Categorii de bunuri ale sotilor

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Potrivit art.30 C.Fam prin dobandire se intelege obtinerea sub semnul prezumtiei de comunitate de catre oricare dintre soti sau de ei impreuna a unui drept patrimonial real sau de creanta in temeiul legii al unui act sau al unui fapt juridic.
Pentru ca bunul sa fie comun este necesar ca el sa fie dobandit prin acte juridice oneroase intrucat cele dobandite prin acte cu titlu gratuit vor fi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Categorii de bunuri ale sotilor

Potrivit art.30 C.Fam prin dobandire se intelege obtinerea sub semnul prezumtiei de comunitate de catre oricare dintre soti sau de ei impreuna a unui drept patrimonial real sau de creanta in temeiul legii al unui act sau al unui fapt juridic.
Pentru ca bunul sa fie comun este necesar ca el sa fie dobandit prin acte juridice oneroase intrucat cele dobandite prin acte cu titlu gratuit vor fi considerate comune numai daca aceasta este vointa dispunatorului deoarece in caz contrar bunurile respective sunt proprii in temeiul art. 31 lit.b.

Bunul dobandit in timpul casatoriei urmeaza a fi considerat comun indifferent daca in actul de dobandire figureaza ambii soti sau unul dintre ei.
Daca in actul de dobandire a unui imobil, act incheiat in timpul casatoriei, figureaza ambii soti bunul va fi comun si nu proprietete pe cote parti chiar daca actul ar fi transcris in Cartea Funciara cu indicarea partii cuvenite fiecarui sot.Tot comun va fi bunul dobandit in timpul casatoriei si in cazul in care actul de dobandire este transcris in Cartea Funciara numai pe numele unuia dintre soti, la cererea sotilor.

Daca sotul apare singur ca titular al dreptului de proprietate refuza sa consimta la inscrierea dreptului unde proprietatea bunului comun si in favoarea celuilalt sot, acesta din urma este indreptatit sa ceara inscrierea pe calea actiunii in prestatie tabulara.
Bunurile dobandite pana la aceasta data vor apartine comunitatii iar cele dobandite dupa aceasta data vo fi proprii ale sotului supravietuitor daca data mortii stabilita prin hotarare judecatoreasca este ulterior modificata.

Noua data a mortii stabilita de instanta poate fi anterioara sau ulterioara primei date a mortii ceea ce duce la schimbarea regimului juridic al bunurilor din comune in proprii daca noua data a mortii este anterioara primei date a mortii sau din proprii in comune daca noua data a mortii este ulterioara primei date ale mortii.
Daca cel declarat mort este in viata si obtine anularea hotararii declarative de moarte comunitatea de bunuri nu a incetat sa existe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.