Catastrofe politice - eseu

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.20

nivel: Liceu

Tata, pragmatic, face bani buni cu ajutorul nemijlocit al colegilor de partid. Liberali. Cred că mica sa întreprindere ar prospera și fără comenzile oferite de colegii de partid, căci dă produse calitativ superioare cu priză pe piață. Dar mai face economii la cheltuielile cu reclama. Nu știu dacă nu cumva și la impozite.
Mama, mai poetică, visează cai verzi pe pereții social democrației. Eg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catastrofe politice - eseu

Tata, pragmatic, face bani buni cu ajutorul nemijlocit al colegilor de partid. Liberali. Cred că mica sa întreprindere ar prospera și fără comenzile oferite de colegii de partid, căci dă produse calitativ superioare cu priză pe piață. Dar mai face economii la cheltuielile cu reclama. Nu știu dacă nu cumva și la impozite.
Mama, mai poetică, visează cai verzi pe pereții social democrației. Egalitate și în venituri, pensii omenești și de ce nu chiar desființarea „ochiului dracului” căci tot ai nevoie de un car de bani pentru mai nimic în coșniță. E adeptă PSD cu trup și suflet.

Eu nu aș zice că nu-mi plac banii. O blondă mai durdulie nu o poți avea pe gratis oricât de abil ai fi cu femeile. Dar parcă mă simt rușinat de unele afaceri ale lui tăticu de care iau tangențial cunoștință. In special când uită să plătească impozite. Unde mai pui că „grupul celor 322” în frunte cu „mareșalul” Antonescu m-a desmăgit prin cocoașele pe care le au pe coloana vertebrală. Nici nu pot concepe nerușinarea cu care și le-au expus public. Să aleg unul din partidele care i-au listat? Nici o dată! Mai bine renunț la dreptul de a vota.
Deci vorba cetățeanului turmentat (știți care!) „EU CU CINE VOTEZ”

Unul din profesorii mei, întâmplător vecin de bloc, este un om deosebit Foarte bun pedagog, cu priză nu numai la elevi, dovedind prin acțiunile întreprinse un bun gospodar. Ori care ar fi partidul car l-ar promova deputat de circumscripție, acest om ar culege voturile tuturor celor care îl cunosc. La fel și zugravul de vizavi sau chiar cizmarul din colț. Nu toți zugravi sunt Hitler și nici cizmarii Ceaușescu! Atât am putut învăța și eu din viață.

E clar. Liste nu voi vota. Oricând acestea se pot constitui în monstruoase coaliții spre își apăra pensiile, diurnele sau imunitatea. Eu văd în fiecare listă poza „cocoșatului de la Notre -Dame”, o grupare fără coloană vertebrală. Este concepția mea și ori ce ați face nu veți reuși a mi-o scoate din cap. Exemplific prin „baronii” vechi sau noi (ciocoii erau pe vremuri), o operă de trei parale foarte, foarte actuală.
Deci pe cine voi vota pe 25.11 ? Oi trăi și oi vedea.
Și sa făcut și 25.11

M-am sculat devreme. De fapt nu mai puteam dormi. Mama a pregătit micul dejun cu o meticulozitate nefirească. Mă tot uitam pe ceas, de parcă se și făcuse seara. În sfârșit tata ne roagă să ne îmbrăcăm spre a merge la secția de votare. Era la doi pași, așa că nu era necesară mașina. Ea a rămas cuminte în garaj. Doar nu vota! Mai bine aș fi fost în locul ei.
O sală mare, mai de grabă lungă, transversală intrării. La mijloc o cordeluță roșie(mai mult funie) despărțea cele 2 secții de votare care ființau în clădire. Intrasem pe dreapta, iar tata a întrebat, așa în general, cine se ocupă de strada noastră. Un binevoitor dea îndrumat spre comisia din stânga cordeluței, pe care astfel a trebuit să o ocolim. Unul din funcționari, care auzise adresa indicată, și-a oferit serviciile.

Eu eram însă mai catolic decât Papa. M-am interesat cu ce se ocupă comisia. Cu LISTE sau REFERENDUM? Râzând funcționarul a spus „Cu Euro-Parlamentari”. M-am simțit jignit. Dumnezeu poate știi de ce. Poate zâmbetul condescendent al celorlalți membrii ai comisiei, cam toți fără vre-o activitate vizibilă.
Încălzit am apostrofat: „Și unde votez DA!” cu puternic accent pe da.
„În spatele clădirii!” a venit răspunsul, care m-a înfuriat. Am căutat cu ochii vre-o indicație spre comisia REFERENDUM. Nici una!

Făceam spume la gură. Ca să nu devin obraznic ca mareșalul pe care-l detest am întrebat abia șoptit „Și pe unde pot să o iau?”
- Vei afla după ce votezi aici!
- Dar eu nu vreau să votez liste. Vreau doar să votez DA. Este cumva interzis? Mă aștept la ori ce de la actualii listați
- Nu este interzis. Dar nu este frumos să ne ignori. Ia-o la dreapta pe culoar. La capătul lui te descurci!
- Și de ce nu există o săgeată indicatoare?
- „Fiindcă așa a dispus Primul Ministru!” Vine un răspuns dintre membrii comisiei pe când ceilalți tăceau îngroziți.
- Mulțumesc!

Tata, care dăduse buletinul și aștepta primirea ștampilei, sa uitat dojenitor la membrul comisiei din gura căruia zburase păsărica. Eram mulțumit că nu sunt eu cel vizat. Ce ție și cu politica asta!
Culoarul era destul de lung așa că mi-a mai trecut năduful. La urma urmei în comisie sunt mici funcționari care respectă instrucțiuni. Nu merită să-mi fac nervi pentru acestea (instrucțiuni nu funcționari care uneori merită chiar respect).
Așternerea ștampilei VOTAT pe pătrățelul DA nu a decurs chiar ca la carte. Între DA și NU se vedea o ștampilă care putea anula votul, dacă așa voia mușchiul Primului Ministru. Am cerut explicații și mi sa arătat că, de fapt, a trecut prin hârtie ștampila obligatorie a secției de votare de pe verso, deci votul era valabil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.