Cateva consideratii asupra culturii contemporane - cultura ca factor de productie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Daca admitem teoria lui Urry ca traim o "cultura a turismului", ca "turismul este o parte integrala din noua ordine mondiala a mobilitatii43 postmoderne atunci studiul turismului cultural devine crucial. O prima dovada este constatarea ca multi turisti sunt mai familiarizati cu spatii departate decat cu cele din imediata lor locuinta, ca urmare a turismului de masa, cel care, prin democratizarea t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cateva consideratii asupra culturii contemporane - cultura ca factor de productie

Daca admitem teoria lui Urry ca traim o "cultura a turismului", ca "turismul este o parte integrala din noua ordine mondiala a mobilitatii43 postmoderne atunci studiul turismului cultural devine crucial. O prima dovada este constatarea ca multi turisti sunt mai familiarizati cu spatii departate decat cu cele din imediata lor locuinta, ca urmare a turismului de masa, cel care, prin democratizarea turismului a dus la termenul de "cultura a turismului", care a devenit in lumea dezvoltata un "drept social"44

Iata citeva argumente care obliga la o abordare prealabila a domeniului culturii, pentru a putea explica mix-ul cultura-turism, devenit independent dar influentat atat de regulile care guverneaza cultura cat si de cele care guverneaza turismul. Tocmai lipsa unor astfel de studii la noi face acest demers imperativ.

1.5.1 Cultura ca sector al vietii social economice.
Din antichitate si pana astazi intre cultura si arta, pe de o parte si productia materiala si stiinta, pe de alta parte era aparent un divort ireversibil45. "Diviziunea muncii devine o diviziune reala abia in momentul in care intervine diviziunea intre munca materiala si cea spirituala"46. Oamenii care se ocupa de aceasta, apartin la randul lor, unor sfere speciale ale diviziunii muncii si lor li se pare ca ar lucra intr-un domeniu independent.

In masura in care ei alcatuiesc o grupa independenta inlauntru diviziunii sociale a muncii, in acceasi masura productia lor exercita la randul ei o influenta asupra intregii dezvoltari sociale, chiar si asupra celei economice. Ei insasi se afla la randul lor, sub influenta dominanta a dezvoltarii economice.

Nu vom dezvolta aceasta idee, vom retine doar ca cultura si arta sunt o parte, un sector al vietii si ca trebuie inteleasa ca atare, la adevarata ei (43 Clifford, J. - Routes: travel and translation in the late twentieth centuyz - Harvard Universitz Press 1997
44 Richards, G. - Time for a holiday? Social rights and international tourism consumption, in Time and Society nr. 7 din 1998
45 Desi, conform DEX, Ed. Univers Enciclopedic 1996 cultura este definita ca "Totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire si a institutiilor necesare pentru comunicarea acestor valori". Webster's Dictionary 2001 defineste cultura ca: 1.

The quality in a person or society that arises from a concern for what is regarding as excellent in arts, letters, manners, scholarly pursuits.etc... 3. A particular form or stage of civilization, as of a certain nation or period: Greek culture. ... 6. the sum total of ways of living built up by a group of human beings and transmitted from one generation to another... Noi vom intelege mai departe, in lucrarea noastra cultura in sensul ei restrans, "clasic", ca totalitate a bunurilor intelectuale ale omenirii. 46 K.Marx - Opere alese. Ed.Politica 196)importanta si esenta, ca si productia materiala, mai ales ca epoca contemporana, evolutia tehnico-stiintifica ne obliga la aceasta.

Aducem in sprijin observatia ca un numar tot mai mare de lucratori pleaca din sectoarele economice "clasice" spre noul domeniu al culturii contemporane, sector in plina expansiune. Ne vom opri asupra catorva aspecte ale culturii si revolutiei culturale intrucat turismul se bazeaza pe cultura, "traieste" prin ea si este modelat de ea. Modificarile in cultura induc modificari in activitatea turistica mai profunde decat cele din infrastructura materiala.

Nimeni nu calatoreste cu scopul sa doarma in hotel sau sa manance in restaurant. Chiar in voiajele pentru "gourmets47", imboldul vine din cultura turistului, nu din foamea lui. De altfel, principala preocupare a ATLAS (Association for Tourism and Leisure Education) este turismul cultural, investigarea si catalogarea noilor tendinte si forme prin care cultura face mixtura cu calatoria. Si nu este singura structura care are aceasta prioritate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.