Catastrofele naturale

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.60

nivel: Liceu

* Creșterea exponențială a numărului populației globului terestru
* Ridicarea nivelului de trai a populației cu acumulare de valori, ce duce la pierderi economice mai mari în cazul catastrofelor
* Concentrația mare a populației în anumite regiuni (Tokio 30 milioane loc.) ridică de asemenea gradul pierderilor umane
* Industrializarea zonei de coastă, sau turismul în[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catastrofele naturale

* Creșterea exponențială a numărului populației globului terestru
* Ridicarea nivelului de trai a populației cu acumulare de valori, ce duce la pierderi economice mai mari în cazul catastrofelor
* Concentrația mare a populației în anumite regiuni (Tokio 30 milioane loc.) ridică de asemenea gradul pierderilor umane
* Industrializarea zonei de coastă, sau turismul în regiunile expuse catastrofelor (Florida)
* Prin anumite construcții, ca diguri limitând zona inundabilă pe cursul unui râu
* Schimbarea climatică la care după anumite studii ar contribui și lipsa suficientă de protecție a mediului înconjurător (ecologie).

Exemple de catastrofe naturale

* Cicloanele în regiunile unde bântuie musonul uraganul, taifunul pot produce catastrofe naturale
Musonul (arabă "mausin" = "anotimp) Este un vânt peramnent care suflă pe teritoriul Asiei de sud (India, partea vestică a peninsulei Indochina, Bangladesh, Birmania, Indonezia) și Oceanul Indian ajungând iarna până la coasta de nord a Australiei, și coasta estică a Africii (Madagascar și Mozambic) deviază spre vest Alizeele și conturbă calmul ecuatorial.

* Pe când Musonul de vară suflă dinspre Oceanul Indian, aducând pe teritoriul Asiei de sud umezeală, cu ploi bogate care asigură agriculturii 2 - 3 recolte pe an. In această regiune geografică trăind 2/5 din numărul populației globului.
Dar în același timp Musonul de vară poate crește ca intensitate transformându-se în cicloane ce produc adevărate catastrofe naturale.

* Musonul de iarnă durează 6 luni, cealaltă jumătate a anului (octombrie - aprilie) schimbându-se raportul de presiune atmosferică, î-și schimbă direcția suflând dinspre uscat spre ocean, aduce secetă, influențând direcția Alizeelor (Pasat) și calmul ecuatorial de pe teritoriul Africii de est (regiunea pădurilor tropicale), unde spre deosebire de Asia, vântul traversând Oceanul Indian va deveni un vânt umed ce aduce ploi.

* Tsunami sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupții subacvatice sau a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter).

Valul tsunami (din limba japoneză: val de port) se propagă diferit față de valul obișnuit. În larg, la ape adânci, valul mareic prezintă viteze foarte mari: de la 300m/s la 700m/s, și se propagă în toată masa apei (pe toata adâncimea oceanului), nu doar la suprafață, ca valul obișnuit, creat de vânturi. Înălțimea lui variază de la câteva zeci de centimetri până la câțiva metri. El se înalță spre coastă, căpătând aspectul unui mal teșit, măturând în continuare fundul oceanului, pentru ca la mal să se manifeste ca un zid de apă care năvălește pe uscat.

Semne de coastă la apariția unui tsunami

La început, apa oceanului se retrage ca din senin. La orizont apare un mic "zid de apă" sau niște "vălurele", dispuse unele peste altele, ce se reped spre uscat. Apa ocupă cu viteză spațiul gol creat, și intră cu viteză mare pe plajă.

* Cutremurele de pământ pot produce de asemenea pierderi mari materiale și de vieți omenești
Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații originate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

În unele țări, cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore și seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate.

Scara seismologică a lui Richter este o scală logaritmică, care este folosită pentru a evalua intensitatea cutremurelor.

* Vulcanismul cu toate formele sale este un factor determinant al catastrofelor
Vulcanii sunt rezultatul proceselor geodinamice ale vulcanismului, ce au loc și pe celelalte corpuri din sistemul solar, nu numai pe pământ, ca vulcanii cunoscuți pe lunile planetelor (Io - satelitul lui Jupiter sau Triton - satelit al lui Neptun) sau vulcanii stinși de pe planetele Marte și Venus.
Activitatea vulcanilor pot produce catastrofe naturale semnalate în istorie, sau pot influența clima pământului prin cantitățile mari de gaze și cenușă vulcanică produsă de vulcanii activi.

În același timp activitatea vulcanică are și efecte pozitive prin crearea unor soluri fertile, prin rocile nou formate din care rezultă materiale de construcție; de asemenea energia geotermică este tot mai folosită la încălzire, sau vulcanii sunt atracție turistică.
Un produs de asemenea important al vulcanismului sunt mineralele utile importante mineritului.
O zecime din din populația globului terestru trăiesc în zona de influență a vulcanilor activi.
Obsevatoare țin sub supraveghere permanentă acești vulcani activi, înregistrând și analizând activitatea lor, aceste date servind în prognoza activității vulcanului și alarmă în cazul unei erupții probabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.