Cateva repere din istoria Jandarmeriei covasnene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Era necesara aceasta succinta introducere care vine sa sublinieze rolul si rostul institutiilor Statului Roman - Administratia, Armata, organele de ordine publica s.a - ca exponente ale unui regim democratic ce a caracterizat perioada interbelica aproape in intregimea ei.Or, unitatii de jandarmi, parte a Jandarmeriei Romane, avea sa-i fie incredintata misiunea de a asigura ordinea publica intr-un [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cateva repere din istoria Jandarmeriei covasnene

Era necesara aceasta succinta introducere care vine sa sublinieze rolul si rostul institutiilor Statului Roman - Administratia, Armata, organele de ordine publica s.a - ca exponente ale unui regim democratic ce a caracterizat perioada interbelica aproape in intregimea ei.Or, unitatii de jandarmi, parte a Jandarmeriei Romane, avea sa-i fie incredintata misiunea de a asigura ordinea publica intr-un judet cu particularitati in vigoare si azi si prin aceasta de a-si aduce contributia la consolidarea Marii Unirii infaptuita la 1 Decembrie 1918.

Bogata documentare pe care institutia noastra o pastreaza ne ingaduie sa reconstituim un trecut cu care contemporanii inregimentati in arma jandarmeriei - si nu numai - au intemeiate motive de mandrie.Organizare, efective, instruire, dotare si in general logistica, categorii de misiuni inainte si dupa evenimentele de la 23 august 1944 constituie informatii extrem de interesante si pilduitoare.

Prevederile privind atributiile jandarmeriei, cuprinse in Decretul Lege din 15 noiembrie 1918 pentru Vechiul Regat au fost extinse si in noile provincii unite cu patria mama, asadar si in judetul de referinta unde din 1919 functiona o companie avand comanda in orasul de resedinta, Sf. Gheorghe, iar din 1929, in contextul unor reorganizari, compania devine legiune, ca o formatiune cuprinzand in structura ei in ordine ierarhica sectii si posturi.

Legiunea de jandarmi Trei Scaune se subordona inspectoratelor regionale (Mures, Brasov apoi Sibiu).Si in Trei Scaune, atributiile jandarmeriei erau sinonime cu cele de politie administrativ-preventiva, judiciara si de siguranta, la vremea aceea, in mediul rural prin sectoare, sectii si posturi.In cadrul comandamentului din Sf. Gheorghe functionau birourile: comandament, administrativ, de siguranta, de ordine publica si judiciar, de mobilizare, armament, control straini.

In aceste imprejurari, in comuna Aita Mare - Trei Scaune au cazut la datorie in ziua de 26 septembrie 1921, loviti de gloante ucigase, eroii jandarmi -plutonier IOAN TATU si sergent instructor IOAN GRIDEANU - in memoria carora, autoritatile statale romanesti au ridicat un monument, unul dintre putinele monumente din acele timpuri (in 1927) inchinate eroilor acestei arme.

Din nefericire, in 1940, dupa Dictatul de la Viena, acest monument a impartasit soarta celorlalte monumente laice si bisericesti romanesti cazute prada furiei fortelor de ocupatie straine.In dramaticele zile din august-sept. 1940, jandarmii romani alaturi de militarii Armatei Romane s-au retras ultimii dupa ce au asigurat evacuarea institutiilor administrative precum si a sute de romani din calea ocupantilor horthisti.

Este relevant ca, evacuata la randul ei in judetul vecin ramas in Romania dupa 1940, in comuna Prejmer (Brasov), Legiunea de Jandarmi Trei Scaune si au pastrat denumirea si in perioada de trista memorie 1940-1944.De asemenea, de o relevanta demna de evocare este contributia legiunii la reinstaurarea administratiei romanesti in Ardealul de Nord, implicit in Trei Scaune, dupa eliberarea judetului in septembrie 1944 de catre Armata Romana. Si aceasta misiune a fost indeplinita in conditii extrem de dramatice datorita opozitiei unor elemente locale avand sprijinul autoritatilor militare sovietice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.