Cazul kovacs

7x puncte

categorie: Drept

nota: 9.63

nivel: Facultate

     EXPUNERE GENERALA A CAZULUI:

      În fapt, s-a retinut ca numitul Dumitru Lucian, agent de paza în comuna Carpinis, se adreseaza cu o plângere orala Postului de Politie Carpinis, sesizând faptul ca în noaptea de 29/30.08.2002, în jurul orelor 24.oo în timp ce îsi exercita serviciul de paza comunala, a surprins un autoturism de marca strain[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cazul kovacs

     EXPUNERE GENERALA A CAZULUI:

      În fapt, s-a retinut ca numitul Dumitru Lucian, agent de paza în comuna Carpinis, se adreseaza cu o plângere orala Postului de Politie Carpinis, sesizând faptul ca în noaptea de 29/30.08.2002, în jurul orelor 24.oo în timp ce îsi exercita serviciul de paza comunala, a surprins un autoturism de marca straina oprit pe una din strazile comunei si 2 indivizi necunoscuti fugind spre masina, care a pornit în tromba, dupa care l-a zarit si pe numitul Kovacs Marcel la câtiva metri distanta, lovit si plin de sânge.

      În urma sesizarii, organele de politie au procedat la cercetarea împrejurarilor în care s-a produs agresiunea victimei, reusind sa-i identifice pe autorii faptei în persoana numitilor BÂRCEA SORIN PETRU, BOZGA MARIAN MARIUS, JURAVLE MARIUS GHITA, STOICA EUGEN si BALASOIU CLAUDIU MIHAI, care au fost instigati la comiterea faptei de catre mama victimei, numita KOVACS ANA.

      În baza probelor administrate, organele de politie au retinut pe autori, iar ulterior, fata de BÂRCEA SORIN, BOZGA MARIAN si JURAVLE MARIUS, s-a emis mandat de arestare preventiva pe timp de 30 de zile, ceilalti faptuitori fiind cercetati în stare de libertate.

      Din cuprinsul materialului probator administrat s-a retinut ca partea vatamata Kovacs Marcel, în vârsta de 33 ani, sufera de oligofrenie de gradul II, boala care-l face deosebit de violent în relatiile cu mama sa Kovacs Ana pe care o maltrata fizic si supunea la traume psihice. Fiind îngrozita de tratamentul fiului sau, aceasta a hotarât sa caute o persoana care în schimbul unei sume de bani sa-i rapeasca fiul izgonindu-l cât mai departe de ea.

      Aceasta hotarâre s-a conturat atunci când învinuita Kovacs Ana l-a întâlnit pe inculpatul Bârcea Petru Sorin în locuinta unor amici, propunându-i acestuia ca în schimbul sumei de 2.000.000 lei sa-i ,,execute" planul. Încântat de onorariul oferit, inculpatul a luat legatura cu amicii sai Bozga Marian Mircea si Juravle Marius Ghita, carora le-a spus de plan, acestia fiind de acord sa-l însoteasca.

      Pentru ca planul sa aiba succes, inculpatul Bârcea Sorin i-a cerut martorului Mihu Leonard, taximetrist la firma ,,Radio Taxi" sa-i transporte cu masina în comuna Carpinis, fara a-i da amanunte cu privire la scopul deplasarii, astfel ca acesta fiind de acord, în seara zilei de 29.08.2002, în jurul orelor 23.oo au pornit spre comuna, fiind însotiti si de învinuitii Stoika Eugen si Balasoiu Claudiu Mihai.

      În drum spre localitatea Carpinis, inculpatul Bârcea Sorin a achizitionat în schimbul sumei de 100.000 lei un tub de spray paralizant de la martorul Mihu Leonard, iar atunci când au ajuns în centrul comunei s-au îndreptat spre locuinta învinuitei Kovacs Ana, care urma sa-i ghideze la locuinta viitoarei victime. Împreuna cu aceasta s-au îndreptat spre locuinta partii vatamate, pe care inculpatul Bârcea Sorin a strigat-o la poarta.

      În momentul în care victima a iesit în strada, inculpatul Bârcea Sorin i-a pulverizat spray paralizant în fata aplicându-i totodata un pumn în zona fetei, dupa care ajutat de inculpatii Bozga Marian si Juravle Marius, au imobilizat victima de mâini si picioare depunând-o apoi în portbagajul masinii cu care s-au deplasat la marginea comunei pe un loc viran unde au scos victima din portbagaj si au început sa-i aplice mai multe lovituri cu pumnii si picioarele.

