Cazuistica morala

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Mai exact, metoda cazuistica, redusa la esenta, ar consta in urmatoarele. In general vorbind, o metoda e un set de reguli, mai mult sau mai putin exacte, care e menit sa ne ajute la rezolvarea unei probleme. Ce probleme rezolva metoda cazuistica atunci cand e folosita in sfera eticii? Ea ne ajuta sa evaluam moral un caz nou, despre care nu stim sa spunem daca e moral sau imoral. Un "caz" e aici un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cazuistica morala

Mai exact, metoda cazuistica, redusa la esenta, ar consta in urmatoarele. In general vorbind, o metoda e un set de reguli, mai mult sau mai putin exacte, care e menit sa ne ajute la rezolvarea unei probleme. Ce probleme rezolva metoda cazuistica atunci cand e folosita in sfera eticii? Ea ne ajuta sa evaluam moral un caz nou, despre care nu stim sa spunem daca e moral sau imoral. Un "caz" e aici un anume tip de actiune plus circumstantele particulare in care are loc. Sau un anume tip de caracter, de om.

Cazuistica sau analiza de caz e, asadar, o metoda de evaluare a cazurilor, nu a datoriilor morale (a regulilor), desi cazurile incorporeaza reguli iar regulile pot fi impuse prin analiza cazurilor, adesea nefiind clar daca eticienii cazuisti lucreaza cu cazurile sau cu regulile asociate lor. Cum evaluam moral noul caz? Prin comparatie cu o taxonomie de cazuri paradigmatice care sunt considerate morale in comunitatea care lucreaza cu aceasta metoda (aceasta poate fi o natiune, o comunitate profesionala, o clasa de studenti etc.).

Comparatia se face prin rationamente analogice, probabile, fara reguli generale certe, utilizand procedee retorice si persuasive si punand la lucru flerul nostru moral (phronesis). In cazuistica sunt esentiale circumstantele particulare care inconjoara cazul nou si de care depinde aprecierea sa. Evaluarile facute nu sunt certe, ci revizuibile, ca si cazurile paradigmatice insele, desi acestea din urma se schimba mult mai greu. Atunci cand schimbam cazurile paradigmatice inseamna ca facem o revolutie morala.

Procedura cazuistului e similara cu procedura de tratament a medicului clinician si cu cea a juristilor care lucreaza in dreptul cutumiar. Nu intamplator se vorbeste in acest context de o "moralitate cutumiara". Cum procedeaza medicul pentru a-ti recomanda un tratament? El nu uzeaza in mod direct de legile biologiei sau bio-chimiei pentru a deduce logic tratamentul, ci pleaca de la o taxonomie a bolilor si tratamentelor la care adauga propria sa experienta (intelepciune practica, phronesis), stiind prea bine ca fiecare bolnav e unic si ca, deci, circumstantele personale ale bolii conteaza enorm. Nu exista boli, ci numai bolnavi, obisnuiesc medicii sa spuna. Nu exista un tratament universal pentru o boala, ci numai tratamente adaptate fiecarui bolnav.

Or, pentru aceasta particularizare, pentru aceasta adaptare la fiecare bolnav nu avem reguli generale care sa fie memorate in timpul facultatii, ci avem doar flerul profesional al medicului format in urma unei indelungate experiente. Sa zicem ca bolnavul are simptome de gripa (dureri musculare, febra, etc.). In mod obisnuit, medicul ii determina boala comparand analogic simptomele bolnavului cu cele descrise in indrumarul cu exemple paradigmatice de boli, iar aceasta comparatie nu ridica probleme: bolnavul chiar are gripa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.