Cauzele schismei din 1054

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In istoria bisericii anul 1054 este marcat ca anul in care Biserica a fost scindata in doua parti, in care a aparut o ruptura in randul ei si care dainuie pana in zilele noastre, cunoscuta ca Marea schisma. Cum omenirea s-a obisnuit ca pentru fiecare eveniment sa existe o data pentru pomenirea lui sau pentru a se putea face referire la acel eveniment, s-a fixat in istorie anul 1054 ca an al marii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cauzele schismei din 1054

In istoria bisericii anul 1054 este marcat ca anul in care Biserica a fost scindata in doua parti, in care a aparut o ruptura in randul ei si care dainuie pana in zilele noastre, cunoscuta ca Marea schisma. Cum omenirea s-a obisnuit ca pentru fiecare eveniment sa existe o data pentru pomenirea lui sau pentru a se putea face referire la acel eveniment, s-a fixat in istorie anul 1054 ca an al marii separari, luandu-se in considerare ca element definitoriu al schismei evenimentele din16 iulie1054. Dar, dupa cum vom vedea in continuare, evenimentul a fost precedat de o serie de alte evenimente, care constituie tot atatea cauze politice, religioase si chiar si culturale, ivite inca din primele secole ale crestinatatii.

Aceasta ruptura intre cele doua Biserici a fost precedata de altele, dar care nu au avut un impact determinant asupra lor. Biserica a continuat sa fie Una, chiar daca existau suparari si conflicte din ambele parti. Conform unei cercetari de istorie bisericeasca, de la inceputul domniei lui Constantin cel Mare, in anul 323, si pana la Sinodul a 7-lea ecumenic (anul 787) au existat cinci schisme intre greci si latini. Dar in toata acesta perioada nu a fost contestata de catre nici una eclesialitatea celeilalte parti.

Ele s-au considerat in continuare biserici surori si au depus eforturi pentru anularea schismelor si aplanarea conflictelor. Insa aceste neintelegeri repetate au condus la racire si rupere de raporturi intre conducatorii celor doua Biserici sau chiar la organizarea de Biserici disidente. Trebuie precizat inca de la inceput ca e vorba de o separare bazata pe diferente de forma si nu de fond, ca in cazul ereziilor.

Conform Dex, schisma inseamna "separare a unor comunitati religioase de o biserica unitara in urma unor neintelegeri dogmatice; dezbinare intr-o grupare sociala, provocata de deosebirile de idei; sciziune; separare de opinii, neintelegere." Pe cand erezie inseamna: "doctrina sau credinta religioasa care ia nastere in sanul unei biserici, abatandu-se de la dogmele consacrate si care este condamnata de biserica respectiva; greseala, eroare, ratacire."

Asadar vorbim de o separare, o dezbinare ivita in sanul Bisericii. Insa aceasta separare nu a mai putut fi reabilitata, ramanand pana azi un fapt implinit, avand consecinte destul de grave asupra crestinatatii in general. Marea Schisma din 1054 practic a impartit crestinismul in doua mari ramuri: vestica-catolica- si estica-ortodoxa. Aceasta sciziune a determinat in mare masura si destinul Rasaritului si cel al Apusului.

Schisma nu poate fi privita doar in momentul conflictului din 1054. Acesta a fost doar picatura care a umplut paharul neintelegerilor ivite si amplificate de-a lungul timpului. Schisma a fost un eveniment amplu, rezultat al confruntarilor religioase si al rivalitatilor politice iscate succesiv, cand de biserica apuseana, cand de cea rasariteana, care au dus la o instrainare si invrajbire tot mai ampla. Cele doua biserici s-au invinovatit reciproc, aruncand responsabilitatea pentru producerea schismei una asupra celeilalte.

Teologii catolici o numeau schisma fotiana sau greaca, pe cand cei ortodocsi o considerau schisma bisericii romane. Privita din apus actiunea era socotita o rebeliune impotriva autoritatii papale, revolutie, un act de sectarism de care se fac vinovati grecii, in deosebi cei doi patriarhi, Fotie si Mihail. Vazuta din rasarit schisma s-a manifestat ca rupere de raporturi oficiale obisnuite intre cele doua Biserici, ca dorinta de putere religioasa si politica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.