      Vazând agresiunea la care este supusa victima, martorul Mihu Leonard a intervenit, astfel ca cei 3 inculpati au încetat actele de violenta urcând în autoturismul cu care au revenit în municipiul Timisoara. Ajunsi aici, inculpatul Bârcea Sorin a cumparat produse alimentare din banii primiti de la învinuita Kovacs Ana înainte de actiune, alimente pe care le-a consumat împreuna cu cei 2 inculpati.

      Din analiza împrejurarilor si a modalitatii în care s-a desfasurat activitatea infractionala, s-a stabilit ca învinuitii Stoika Eugen si Balasoiu Claudiu nu au avut nici o contributie materiala la consumarea infractiunii, astfel ca în sarcina acestora nu se poate retine infractiunea de lipsire ilegala de libertate prevazuta de art.189 al.2 C.p. : ,,În cazul în care fapta este savârsita prin simularea de calitati oficiale, prin rapire, de o persoana înarmata, de doua sau mai multe persoane împreuna sau daca în schimbul eliberarii se cere un folos material sau orice alt avantaj, precum si în cazul în care victima este minora sau este supusa unor suferinte ori sanatatea sau viata îi este pusa în pericol, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.", urmând a se face aplicarea prevederilor art.249, art. 262 pct.2 lit.a combinat cu art. 10 lit.c., dispozitii prin care acestia sunt scosi de sub urmarire penala. În aceeasi situatie se regaseste si numitul Mihu Leonard, fata de acesta urmând a se face aplicarea prevederilor art. 228 alin.6 combinat cu art.10 lit.c. Cod de procedura penala.

      Caracterizând conduita faptuitorilor, se arata ca acestia au dat dovada de sinceritate pe parcursul urmaririi penale, iar în ceea ce priveste circumstantele personale ale acestora, se retine ca inculpatii Stoika Eugen, Juravle Marius si învinuita Kovacs Ana nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, exceptie facând inculpatul Bârcea Sorin care a fost condamnat prin S.P. 1623/21.09.1998 a Judecatoriei Deva, ramasa definitiva prin Dec. Penala nr. 1477/10.12.1998 a Tribunalului Hunedoara la o pedeapsa de 1 an închisoare pentru art. 208 Cod penal, intitulat FURTUL, care prevede: ,, Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la unu la 12 ani.", cu art. 99 Cod penal intitulat LIMITELE RASPUNDERII PENALE, care prevede : ,,Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu raspunde penal. Minorul care are vârsta între 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savârsit fapta cu discernamânt. Minorul care a împlinit varsta de 16 ani, raspunde penal.", pedeapsa care a fost gratiata prin Legea 137/1997.

      În acest context se remarca faptul ca condamnarea nu atrage starea de recidiva din doua puncte de vedere, atât ca urmare a legii de gratiere cît si a faptului ca infractiunea pentru care a fost condamnat a fost comisa pe perioada minoritatii.

      În drept, fapta inculpatilor Bârcea Sorin, Bozga Marian Mircea si Juravle Ghita, de a rapi pe partea vatamata Kovacs Marcel, imobilizându-l de mâini si de picioare cu scopul de a-l introduce în portbagajul autoturismului cu scopul de a-l lipsi ilegal de libertate, fapta însotita de acte de violenta asupra victimei, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire ilegala de libertate, prevazuta de art. 189 al.2 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c. intitulat CIRCUMSTANTE AGRAVANTE : ,,Urmatoarele împrejurari constituie circumstante agravante: lit. c. : savârsirea infractiunii de catre un infractor major, daca aceasta a fost comisa împreuna cu un minor." si art. 99 Cod penal., cât priveste pe învinuita Kovacs Ana, fapta acesteia de a determina cu intentie pe cei 3 inculpati sa-l rapeasca pe fiul sau, instigându-i în acest mod la comiterea unei infractiuni, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire ilegala de libertate, prevazuta de art. 189 al.2 si art. 25 Cod penal, intitulat INSTIGATORUL : ,,Instigator este persoana care, cu intentie, determina pe o alta persoana sa savârseasca o fapta prevazuta de legea penala."

