Catararea artificiala la coarda simpla si dubla

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Fiecare perete stincos ce urmeaza sa fie escaladat se imparte in segmente cu lungimea maxima de 40 m. Dupa fiecare lungime de 40 m efectuata echipa executa o regrupare a tuturor alpinistilor si a materialelor, apoi isi continua catararea. Segmentarea corzii in lungimi de cite 40 m se face deoarece fringhiile mai lungi se fileaza greu prin carabiniere, uzarea lor prematura putind duce uneori chiar [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catararea artificiala la coarda simpla si dubla

Fiecare perete stincos ce urmeaza sa fie escaladat se imparte in segmente cu lungimea maxima de 40 m. Dupa fiecare lungime de 40 m efectuata echipa executa o regrupare a tuturor alpinistilor si a materialelor, apoi isi continua catararea. Segmentarea corzii in lungimi de cite 40 m se face deoarece fringhiile mai lungi se fileaza greu prin carabiniere, uzarea lor prematura putind duce uneori chiar la blocarea alpinistilor in perete sau la imposibilitatea recuperarii lor.
Parcurgerea unui itinerar (traseu) prin catarare artificiala se executa in cadrul unei echipe formate din 2-3 alpinisti.

Asupra unei astfel de echipe se pot gasi urmatoarele materiale: 2 fringhii, de 40 m fiecare, avind culori diferite; 100 m cordelina; 1 ciocan (topo-ras-ciocan); 3 centuri de siguranta in escalade; 6 scarite (2 de alpinist); 20 carabiniere; 20-30 pitoane diferite; 3 bucle; 2 dispozitive de catarare pe fringhie; 1-2 opturi de rapel; 3 casti de protectie; 3 perechi de ochelari; 3 perechi papuci de catarat (bocanci tip vinatori de munte); rucsacuri si materiale necesare pentru trai.

Inainte de a incepe catararea fiecare alpinist din echipa se imbraca cu centura de siguranta, avind grija ca ochiurile (pliurile) sa fie legate separat cu ajutorul unei fringhii, utilizind nodul bulin. Capul de coarda leaga capetele fringhiilor de cele doua ochiuri ale centurilor de siguranta. Legarea directa, peste mijloc, a corzilor este un procedeu interzis.In cazul folosirii centurii de siguranta cu suspensor una din fringhii se prinde la suspensor, iar cealalta de centura; in felul acesta greutatea corpului se repartizeaza uniform si este exclusa suprasolicitarea coloanei vertebrale in caz de cadere.

Toporasul-ciocan se poarta prins la banduliera, cu ajutorul unei cordeline. Carabinierele, pitoanele, scaritele, opturile de rapel si dispozitivele de catarare se prind la centura de siguranta, prin intermediul unei cordeline. In rucsacuri se asaza toate celelalte materiale. De rucsacuri se leaga unul din capetele cordelinei, iar celalalt la centura de siguranta a capului de coarda. Asupra secunzilor se gasesc capetele opuse ale fringhiei cu care s-a legat, capul de coarda, cite doua scarite, 1-2 carabiniere si pitoane de rezerva. Toti alpinistii poarta casca, ochelarii pe ochi si papucii de catarat (bocancii tip vinatori de munte).

Alegerea liniei de catarare (traseului), baterea pitoanelor, atasarea carabinierelor, scaritelor si fringhiei sunt operatii ce revin capului de coarda. Pitoanele orizontale au mai multe intrebuintari si se folosesc, de regula, in fisurile verticale, iar pitoanele verticale in fisurile orizontale.Pitoanele fixate se constituie in prize foarte bune, prezentind siguranta cand sunt batute in roci calcaroase si in conglomerate. In gresii, sisturi cristaline si roci sedimentare patrund foarte greu, datorita lipsei fisurilor, producindu-se spargerea stincii si de aici lipsa de siguranta.

In general pitoanele se fixeaza (bat) -- la o departare de l--1,30 m unul de celalalt -- in portiunile grele si usor surplombate, dar si in locurile unde conditiile concrete de pe traseu o cer. Un piton este considerat bine batut cand urechea lui se sprijina complet pe stanca (fig. 50), evitindu-se astfel formarea unor pirghii cand acestea ramin mult in afara. Lungimea corpului pitonului trebuie sa corespunda, pe cat posibil, cu adincimea fisurii. La folosirea pitoanelor orizontale pentru fisuri verticale se produce o fixare puternica a corpului pitonului in fisura, datorita solicitarii urechii pitonului.

Pitoanele verticale batute in fisuri verticale trebuie sa aiba urechile sprijinite de stanca. Daca un piton nu poate fi infipt pina la urechea lui, portiunea ramasa afara se imbraca in cordelina, cirpa sau banda, iar de aceasta si lipit de stanca se poate atasa o bucla, cu ajutorul unui nod de blocare, de care ulterior se prinde carabiniera. In traseele mai greu de escaladat se poate lua o rezerva de pitoane, ce se impart proportional la toti membrii echipei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.