Cauzele celui de-al doilea razboi mondial

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Italia, sub conducerea lui Benito Mussolini, a cautat sa creeze un nou Imperiu Roman in Mediterana. In 1935, a invadat Etiopia, iar reactia Ligii Natiunilor si a puterilor occidentale a fost total nesemnificativa, atitudine care s-a mentinut de-a lungul intregului deceniu al patrulea. Italia a invadat Albania la inceputul anului 1939, mai inainte de declansarea "oficiala" a celei de-a doua confla[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cauzele celui de-al doilea razboi mondial

Italia, sub conducerea lui Benito Mussolini, a cautat sa creeze un nou Imperiu Roman in Mediterana. In 1935, a invadat Etiopia, iar reactia Ligii Natiunilor si a puterilor occidentale a fost total nesemnificativa, atitudine care s-a mentinut de-a lungul intregului deceniu al patrulea. Italia a invadat Albania la inceputul anului 1939, mai inainte de declansarea "oficiala" a celei de-a doua conflagratii mondiale, iar mai apoi a atacat Grecia.

Unele dintre dorintele expansioniste ale Italiei pot fi puse pe seama nemultumirii fata de putinele castiguri teritoriale obtinute la incheierea primului razboi mondial, in ciuda eforturilor facute alaturi de aliatii occidentali. La Versailles, Italiei i se promisese o buna bucata din teritoriile Austriei, dar nu a obtinut decat Tirolul de Sud, iar pretentiile in ceea ce privea Albania si Asia Mica au fost ignorate de natiunile mai puternice.

Dupa primul razboi mondial, Germania a pierdut teritorii in favoarea Lituaniei, Frantei, Poloniei si Danemarcei. Cele mai importante pierderi erau Coridorul polonez, teritoriul Memel, Provincia Posen si cea mai mare parte a zonei bine dezvoltata din punct de vedere economic a Sileziei Superioare. Alte doua regiuni foarte bine dezvoltate din punct de vedere economic - bazinul Saar si Renania - au fost plasate sub autoritatea (dar nu si sub jurisdictia) Frantei.

Rezultatele acestor pierderi au fost migratia populatiei, nemultumirea germanilor si relatii incordate cu vecinii, toate ducand la aparitia revansismului si iredentismului. Sub conducerea nazistilor, Germania a declansat un proces de expansiune, incercand sa atinga granitele "legitime" ale Germaniei antebelice. Astfel, Germania a reocupat Renania si a actionat pentru reocuparea Coridorului polonez, ceea ce a dus in mod inevitabil la invadarea Poloniei.

Datorita politicii si inactiunii Aliatilor occidentali, pana in momentul atacarii Poloniei, Hitler a considerat ca poate sa declanseze razboiul impotriva vecinilor sai rasariteni fara sa provoace un razboi general, sau, in cazul cel mai rau, sa provoace reactia anglo-franceza intr-un moment in care soarta conflictului ar fi fost deja decisa.

In Asia, Japonia avea planuri expansioniste, alimentate, cel putin in parte, de prea putinele castiguri teritoriale obtinute la sfarsitul primei conflagratii mondiale. In ciuda faptului ca ocupase o colonie germana in China, cateva insule, unele teritorii in Siberia si portul rusesc Vladivostok, Japonia a fost fortata sa cedeze aproape toate acestea odata cu incheierea pacii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.