      În cauza, actiunea penala a fost pusa în miscare fata de inculpatii Bârcea Sorin, Bozga Marian si Juravle Marius prin Ordonanta din 11.11.2002, respectiv 14.11.2002 si arestati preventiv în baza mandatelor de arestare preventiva nr. 227, 230 si 231 emise de Parchetul de pe lânga Tribunalul Timis.

      Referitor la învinuita Kovacs Ana, aceasta a fost cercetata în stare de libertate, actiunea penala urmând a fi pusa în miscare prin prezentul act de inculpare.

      Fata de inculpatul Bârcea Sorin nu a fost luata masura retinerii pe timp de 24 ore, exceptie facând inculpatii Bozga Marian si Juravle Marius, fata de care s-a dispus aceasta masura.

     In urma celor prezentate, în drept se retine :     a) în sarcina inculpatului BÂRCEA SORIN, savârsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 189 al.2 Cod penal, intitulat LIPSIREA DE LIBERTATE IN MOD ILEGAL(vezi supra) , cu aplicarea art. 3 lit.b C.p si art. 75 lit. c C.p.

     b) în sarcina inculpatilor JURAVLE MARIUS GHITA si BOZGA MARIAN MIRCEA, savârsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 189 al.2 Cod penal, cu aplicarea art. 99 Cod penal. (art.189 al.2 si art.99 supra).

     c) în sarcina învinuitilor STOIKA EUGEN si BALASOIU CLAUDIU MIHAI, savârsirea infractiunii prevazute de art.189 al.2 Cod penal, cu aplicarea art. 99 Cod penal (art. 189 al.2 si art. 99 supra).      Prin rechizitoriul din 17.12.2002, procurorul MARTINOV CARMEN a dispus trimiterea în judecata a inculpatilor:     ? BÂRCEA PETRU SORIN, fiul lui Ioan si Milodora, nascut la 09.05.1982 în localitatea Orastie, jud. Hunedoara, cu domiciliul în localitatea Geoagiu, str. Muzicantilor nr.54, jud. Hunedoara, de cetatenie româna, studii 5 clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, recidivist, pentru comiterea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 189 al.2 Cod penal ,,LIPSIRE ILEGALA DE LIBERTATE, cu aplicarea art. 75 lit. c C.p.

     ? BOZGA MARIAN MIRCEA, fiul lui Maxim Gheroghe si Mariana, nascut la 05.07.1986 în localitatea Faget jud. Timis, domiciliat în comuna Modelu, jud. Calarasi si resedinta în Centrul de Plasament Minori din com. Gavojdia, jud. Timis, cetatenie româna, studii 8 clase, elev la Scoala Profesionala STEFAN ODOBLEJA din Lugoj, fara antecedente penale, pentru comiterea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 189 al.2 Cod penal ,,LIPSIRE ILEGALA DE LIBERTATE , cu aplicarea art. 99 Cod penal ,,LIMITELE RASPUNDERII PENALE"

     ? JURAVLE MARIUS GHITA, fiul lui Gica si Maria, nascut la 03.04.1985 în com. Varias jud. Timis, cu domiciliul în loc. Tepes Voda, jud. Braila si resedinta în Centrul de Plasament Minori din com. Gavojdia jud. Timis, cetatenie româna, studii 8 clase, elev la Scoala Profesionala GHE. ATANASIU din Timisoara, fara antecedente penale, pentru comiterea infractiunii prev. si ped. de art. 189 al.2 Cod penal ,,LIPSIRE ILEGALA DE LIBERTATE , cu aplicarea art. 99 Cod penal ,,LIMITELE RASPUNDERII PENALE"

     

De asemenea s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatei :     - KOVACS ANA, fiica lui lui Constantin si Constanta, nasc. la 03.05.1949 în com. Carpinis, jud. Timis, cu acelasi domiciliu, studii 7 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, pentru comiterea infractiunii prev. si ped. de art. 25 ,, INSTIGARE" si art.- 189 al.2 pentru ,,LIPSIRE ILEGALA DE LIBERTATE", Cod penal.

