Cazul doamnei Ciplea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Liceu

Eu ma aflam in celula dintre Vasile Luca si Doamna Ciplea. Prin ciocanituri in perete am aflat cine era vecina mea. Dansa dupa cateva zile mi-a transmis ca in ipotaza ca unul dintre noi va fi mutat sa continuam sa "corespondam" pe placute de sapun pe care sa le punem in spatele rezervorului de apa de la W.C. Asa s-a si intamplat dupa cateva saptamani.Prin perete si pe sapun, ea mi-a "spus" ceea ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cazul doamnei Ciplea

Eu ma aflam in celula dintre Vasile Luca si Doamna Ciplea. Prin ciocanituri in perete am aflat cine era vecina mea. Dansa dupa cateva zile mi-a transmis ca in ipotaza ca unul dintre noi va fi mutat sa continuam sa "corespondam" pe placute de sapun pe care sa le punem in spatele rezervorului de apa de la W.C. Asa s-a si intamplat dupa cateva saptamani.Prin perete si pe sapun, ea mi-a "spus" ceea ce voi relata in continuare.

Era casatorita cu Doctorul Ciplea din Cluj, parintii sai fiind Contele Wassilko din Bucovina de Nord, iar mama din familia Wiedgenstein, de origine germana din zona Petrograd, refugiata dupa revolutia din 1917.
In perioada 1950-1953 a lucrat ca dactilografa la Ambasada Bulgariei apoi la Ambasada Germaniei (R.D.G.). Intrebandu-ma de ce sunt arestat si afland ca desi sunt detinut politic din 1948, acum sunt anchetat in legatura cu Experimentul Pitesti mi-a transmis ca dansa stie despre torturile de la Pitesti si Gherla in asa-zisa reeducare.

Doamna Ciplea spune in continuare ca prin anul 1950-1951 a cunoscut pe cineva eliberat de la inchisoarea Gherla si trecut prin torturile asa-zisei reeducari. In vara anului 1951, Radio France a transmis o stire in care se spunea ca in Romania in inchisori unii detinuti tortureaza pe ceilalti pentru a-si dovedi atasamentul pentru regim dovedindu-si astfel vinovatia si dorinta de reabilitare (probabil ca aceasta stire era furnizata de Serviciul Roman de Contrainformatii pentru ca a fost folosita mai tarziu in anchetarile referioare la asa-zisa reeducare din inchisori n.n.)

In urma celor aflate de la acest detinut, doamna Ciplea a transmis prin ambasada R.D.G. informatiile reale in sensul ca Securitatea este autoarea celor petrecute la Pitesti si Gherla. Stirea a ajuns la O.N.U. si in toamna anului 1951 s-a facut mare "taraboi" (expresia ii apartine doamnei) pe aceasta tema. M-a intrebat ulterior daca dupa anul 1951 "actiunea" a continuat sub aceleasi forme ca pana atunci, dansa stiind ca s-a sistat in 1952. I-am raspuns afirmativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.