Cavalerii cuceritori

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Aceasta "alegere", care fusese pe punctul de a-i aduce fata In fata, cu arma in mina, pe cei dintii discipoli ai lui Mahomed, reprezenta un avertisment serios pentru viitor. Doi ani mai tirziu, simtindu-si siirsitul aproape, Abu Bakr si-a desemnat el insusi succesorul, pe Omar, iar acesta a preluat puterea fara sa intilneasca vreo opozitie.

Cavalcade fulger
Abu Bakr a fost pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cavalerii cuceritori

Aceasta "alegere", care fusese pe punctul de a-i aduce fata In fata, cu arma in mina, pe cei dintii discipoli ai lui Mahomed, reprezenta un avertisment serios pentru viitor. Doi ani mai tirziu, simtindu-si siirsitul aproape, Abu Bakr si-a desemnat el insusi succesorul, pe Omar, iar acesta a preluat puterea fara sa intilneasca vreo opozitie.

Cavalcade fulger
Abu Bakr a fost primul care a trimis triburile arabe sa cucereasca provincii in nordul Arabiei. Dupa el, Omar, cel mai energic si mai stralucit dintre califii rasidun 1, va extinde cu iuteala fulgerului domeniul Islamului. in 634, bizantinii sint invinsi la Ajdanain 2. Damascul este cucerit in anul urmator, iar victoria de la Yarmuk aduce dupa sine caderea intregii Sirii. in anul 642, dupa bataliile de la Kadisia, in Mesopotamia, si Nehavend, in Iran, imperiul sassanid se prabuAZseste. Capitala sa, Ctesiphon, apoi intreaga Meso-potamie, precum si Persia occidentala si centrala, sint ocupate. imparatul Yasdigird al III-lea fuge in Khorasan si va fi asasinat la Merv, in 651.

In 638, Omar cucereste Ierusalimul, iar in anul urmator Edessa. Egiptul nu mai rezista nici el. Bizantinii, care il cucerisera de la sassanizi in 628, sint invinsi de catre Amr al-As, unul dinAZtre cei mai straluciti conducatori militari arabi, mai intii la Heliopolis, apoi la Babilon, in Egipt (localitate situata in apropiere de orasul Cairo). Alexandria este ocupata definitiv in 646. Prin anul 650, cea dintii faza a cuceririi arabe este incheiata.

Aceasta va continua curind, spre rasarit si apus, fara sa mai intimpine vreo rezistenta. in imperiul basileului, sfisiat de conflicte religioase, bizantinii erau detestati. Arameenii si coptii, monofiziti3, alcatuiau o adevarata Biserica.

Siria si cea copta din Siria (n.tr.).
* Monotelism, doctrina celor doua firi -- divina si umana -- prin care imparatul bizantin Heraclius (610-- 641) isi propunea sa impace pe monofiziti cu punctul de vedere ortodox (n.tr.).

sa-i constrlnga la botez, erau miniosi, iar nesto-rienii *, izgoniti din imperiu, se vazusera nevoiti sa se refugieze in teritoriu sassanid. Imensa majoAZritate a acestor populatii i-a acceptat, fara prea mari dificultati, pe noii stapini, cu atit mai mult cu cit li se micsorau poverile fiscale. Cit despre imperiul sassanid, aflat in plina anarhie, acesta era la capatul puterilor.

Razboiul de cuceriri, care dusese ostile lui Chosroes 2 al Il-lea pina la portile Constantinopolului si Ierusalimului, se transformase intr-un dezastru. Biserica oficiala mazdeeana 3 sau zoroastriana ii persecuta pe ereAZtici, iar populatiile excedate si epuizate erau si ele gata sa-1 intimpine cu bratele deschise pe priAZmul "eliberator".

Fata de aceste doua imperii, dezbinate si obosite, arabii sint un fel de tinerete a lumii. Ei nu poseda nici o tactica revolutionar& 21121w228v #259; anume si nici arme noi, dar sint minati de entuziasm, alimentat la rindul lui de o credinta pe care nimic nu o zdruncina si la care se adauga atractia unor prazi fabuloase. Trupele lor usoare sint obisnuite cu privatiuni indelungate si cu clima aspra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.