      S-a mai dispus scoaterea de sub urmarire penala fata de învinuitii:     - STOIKA EUGEN si BALASOIU CLAUDIU MIHAI , sub aspectul infractiunii prev. de art. 189 al.2 Cod penal.      În ultima etapa, s-a dispus neînceperea urmaririi penale fata de:     - numitul MIHU LEONARD sub aspectul infractiunii prev. de art. 26 ,,COMPLICITATE", art. 189 al.2 ,,LIPSIRE ILEGALA DE LIBERTATE", Cod penal.      Conform art. 264 C.p.p. potrivit caruia: ,,Rechizitoriul constituie actul de sesizare a instantei de judecata", dosarul se va înainta Judecatoriei Timisoara, urmând a fi citati:      INCULPATII:

     - Bârcea Petru Sorin - arestul IPJ Timis

     - Bozga Marian Mircea - idem

     - Juravle Marius Ghita - idem

     - Kovacs Ana - Carpinis, jud. Timis

      Partea vatamata:

     - Kovacs Marcel - Carpinis, jud. Timis

      MARTORI:

     - Meszaros Ana - Carpinis, str. VII-a nr. 35

     - Dumitru Lucian - idem, str. IV-a nr. 13

     - Socaciu Daniel - Caransebes, jud. Caras- Severin

     - Zaharia Ioan - Carpinis, jud. Timis

     - Popovici Stefan - Timisoara

     - Crisan Romeo - Timisoara

     - Balasoiu Claudiu - Timisoara

     - Stoika Eugen - Timisoara

     - Mihu Leonard - Timisoara      Partea responsabila civilmente:

     - Iovita Cristina - Gavojdia, nr. 350, jud. Timis      AUTORITATEA TUTELARA :

     - din cadrul Centrului de Plasament nr. 6 Gavojdia

     - Primaria Mun. Timisoara, prin reprezentantii sai legali      La finalul rechizitoriului s-a stabilit, conform art. 191 C.p.p., ca cheltuielile judiciare în suma de 2.000.000 lei ramân în sarcina fiecarui inculpat în parte.     DECLARATIILE PARTILOR     1) DECLARATIA PARTII VATAMATE      Din declaratia de martor a partii vatamate KOVACS MARCEL din 11.11.2002, anexata la Dosar nr. 977/P/02, reiese ca victima, în vârsta de 33 ani, este bolnava psihic, fiind diagnosticata cu oligofrenie de gradul II, si datorita acestui fapt avea permanente discutii cu mama Kovacs Ana, astfel ca aceasta a parasit locuinta din Carpinis, locuind la o alta adresa în aceeasi localitate.

      Victima relateaza ca în seara de 29/30.08.2002, în jurul orelor 23.00 îm timp ce se afla în curtea casei, la poarta a oprit un taxi din care au coborât 3 indivizi, care s-au apropiat de poarta strigând victimei sa iasa în strada, apoi unul din cei 3 i-a pulverizat spray paralizant în ochi. Datorita faptului ca victima a fost în imposibilitatea de a se apara din cauza usturimii ochilor, cei 3 indivizi au reusit imobilizarea victimei dupa care au introdus-o în portbagajul masinii. Dupa circa 30 de minute autoturismul a oprit, cei 3 au scos victima din portbagaj si au început sa o loveasca cu pumnii si picioarele, aducând-o în stare de inconstienta, însa înainte de a începe actele de violenta, victima a observat ca masina a oprit pe un câmp, în afara localitatii, neputând sa ceara ajutor nici unei persoane.

      Dupa ce victima a fost adusa în stare de inconstienta, a fost abandonata pe câmp, plina de sânge. Dupa ce si-a revenit, s-a ridicat si cu greutate a reusit sa ajunga în apropierea satului, unde pe una din strazi a întâlnit pe numitul Dumitru Lucian, aflat in serviciul de paza comunala, caruia i-a spus de cele întâmplate.

      Ulterior, victima a aflat ca mama sa Kovacs Ana a fost cea care a pus la cale rapirea urmata de actele de violenta, motiv pentru care victima doreste ca aceasta sa fie trasa la raspundere.

