Catalogare in formatul Unimarc Bibliografic 1

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Anii '60 ai secolului al XX-lea marcheaza aparitia sistemelor/formatelor de tip MARC (Machine-Readable Cataloging). Formatele de tip MARC au fost imbunatatite continuu pentru a raspunde necesitatilor de schimb pentru care fusesera create si pentru a satisface nevoile de informare ale utilizatorilor bazelor de date. Efortul depus de grupurile de lucru ale IFLA (International Federation of Library A[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Catalogare in formatul Unimarc Bibliografic 1

Anii '60 ai secolului al XX-lea marcheaza aparitia sistemelor/formatelor de tip MARC (Machine-Readable Cataloging). Formatele de tip MARC au fost imbunatatite continuu pentru a raspunde necesitatilor de schimb pentru care fusesera create si pentru a satisface nevoile de informare ale utilizatorilor bazelor de date. Efortul depus de grupurile de lucru ale IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), analiza si studiul problemelor cu care se confruntau primele formate de tip MARC - MARC I si MARC II - au condus la concluzia ca trebuie sa existe un format de inregistrare unic, international.

Ca urmare, a fost creat si publicat formatul UNIMARC Bibliografic, care a incearca sa cuprinda toate elementele necesare unei inregistrari bibliografice ce are ca scop sa identifice corect si coerent o anumita resursa. Pe de alta parte, utilizatorii (specialistii) formatului UNIMARC Bibliografic din diferite tari au constatat ca sunt informatii specifice tarilor respective si utile cititorlior lor care nu se pot inregistra/regasi in descrierile bibliografice conforme cu acest format. Ca urmare, s-a procedat la construirea unor formate proprii care sa ofere acele facilitati considerate necesare, dar bazate pe UNIMARC.

Cele mai utilizate, acum, dintre aceste formate sunt cele referitoare la datele bibliografice si la datele de autoritate.
Formatele referitoare la "holdings-uri" sunt, inca, putin si incomplet dezvoltate din cauza datelor mult prea specifice resurselor si activitatilor la care fac referire.Formatele referitoare la sisteme de clasificare, utilizate in codificarea subiectelor tratate de resurse, sunt nefinalizate, fiind necesar ca acestea sa se refere la toate sistemele de clasificare si sa detina o legatura coerenta si cu sisteme care aplica vedete de subiect bazate pe diverse tezaure, vocabulare controlate etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.