , cand nu s-au aplicat masuri de siguranta sau acestea au fost nelegal aplicate , ori cand nu s-a rezolvat sau a fost gresit rezolvata latura civila;

• Cand persoana condamnata a mai fost inainte condamnata definitiv pentru aceeasi fapta sau daca exista o cauza de inlaturare a raspunderii penale , pedeapsa a fost gratiata ori a intervenit decesul inculpatului;

• Cand in mod gresit , inculpatul a fost achitat pentru motivul ca fapta savarsita de el nu este prevazuta de legea penala sau , cand ,in mod gresit , s-a dispus incetarea procesului penal pentru motivul ca exista autoritate de lucru judecat sau o cauza de inlaturare a raspunderii penale ori ca a intervenit decesul inculpatului;

• Cand faptei savarsite i s-a dat o grasita interpretare juridica;

• Cand s-a comis o eroare grava de fapt;

• Cand judecatorii de fond au comis un exces de putere in sensul ca au trecut in domeniul altei puteri constitutive in stat.

2. Cazurile in care recursul poate fi declarat numai in favoarea condamnatului:

• Nu au fost respectate dispozitiile privind competenta dupa
materie sau dupa calitatea persoanei;

• Instanta nu a fost legal sesizata;

• Instanta nu a fost compusa potrivit legii ori s-au incalcat prevederile art. 292 alin 2 sau a existat un caz de incompatibilitate;

• Sedinta de judecata nu a fost publica , in afara cazurilor cand legea prevede astfel;

• Judecata a avut loc fara participarea procurorului sau a inculpatului , cand aceasta era obligatorie potrivit legii;

• Judecata s-a facut fara efectuarea anchetei sociale , in cauzele cu infractori minori;

• Cand nu a fost efectuata expertiza psihiatrica a incupatului in cazurile in care legea prevedea expres;

• Instanta a admis o cale de atac neprevazuta de lege sau introdusa tardiv.

In legatura cu modul foarte larg si complex de redactare al articolului 410 , pot fi precizate unele observatii , ca de pilda, faptul ca, si in cazul recursului extraordinar in anulare , motivele care permit folosirea caii sunt in general dinainte stabilite intr-un numar foarte mare de ipoteze – 21 de cazuri expres prevazute pentru recurs si 18 pentru recursul in anulare.

De asemenea , s-a remarcat ca toate cazurile care permit declansarea recursului in anulare se regasesc si printre motivele obisnuite de casare din cadrul recursului ordinar.

Trebuie subliniat ca situatiile de recurs in anulare sunt grupate in doua mari categorii. Primele noua cazuri inscrise in art. 410 alin 1 pct 1 au in vedere imprejurari in care recursul poate produce efecte asupra situatiei oricarei parti din proces – de exemplu , chiar asupra inculpatului achitat in mod gresit pe temeiul ca fapta savarsita de acesta nu ar fi prevazuta de legea penala.

Dimpotriva , toate cele noua cazuri ultime de recurs in anulare prevazute de art. 410 alin 1 pcr. II nu pot fi invocate in favoarea sau defavoarea oricarei parti din proces ( parte civila , parte civilmente responsabila ) si nici macar in defavoarea inculpatului achitat sau fata de care s-a dispus incetarea procesului penal. Interdictia rezulta din formularea ipotezei general inscrisa in pct. II , care precizeaza ca toate cazurile permit declararea recursului numai in favoarea celui condamnat.

Dar, desi cazurile prevazute de art. 410 sunt foarte numeroase , ele nu pot prevedea toate ipotezele in care introducerea recursului in anulare s-ar justifica. In consecinta , art. 410 alin 2 a formulat o norma generala cu carcter complimentar care stabileste , ca , daca hotararile definitive sunt contrare legii , acestea pot fi atacate cu recurs in anulare si in alte cazuri decat cele expres prevazute in art. 410 alin 1.

Din economia legii si modalitatea ei de redactare rezulta ca, aceasta situatie presupune intotdeauna aprecierea de catre titularii caii de atac extraordinara a oportunitatii folosirii recursului in anulare atat pentru interesul public , cat si pentru interesul partilor. Chiar si in acest cadru oportunitatea folosirii caii de atac nu este suficienta pentru justificarea interventiei , pentru ca hotararile definitive pot fi casate numai daca sunt contrare legii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.