      În încheierea dclaratiei, victima semnat si i-a fost adusa la cunostinta prevederile art. 259 Cod Penal si consecintele acestei infractiuni, articol care prevede : ,,Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."      În urma raportului medico - legal din 02.09.2002, întocmit numitului Kovacs Marcel, victima agresiunii din data de 29/30.08.2002, asupra careia s-au constatat urmatoarele leziuni:     ? bosa frontala stg., plaga în curs de cicatrizare acoperita pe alocuri de crusta în detasare oblica usor arcuita de aproximativ 2 cm lungire pe fond echimozat violacen de 4/3 cm

     ? piramida nazala în 2/3 inf. paramedian stg. si pe aripa nazala stg. multiple excoriatii punctiforme si liniare dispuse difuz cu dimensiunea de 0,2/0,2 - 1/0,5 cm

     ? ochi stg. periorbitar echimoza violacen neuniforma

     ? suborbitar inf. stg. excoriatii liniare dispuse difuz cu crusta în detasare de aproximativ 2 cm lungime pe fond echimozat violacen

     ? suprascapular stg. median, subscapular stg. hemitorace drp. posterior bazal câte o zona echimotica brun violacen tenta verzui neuniforma de aproximativ 2/2 cm, 3/3 cm, 10/5 cm

     ? acuza dureri la nivel lombar stg.

      Din înscrisul medical f.n. din 30.08.2002, or. Jimbolia, rezulta diagnosticul : contuzie toracica prin agresiune, contuzie glob ocular stg.

      Leziunile pot data din 29.08.2002, pot fi rezultatul lovirii cu/sau de corpuri dure.

      Necesita 7 zile zile îngrijiri medicale socotite de la data lovirii daca nu survin complicatii.      La dosar este anexat si biletul de iesire din Spitalul de Psihiatrie, loc. Jebel, jud. Timis, întocmit pe numele partii vatamate KOVACS MARCEL, care a fost diagnosticat cu OLIGOFRENIE GR. II, în acest bilet fiind precizat : ,,bolnav retardat mental, cunoscut tetelei psihiatrice ambulatorii, se interneaza pentru tulburari comportamentale aparuta în aria domestica."

      În bilet s-a consemnat ca se face o încercare de reabilitare dizabilitati prin ritualizarea deprinderilor de autoîngrijire si de coabitare în grup, se externeaza pentru a se reinsera în familie.

     2) DECLARATIA INCULPATEI KOVACS ANA

      În declaratia anexata la Dosar nr. 977/P/2002, prin care i s-a adus la cunostinta de învinuirea de complicitate la lipsire ilegala de libertate, infractiune prev. la art. 189 al.2, si art. 26 Cod penal, Kovacs Ana, în calitate de instigator, recunoaste învinuirea ce i se aduce si recunoaste ca a comis infractiunea de complicitate la lipsire ilegala de libertate.

      Ea arata ca datorita starii patologice a fiului sau bolnav psihic, si maltratarilor la care a fost supusa, a fost nevoita sa plece de la locuinta sa, acesta încercând sa o si violeze.

      Pentru a scapa de teroarea implantata în constiinta, inculpata a hotarât sa caute persoane dispuse în baza unor sume de bani, sa îi dea fiului sau o lectie, batându-l.

      În cursul lunii august 2002, inculpata l-a întâlnit pe fiul concubinului Popovici Stefan si auzind ca acesta are o amenda de platit în valoare de 980.000 lei, si s-a oferit ea sa-i achite suma pentru a-i da el o lectie violenta fiului sau, insa acesta i-a facut legatura cu un tânar pe nume Bârcea Sorin, care s-a oferit sa-i rezolve problema în schimbul sumei de 2.000.000 lei.

      Astfel în seara zilei de 29/30.08.2002, inculpata i-a însotit pe agresori la locuinta fiului sau. Inculpata spune ca dupa ce le-a aratat casa unde locuieste viitoarea parte vatamata, a fugit si s-a ascuns în porumb, asteptând ca cei 3 sa-l ia pe fiul sau si sa-l duca pe câmp pentru a-l bate.

      Dupa ce a fost sigura ca fiul sau nu poate reactiona fiind introdus în portbagajul masinii, inculpata a iesit din porumb si i-a dat lui Bârcea Sorin suma de 2 milioane lei, cu care a convenit.

      Inculpata precizeaza ca a recurs la acest gest datorita maltratarilor si violentelor la care a fost supusa de catre victima Kovacs Marcel. Inculpata nu a suferit de boli psihice.

     3) DECLARATIA DE MARTOR A NUMITEI MESZAROS ANA

      În declaratia din 11.11.2002, martora Meszaros Ana a confirmat cele spuse de inculpata Kovacs Ana, cum ca fusese supusa la maltratari si violente din partea fiului acesteia, inculpata fiind nevoita sa locuiasca la vecini.

