Catolicismul apusean de la Carol cel Mare la Gioacchino da Fiore

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.54

nivel: Facultate

S-a comparat5 constelatia de manastiri care se bucurau de o perfecta autarhie economica cu sistemul feudal de proprietate, adica cu pamanturile atribuite de senior vasalilor lui, ca recompensa sau dar anticipat pentru serviciile lor militare. Acesti doi "germeni", capabili sa supravietuiasca dezastrelor istoriei, au constituit bazele unei societati si unei culturi noi. Carol Martel secularizase mu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catolicismul apusean de la Carol cel Mare la Gioacchino da Fiore

S-a comparat5 constelatia de manastiri care se bucurau de o perfecta autarhie economica cu sistemul feudal de proprietate, adica cu pamanturile atribuite de senior vasalilor lui, ca recompensa sau dar anticipat pentru serviciile lor militare. Acesti doi "germeni", capabili sa supravietuiasca dezastrelor istoriei, au constituit bazele unei societati si unei culturi noi. Carol Martel secularizase multe mosii apartinand Bisericii ca sa le imparta supusilor lui.

Era singura cale de a alcatui o oaste puternica si devotata; in timpul acela, nici un suveran nu avea posibilitatea sa-si echipeze singur trupele. Asa cum vom vedea cand vom prezenta institutia cavalerilor (ss 267), sistemul feudal si ideologia sa sunt de origine germanica6. Gratie acestui sistem, Occidentul a putut depasi urmarile numeroaselor crize si catastrofe ce s-au succedat incepand cu secolul al V-lea. incoronarea lui Carol cel Mare la Roma de catre Papa, la anul 800, ca imparat al "Sfantului Imperiu roman", n-ar fi putut fi macar imaginata cu cincizeci de ani inainte.

Data fiind grava tensiune dintre imparati si papi si gelozia unor regi si printi din secolele urmatoare, rolul si importanta noului Imperiu roman au fost precare si in general limitate. Nu ne luam sarcina de a rezuma istoria politica si militara a Evului Mediu timpuriu. Dar este important sa notam de pe acum ca toate institutiile -- feudalismul, cavaleria, Imperiul -- au suscitat noi creatii religioase, necunoscute sau, in orice caz, putin elaborate in aria bizantina.

in economia, totusi limitata, a lucrarii de fata, putem neglija inovatiile liturgice si sacra-mentale7 si elementele religioase caracteristice pentru ceea ce s-a numit "Renasterea carolingi-ana", din secolul al IX-lea8. E important totusi sa subliniem ca vreme de cinci secole Biserica occidentala va cunoaste alternativ perioade de reforma si decadenta, de triumf si umilire, de creativitate si scleroza, de deschidere si de intoleranta. Sa dam doar un exemplu: dupa "Renasterea carolingiana", Biserica este, in secolul al X-lea si in prima jumatate a secolului al Xl-lea, din nou in regres.

Dar ea va intra intr-o epoca de glorie si putere o data cu "reforma gregoriana", inaugurata de Grigore al VH-lea, ales papa in 1073. Este dificil sa prezentam in cateva randuri cauzele profunde ale acestei alternari. E de ajuns sa observam ca epocile de ascendenta, precum si cele de declin, sunt in legatura, pe de o parte, cu fidelitatea fata de traditia apostolica si, pe de alta, cu sperantele eshatologice si nostalgia unei experiente crestine mai adevarate si mai profunde.
De la inceputurile lui, crestinismul s-a dezvoltat sub semnul apocalipticii.

Cu exceptia Sfantului Augustin, teologii si vizionarii infatisau sindromul Sfarsitului Lumii si calculau data venirii lui. Miturile despre Antichrist si despre "imparatul Vremii de Apoi" pasionau deopotriva cercurile clericale, cat si masa credinciosilor. Catre finele mileniului, vechiul scenariu privind Sfarsitul Lumii redevine dramatic de actual. La spaimele de tip eshatologic se adauga acum tot felul de calamitati: epidemii, foamete, semne funeste (comete, eclipse etc.)9.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.