Cauzele Primului Razboi Mondial

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

In 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiduce al Austriei si mostenitor al tronului Austro-Ungariei impreuna cu sotia lui, au fost asasinati la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student sarb bosniac. Acesta a facut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, sustinuti de Mana Neagra, o societate secreta fondata de nationalisti pro-sarbi cu legaturi in armata Serbiei. Asasinatul a scanteiat ingrijorar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cauzele Primului Razboi Mondial

In 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiduce al Austriei si mostenitor al tronului Austro-Ungariei impreuna cu sotia lui, au fost asasinati la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student sarb bosniac. Acesta a facut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, sustinuti de Mana Neagra, o societate secreta fondata de nationalisti pro-sarbi cu legaturi in armata Serbiei. Asasinatul a scanteiat ingrijorarea in Europa.

Arhiducele insusi nu era foarte popular, cel mai putin dintre toti in Imperiul Austro-Ungar. In timp ce la Sarajevo aveau loc rebeliuni in urma decesului arhiducelui, acestea au fost animate de minoritatea sarba. Desi acest asasinat a fost considerat ca tragaciul direct pentru Primul razboi mondial, originile reale ale razboiului merg mai in urma, in paianjenul complex al aliantelor si contrabalansarilor care s-au dezvoltat intre diferite puteri europene in urma infrangerii Frantei si a formarii statului german sub conducerea lui Otto von Bismarck in 1871.

Motivele Primului razboi mondial sunt problema complicata; sunt multi factori care intervin. Cei mai importanti pot fi considerati: nationalismul, disputele anterioare nerezolvate, sistemul de aliante, guvernarea fragmentara, intarzieri si neintelegeri in comunicatia diplomatica, cursa inarmarilor. In urma asasinatului evenimentele se vor precipita. Monarhia inversunata acuza pentru asasinat Regatul Sarb pe care-l ataca in 28 iulie. Peste doua zile Rusia mobilizeaza in ajutorul sarbilor o armata de 1,2 milioane de militari.

Germania someaza Rusia sa-si retraga fortele in 24 de ore in caz contrar ii declara razboi. Rusia refuza ultimatumul si Germania se tine de promisiune. Franta primeste si ea declaratia de razboi a Germaniei in data de 3 august, ea fiind aliata Rusiei.Conform planului Schlieffen, Franta trebuia atacata inainte ca Rusia sa fie gata de razboi, altfel Germania era obligata sa lupte pe doua fronturi: in est si in vest.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.