      În cursul unei zile din luna august 2002, în timp ce martora se afla se afla la domiciliu împreuna cu Kovacs Ana si Stefan Popovici, aceasta a auzit când Kovacs Ana s-a oferit sa achite amenda lui Popovici Stefan în valoare de 900.000 lei propunându-i sa o scape de fiul ei, mai precis sa-l înspaimânte prin acte de violenta. Cu toate ca Popovici Stefan a luat banii, s-a eschivat la împlinirea cererii propuse de Kovacs Ana, astfel ca pentru a-l convinge din nou sa se tina de promisiune, Kovacs Ana i-a cerut martorei sa o însoteasca în ziua de 28.08.2002 la locuinta acesteia din Timisoara str. Brâncoveanu nr.145. Ajunse la aceasta adresa, l-au gasit acasa pe Popovici Stefan împreuna cu un alt cetatean aflând ulterior ca se numeste Bârcea Sorin, iar atunci când acesta a auzit propunerea inculpatei, Bârcea s-a oferit el sa-i treaca la actiune, iar Kovacs Ana a fost de acord sa-i ofere bani pentru a-si pune în aplicare hotarârea.

      Martora confirma ca în seara zilei de 29/30.08.2002 la locuinta victimei a oprit un TAXI din care au coborât 3 indivizi, dintre care Bârcea a chemat victima în strada pulverizându-i sparyul paralizant în ochi dupa care ceilalti 2 i-au aplicat 2 pumni, silindu-l sa urce în portbagajul masinii, dupa care au plecat, iar Kovacs Ana Martora s-a întors la locuinta martorei.

      Martora Meszaros Ana precizeaza ca nu a participat în mod efectiv la comiterea infractiunii, ea a însotit-o pe inculpata Kovacs Ana pentru ca acesteia îi era frica sa se deplaseze singura în apropierea locuintei fiului sau cunoscând ca acesta era foarte recalcitrant si violent.

      Martora mai mentioneaza faptul ca înainte de a pleca masina cu victima în portbagaj, Bârcea Sorin a primit de la Kovacs Ana suma de bani.     4) DECLARATIA INCULPATULUI BÂRCEA SORIN

      În declaratia din 11.11.2002, inculpatul Bârcea Sorin, acuzat de savârsirea infractiunii de LIPSIRE ILEGALA DE LIBERTATE, cunoaste învinuirea ce i se aduce pentru savârsirea acestei infractiuni.

      Inculpatul arata ca în timp ce se afla la locuinta amicului sau Popovici Stefan, pe strada Brâncoveanu, a venit la acesta concubina tatalui sau Meszaros Ana si o amica de-a ei pe nume Kovacs Ana care a început sa se plânga de comportamentul violent al fiului sau Kovacs Marcel aratând ca nu gaseste nici o persoana care sa-i aplice o lectie violenta fiului ei.

      Auzind ca aceasta ofera bani pentru aceasta actiune, inculpatul s-a oferit el sa-l bata pe fiul ei, astfel ca în cursul serii de 29/30.08.2002, împreuna cu un amic de-al sau Leo taximetrist, inculpatul s-a deplasat spre Carpinis luându-i cu el si pe amicii sai Juravle Marius si pe Bozga Marian, ajungând la Carpinis în jurul orelor 23.00. Ajunsi aici, Bârcea împreuna cu ceilalti s-au deplasat la locuinta lui Meszaros Ana, unde au întâlnit-o pe Kovacs Ana, care i-a condus la locuinta partii vatamate. Ajungând la poarta, au coborât din masina si l-au chemat pe Kovacs Marcel la strada, iar când acesta a iesit, inculpatul Bârcea i-a pulverizat spray paralizant în ochi, dupa care au imobilizat victima si au introdus-o în portbagaj. Kovacs Ana a venit si i-a dat inculpatului Bârcea o punga de bani, ulterior dupa numarare constatând ca erau 1.750.000 lei.

      Împreuna cu Leo si cei 2 amici ai sai, respectiv victima în portbagaj, inculpatul s-a deplasat pe câmp în afara localitatii Carpinis si dupa ce au scos victima din portbagaj, au început actele de violenta, dupa care au abandonat victima pe câmp, revenind în mun. Timisoara.

