Cauzele si geneza accidentelor de munca si a bolilor profesionale

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Protectia muncii se realizeaza atat prin masurile tehnice necesare pentru evitarea accidentelor de munca si a bolilor profesionale cat si prin norme de drept care stabilesc drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor menite sa le asigure acestora din urma securitatea si sanatatea in munca.Totodata persoana care presteaza munca are dreptul de a cere realizarea masurilor de protecti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cauzele si geneza accidentelor de munca si a bolilor profesionale

Protectia muncii se realizeaza atat prin masurile tehnice necesare pentru evitarea accidentelor de munca si a bolilor profesionale cat si prin norme de drept care stabilesc drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor menite sa le asigure acestora din urma securitatea si sanatatea in munca.Totodata persoana care presteaza munca are dreptul de a cere realizarea masurilor de protectie a muncii care sa-i asigure viata si acelasi timp are si obligatia de a respecta aceste masuri.

Asadar institutia juridica a protectiei muncii are un caracter complex la realizarea ei contribuind dispozitii din diferite ramuri ale dreptului. Reglementarea principala insa este cuprinsa in dreptul muncii deoarece asigurarea sanatatii si securitatii salariatului este necesara pe timpul prestarii muncii.Scopul activitatii de protectia muncii este asigurarea vietii si integritatii anatomofunctionale a omului in procesul muncii. Factorul uman, elementul principal al oricarei activitati utile nu poate fi privit insa rupt de contextul relatiilor sale cu celelalte elemente ale sistemului de productie.

El trebuie analizat si studiat in interdependentele sale cu sarcinile pe care trebuie sa le execute, cu mijloace de productie cu ajutorul carora isi desfasoara activitatea si cu mediul in care lucreaza.
Numai o analiza profunda a tuturor elementelor care intervin in procesul de munca, o abordare globala a relatarilor si interconexiunile din ele permite elucidarea fenomenului accidentarii si imbolnavirii profesionale si orientarea corecta a profilaxiei acestuia.

Numarul mare de accidente de munca si boli profesionale existent inca la nivelul economiilor nationale impunea reconsiderarea criteriilor de securitatea muncii, atat la cercetarea, proiectarea si exploatarea obiectivelor economice cat si in managementul acestora.Criteriul de securitate a muncii trebuie sa apara cel putin tot atat de important ca si criteriul economic conjugat si nu subordonat acestuia. Acest deziderat se poate atinge numaiabordand problemele de securitate si sanatate in munca in contextul ansamblului procesului de productie ca parti componente ale acestuia si nu ca parti separate de sine statatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.