Catina - Cine bate palma cu ea se joaca de-a bolile si de-a iarna

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

In Alpi, de pilda, ajunge pana la 2000 de metri altitudine, iar in Himalaya, la 5000. Fructele sale, de un portocaliu translucid, se coc la inceputul toamnei si rezista pe ramuri pana la inceputul primaverii, cand se scutura, pentru a pregati germinatia unei noi generatii de arbusti.

Este un spectacol fascinant sa vezi, intr-o zi geroasa de decembrie sau de ianuarie, ghirlandele de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catina - Cine bate palma cu ea se joaca de-a bolile si de-a iarna

In Alpi, de pilda, ajunge pana la 2000 de metri altitudine, iar in Himalaya, la 5000. Fructele sale, de un portocaliu translucid, se coc la inceputul toamnei si rezista pe ramuri pana la inceputul primaverii, cand se scutura, pentru a pregati germinatia unei noi generatii de arbusti.

Este un spectacol fascinant sa vezi, intr-o zi geroasa de decembrie sau de ianuarie, ghirlandele de fructe portocalii ale catinei stralucind in contrast cu albul zapezii. Si fiindca vorbim despre iarna, e bine sa stiti ca fructele catinei, contrar a ceea ce se crede, se pot culege si-acum, fiind mai puternice decat inghetul. Ba, atunci cand gerul este mai aprig, contin maximum de vitamina C si au proprietati vindecatoare remarcabile.

Despre fructele de catina s-a scris si se va mai scrie mult. De ce? Pentru ca este o bomba energizanta si un redutabil remediu in multe boli. Aproape nu exista vitamina, oligoelement sau m 434i86e ineral esential care sa lipseasca din fructul acru-astringent al catinei, cel mai puternic concentrat de energie pe care natura ni-l pune la dispozitie pentru a strabate, cu bine, iarna.

Unde gasim si cum culegem fructele de catina
Catina creste in asociatii intinse in mai toate zonele deluroase ale tarii, prin albii secate, la margini de padure, pe soluri sarace sau superficiale. Singurul element la care este foarte pretentioasa aceasta planta este soarele, de care are nevoie din belsug. Fructele de catina se pot culege de la inceputul lui septembrie si pana spre primavara. De regula, se recolteaza ramura cu tot cu fructe - arbustii de catina care sunt supusi acestui tratament vor scoate si mai multe ramuri noi in primavara. Apoi, dupa recoltarea ramurilor, fructele sunt desprinse de pe ele cu ajutorul unei furculite, pentru a fi folosite proaspete.

Uscarea fructelor de catina se face direct pe ramuri, la temperaturi destul de mari, 40-50 de grade Celsius, pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura, in caz contrar existand riscul sa intre in fermentatie, ceea ce le va altera proprietatile terapeutice. Uscarea dureaza pana cand fructul de catina capata aspectul si consistenta unei stafide - semn ca va putea fi conservat peste iarna.
Mica farmacie pe baza de catina

Pulberea de catina
Se obtine foarte usor din fructele uscate, care se macina cu rasnita electrica de cafea, dupa care se depoziteaza intr-un recipient de sticla, in locuri racoroase. De regula, se administreaza o lingurita rasa de pulbere, de trei-patru ori pe zi. Planta se ia pe stomacul gol, se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Pentru persoanele mai pretentioase la gust, pulberea de catina se amesteca cu miere - o lingurita de catina la o lingurita de miere.

Sucul proaspat
Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspat culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de catina nu se consuma singur, pentru ca este prea puternic, ci in combinatie cu morcovul. La jumatate de pahar de suc de morcov se adauga 4-5 linguri de suc de catina, aceasta combinatie consumandu-se pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.