      Inculpatul declara ca nu a stiut ca victima era bolnava psihic, apoi a semnat declaratia.

      În urma celor relatate de inculpatul BÂRCEA SORIN, s-a emis mandatul de arestare preventiva nr. 227 în data de 11.11.2002., prin care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului Bârcea Sorin pentru ca în noaptea de 29/30.08.2002, împreuna cu alti faptuitori, prin folosirea unui spray paralizant si acte de violenta au rapit-o pe partea vatamata Kovacs Marcel silind-o sa urce în portbagajul unui autoturism deplasându-l pe câmp unde i-au aplicat mai multe lovituri, abandonându-l ulterior, ce constituie infractiune de lipsire de libertate.

      Pentru savârsirea acestei infractiuni, în baza prevederilor art. 146, 148, 151, Cod proc. p., se dispune arestarea preventiva a inculpatului Bârcea Sorin . Conform dispozitiilor legale, va fi retinut în arestul IPJ Timis pe o perioada de 30 de zile cu începere de la data de 11.11.2002, mandatul fiind valabil pâna la data de 10.12.2002.     5) DECLARATIA INCULPATULUI JURAVLE MARIUS GHITA

      În declaratia sa, Juravle Marius cunoaste învinuirea ce i se aduce si recunoaste comiterea infractiunii de lipsire ilegala de libertate.

      Inculpatul confirma ca la sfârsitul lunii august 2002, amicul sau Bârcea Sorin le-a propus sa-l însoteasca în localitatea Carpinis la o femeie care s-a angajat ca le va da bani daca îl vor speria prin bataie pe fiul acesteia care o maltrateaza. A fost de acord cu propunerea, astfel ca împreuna cu Bârcea si amicul lor Bozga Marian s-au deplasat cu un auto TAXI pâna în localitatea Carpinis unde Bârcea Sorin s-a întâlnit cu femeia respectiva, iar aceasta i-a condus pe cei trei la locuinta viitoarei victime, Bârcea a strigat victima la poarta si dupa ce aceasta a iesit, Bârcea a pulverizat spray paralizant determinând caderea victimei, si cu ceilalti 2 au ridicat victima si au pus-o în portbagajul autoturismului. Apoi s-au deplasat la marginea localitatii, pe un câmp unde au început actele de violenta, abandonând apoi victima pe câmp.

      Inculpatul Juravle precizeaza ca înainte de a pleca cu victima în portbagaj, Bârcea a primit de la mama victimei suma de bani, iar ajunsi în Timisoara, Bârcea le-a cumparat mâncare.

      Inculpatul regreta fapta comisa si precizeaza ca este elev în clasa a X-a la Sc. Profesionala GHE. ATANASIU.

      Nu mai are de facut declaratii si întrucât promoveaza la aceasta scoala de specialitate, solicita efectuarea unei expertize neuro-psihiatrice.      În baza declaratiei sale, s-a emis mandatul de arestare preventiva nr. 231 din data de 14.11.2002, prin care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului Juravle Marius pentru ca în noaptea de 29/30.08.2002, împreuna cu alti faptuitori, prin folosirea unui spray paralizant si acte de violenta, au rapit-o pe partea vatamata Kovacs Marcel silind-o sa urce în portbagajul autoturismului, deplasând-o pe un câmp, unde i-au aplicat mai multe lovituri, abanonând-o ulterior, fapt ce constituie infractiunea de lipsire ilegala de libertate.

      Pentru savârsirea acestei infractiuni, în baza prevederilor art. 146, 148, 151 Cod.proc. p. se dispune arestarea preventiva a inculpatului Juravle Marius. Conform dispozitiilor legale, va fi retinut pe o perioada de 30 de zile în arestul IPJ Timis, cu începere de la data de 14.08.2002, mandatul fiind valabil pâna la data de 13.12.2002.

