Catastrofa de Liviu Rebreanu.

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.57

nivel: Liceu

Desfasurarea actiunii.Batalionul lui David pleaca primul , el fiind foarte linistit , spre deosebire de ceilalti ofiteri , care erau speriati si nervosi . Nici chiar dupa prima batalie , dupa ce a vazut oameni din regimentul sau cazuti langa el nu si-a pierdut calmul .
Dupa cateva luni David este avansat in grad si primeste comanda unei sectii de mitraliere . Scrie in fiecare saptamana neve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catastrofa de Liviu Rebreanu.

Desfasurarea actiunii.Batalionul lui David pleaca primul , el fiind foarte linistit , spre deosebire de ceilalti ofiteri , care erau speriati si nervosi . Nici chiar dupa prima batalie , dupa ce a vazut oameni din regimentul sau cazuti langa el nu si-a pierdut calmul .
Dupa cateva luni David este avansat in grad si primeste comanda unei sectii de mitraliere . Scrie in fiecare saptamana nevestei lui , Elvira , de care ii era dor .

Odata cu avansarea David este mutat intr-un regiment unguresc , unde se intelege greu cu ceilalti comandanti , pentru ca nu vorbea ungureste foarte bine .El privea razboiul calm , spre deosebire de ceilalti comandanti , care erau nervosi si se certau tot timpul . Se intalneste cu un fost coleg de facultate Alexe Candale cu care poarta o discutie despre nedreptatea razboiului deoarece romanii s-au intors impotriva ungurilor si avea sa fie o lupta intre romani si unguri,colegul lui plangandu-se la fel ca toti ceilalti . Acesta discutie il tulbura pe David .

Tulburarea ii mai trece in ziua urmatoare si lucrurile revin la normal . Ceilalti ofiteri se cearta din cauza inaintarii romanilor in Ardeal . Cearta acesta il tulbura si mai tare pe David , care nu poate dormi toata noaptea urmatoare , gandindu-se la familia sa .In zilele urmatoare David simti pentru prima oara. dorinta sa moara , gandindu-se la nedreptatea acestui razboi .

Regimentul lui David este mutat in Transilvania.
Punctul culminant.La Arad , aproape de front se intalneste cu un alt prieten Emil Oprisor , cu care poarta o discutie , in care prietenul lui aduce vorba despre trecerea la romani in timpu luptei, lucru care il sperie pe David .

Noaptea dinaintea bataliei trece foarte greu pentru David , care se afla intr-o situatie foarte grea , trebuia sa lupte impotriva fratilor sai romani.Ajunge in apropierea Fagarasului , unde urmeaza sa aiba loc prima lui Batalie impotriva romanilor . In dimineata inainte de lupta primeste o scrisoare de la nevasta sa , care ii sporeste framantarile si ii trezeste dorul de casa . Pana la urma hotaraste sa isi faca datoria , deoarece era intr-o alta situatie dificila , fiinca era roman putea fi foarte usor suspectat de tradare .

Deznodamantul.
Batalia incepe si David o privea cu acelasi calm ca si pana atunci . Se uita prin binoclu si ii vede pe romani cum avanseaza . Ezita un moment sa dea ordin , apoi da ordinul si mitrlierele incep sa traga . In acest moment isi dorea sa fie rapus de un glont venit din vale , de la romani

In cateva ore regimentul sau este invins, iar el este luat pe la spate de un ofiter roman apoi a fost lovit in cap cu patul pustii de catre acel roman , apoi pe cand erau carati mortii el fiind deasupra a picat de pe gramada de oameni si ramas pe campul de lupta cu ochii spre soare ,cu un zambet ironic si cu scrisoarea mototolita in mana sa plina de sange.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.