Catullus

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Tematica lui Catullus este variata, in general de factura erotica, dar si politica, sociala, precum si cateva poeme de inspiratie mitologica - nunta lui Peleu cu Tetis -, cantece de petit etc., scrise in hexametri, cu o intindere mai ampla.
Se poate afirma ca in creatia neotericului Catullus se pot gasi apropieri cu creatia lui Lucretius, mai ales in poemul care prezinta nunta dintre Pele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catullus

Tematica lui Catullus este variata, in general de factura erotica, dar si politica, sociala, precum si cateva poeme de inspiratie mitologica - nunta lui Peleu cu Tetis -, cantece de petit etc., scrise in hexametri, cu o intindere mai ampla.
Se poate afirma ca in creatia neotericului Catullus se pot gasi apropieri cu creatia lui Lucretius, mai ales in poemul care prezinta nunta dintre Peleu si Tetis, unde se observa chiar expresii preluate din "De rerum natura".

In poemele erotice apare figura iubitei, Lesbia. Putem vorbi de un regim amplu de trairi, extaz, agonie, gelozie, dezamagire, optimism, pesimism etc.
Asadar, Lesbia, care avea o mare influenta asupra poeziei neotericilor, il inspira pe Catullus in creatia sa,
Poemele harazite Lesbiei insumeaza 250 de versuri, dintr-un ansamblu de peste 2000 de stihuri. De fapt, cum demonstreaza si pseudonimul acordat iubitei poetului, Catullus situeaza poemele sale erotice sub semnul unei referinte culturale, in speta la Safo, poeta insulei Lesbos.

Primul poem scris sub influenta Lesbiei, poemul seducerii (cum l-a numit Pierre Grimal), este o traducere fidela a unui poem scris de Safo - "Mi se pare deopotriva unui zeu cel care, daca este ingaduit, poate sa intreaca zeitatile, cel care sezand in fata ta te priveste si te asculta fara incetare" (51, v. 1-4). Totusi, Catullus intervine in strofa din final, renuntand la traducere si isi exprima simtirile generate de o dragoste care, chiar lui insusi i se pare insolita si, oarecum, bizara.

Dupa ce canta in versuri frivole vrabiuta Lesbiei, vrabiuta a carei moarte apoi o deplora "jeliti, o Venere si Cupidoni", (Lugete, o Veneres Cupidinesque), adresandu-se direct pasarii - ("o, nenorocire! o sarmana vrabie!", poetul isi exprima satisfactia fata de cucerirea Lesbiei, pasiunea sa arzatoare, care sfideaza normele romane de viata ale traditionalistilor, intr-un poem celebru: "sa traim, Lesbia mea, si sa ne iubim: sa pretuim toate murmurele batranilor, prea severe, cat face un singur banut. Soarele poate sa se stinga si sa renasca, pentru noi, cand se stinge odata scurta lumina a vietii, trebuie sa dormim o singura noapte vesnica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.