Cauciucul sintetic

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.03

nivel: Liceu

Butadiena, cel mai important dintre monomerii folosiți în prezent în industria cauciucului sintetic, se obține industrial numai prin dehidrogenarea fracțiunii de butan-butene din gazele de rafinărie.
Izoprenul este relativ greu accesibil pe scară mare. Unul din procedeele propuse pornește de la izobutenă și formaldehidă, care dau prin condensare, în prezență de acizi, un 4,4-dimetil-1,3-di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cauciucul sintetic

Butadiena, cel mai important dintre monomerii folosiți în prezent în industria cauciucului sintetic, se obține industrial numai prin dehidrogenarea fracțiunii de butan-butene din gazele de rafinărie.
Izoprenul este relativ greu accesibil pe scară mare. Unul din procedeele propuse pornește de la izobutenă și formaldehidă, care dau prin condensare, în prezență de acizi, un 4,4-dimetil-1,3-dioxan. Prin descompunere termică a acestuia, la 4000, sau catalitic, în prezență de acid fosforic și aburi, la 2000, se obține izopren:

Mai avantajoasă economic este dehidrogenarea catalitică a izopentanului, izolat din petrol prin distilare directă, sau a unui amestec de izopentan (circa 80%) și izopentene (17%), așa cum se obține din benzină de cracare. La dehidrogenarea izopentanului, cu catalizatori speciali, se obțin următoarele trei izopentene, dintre care numai prima trece prin dehidrogenare ulterioară în izopren
Proprietățile cauciucului.

1. Cauciucul poate exista în patru stări de agregare: starea cristalizată, starea amorfă solidă, starea elastică și starea plastică. Primele două sunt stări solide rigide, caracterizate printr-o imobilitate a macromoleculelor, comparabilă cu aceea a din cristalele obișnuite și din sticle. Starea plastică este aceea a unui lichid cu viscozitate foarte mare. Starea elastică, deosebit de importantă din punct de vedere practic, este o stare intermediară între starea amorfă și starea plastică, posibilă flexibilității foarte mari a macromoleculelor. Vom descrie pe scurt aceste diferite stări.

Cristalizarea cauciucului. Cauciucul brut este, la temperatura camerei, o masă gălbuie sau brună, translucidă, elastică. Conservat la temperatură joasă (sub circa +100 ), cauciucul devine albicios, opac și neelastic. În tehnică, fenomenul acesta se observă adesea la stocarea cauciucului în magazii reci și se numește „înghețarea cauciucului”. Proprietatea cea mai caracteristică a cauciucului înghețat este aceea de a prezenta un spectru de raze X. Rezultă de aici că, în cauciucul înghețat, macromoleculele adoptă o orientare paralelă, cel puțin pe unele porțiuni ale lor, având loc o cristalizare adevărată.

Prin încălzire (sau prin masticare pe valț) cauciucul înghețat revine la starea amorfă, elastică, normală iar spectrul de raze X dispare. Temperatura la care se produce dispariția spectrului a fost numită „punct de topire roentgenografic”. La cauciucul înghețat proaspăt, punctul de topire este de 6-160, el crește la 320 după patru ani și la 360, după 12 ani.

Cel mai înalt punct de topire roentgenografic observat a fost 420, la un cauciuc conservat 22 de ani. Punctele de topire ridicate indică cristalizarea avansată, adică orientare paralelă a unui număr mai mare de macromolecule. Creșterea atât de lentă a punctului de topire se datorează vitezei foarte reduse a mișcărilor macromoleculelor tinzând spre orientare paralelă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.