      Inculpatului Juravle Marius s-a efectuat ANCHETA SOCIALA nr. 2907/13.12.2002 întocmita de AUTORITATEA TUTELARA si ASISTENTA SOCIALA, Medic Specialist- medicina de familie- Dr. Ponoran Daniela, ancheta în baza careia s-au retinut urmatoarele:

     ? din discutiile avute cu conducerea Centrului de Plasament nr. 6 Gavojdia, reiese ca inculpatul este internat în acest centru din data de 19.02.1998, de numita Zanescu Jenica

     ? mama inculpatului a fost în concubinaj cu numitul Prisacariu, iar din anul 1986, a decedat. Dupa decesul mamei, concubinul s-a recasatorit cu Zanescu Jenica din Timisoara str. Pan Halipa

     ? date despre tatal biologic nu se cunosc

     ? comportamentul inculpatului era unul oscilant, influentat de elemente negative din cadrul grupei, nu respecta regulamentul de reguli interioare, limbaj neadecvat cu colegii si educatorii, obligarea colegilor mai mici pentru efectuarea unor servicii personale, savârsirea de scene obscene în fata colegilor si patrunderea în dormitoarele fetelor pe timp de noapte

     ? a început sa comita furturi si sa absenteze de la scoala

     ? vagabonda prin oras, dormea pe unde apuca

     ? concubinul mamei a încercat toate metodele educative, dar fara rezultat

     ? din discutiile purtate cu actualii parinti rezulta ca acestia cu cautat sa-i asigure minorului conditii bune de trai

     ? minorul a devenit recalcitrant, a furat din casa suma de 2 milioane lei, dupa care a fugit si din martie a.c. nu s-a mai întors la parintii actuali

     ? a fost internat la Centrul ,,Fratii lui Onisim", de unde a fugit

     ? doarme în gurile de canal, prin Piata 700

     ? nu frecventeaza scoala, cerseste si face parte din ,,copii strazii"

     ? situatia privind sanatatea : clinic sanatos, fara antecedente patologice

     ? se mentioneaza ca minorul provine dintr-o familie dezorganizata prin decesul mamei

     ? este lipsit de supraveghere parinteasca      În urma acestei anchete sociale, se impune luarea unei masuri de ocrotire si anume internarea într-o unitate de ocrotire pentru a-si termina scoala si ulterior pentru a învata o meserie.

      Printr-o educatie institutionala, printr-un control permanent si prin scoaterea, ruperea de înraitii copii ai strazii, minorul poate fi redat societatii.

      Datorita situatiei dificile în care s-a aflat inculpatul Juravle Marius, în anul 1998, Consiliul Judetean Timis si Comisia pentru Protectia Copilului, în temeiul art. 7 lit. e si art. 26 al.2 din Ordonanta de Urgenta nr. 26/1997, emite prezenta     HOTARÂRE nr. 752/19.02.1998:     

Art.1 - Copilul Juravle Marius Ghita, nascut la 03.04.1985, fiul lui Juravle Gica si Maria, se da în plasament la Casa de Copii Gavojdia

      Art.2 - Prezenta hotarâre se comunica:

     ? Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Timis

     ? Centrului de Minori ,,Sf. Vasile" Lugoj, jud. Timis

     ? Casei de Copii Gavojdia, jud. Timis

      Din fisa de identificare a copilului, întocmita inculpatului Juravle Marius de catre Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Centrul de Coordonare si Informare pentru Protectia Copiilor Strazii, reiese ca:

      - mama lui a murit la vârta de 12-13 ani,

     - tatal s-a recasatorit, nu are relatii cu familia actuala

     - este copil al strazii permanent de 5 ani

     - motivul pentru care este în strada este abuzul emotional, tata alcoolic

     - studii :8 clase

     - infractiuni practicate : tâlharii

     - institutii prin care a trecut: Casa de Copii Gavojdia, Fratii lui Onisim (3 ani), Sf. Nicolae, Agape (duminica), Centru -Klein

     - modul de satisfacere al unor nevoi imediate :cersit, furat.      Din fisa de PROFIL PSIHOLOGIC întocmita de catre Cristina Duica - psiholog , inculpatului Juravle Marius, aflam ca:

     ? dezvoltarea cognitiva este exprimata în parametrii QI = 79, adica intelect la limita.

     ? dezvoltarea afectiva : afiseaza fixatii si regresii afective, instabilitate, imaturitate emotionala.

     ? dezvoltarea motrica : buna, fara deficit în sfera schemei corporale, orientare spatio-temporala buna.

     ? manifestari comportamentale : uneori manifestari agresive.

     ? Masuri educativ- recuperatorii : recuperare.

PENTRU VARIANTA COMPLETA APASA BUTONUL DE "DOWNLOAD"!!!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.